Τον κορυφαίο πολιτικό επιστήμονα Τάκη Καφετζή τιμά ο Δήμος Χαλανδρίου

Με την εκδήλωση «Η προσφορά του Τάκη Καφετζή στις επιστήμες και το Χαλάνδρι», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Απριλίου, στις 7 μ.μ. στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο (Φιλικής Εταιρείας & Τομπάζη), ο Δήμος Χαλανδρίου τιμά τον κορυφαίο πολιτικό επιστήμονα.

Ο Τάκης Καφετζής συνέβαλε στην ανάπτυξη της πολιτικής επιστήμης και της κοινωνικής έρευνας στη χώρα μας, αλλά και τον άνθρωπο και ανιδιοτελώς πρόσφερε στην κοινωνία αλλά και την πόλη του, το Χαλάνδρι, στην οποία δώρισε την προσωπική του βιβλιοθήκη.

Θα μιλήσουν οι πανεπιστημιακοί:

Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ομότιμος καθηγητής κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ξενοφών Κοντιάδης, συνταγματολόγος, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου.

Ο Τάκης Καφετζής υπήρξε ένας από τους στυλοβάτες της Πολιτικής Επιστήμης και της κοινωνικής έρευνας στη χώρα μας, ενώ άφησε ισχυρό αποτύπωμα και στον αντιδικτατορικό αγώνα.

Όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν, δεν θα ξεχάσουν ποτέ τη βαθιά αγάπη του για την επιστήμη και τον άνθρωπο. Η τελευταία του επιθυμία να δωρίσει την προσωπική του βιβλιοθήκη του στον Δήμο Χαλανδρίου, σφραγίζει με τον πιο ανεξίτηλο τρόπο το πέρασμά του από το Χαλάνδρι.

Δυο λόγια για τον Τάκη Καφετζή

Γεννημένος το 1952, ο Καφετζής, είχε σπουδάσει νομικά και πολιτικές επιστήμες, στην Αθήνα και το Παρίσι, αναδείχθηκε διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ για 20 χρόνια ήταν ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (Ινστιτούτο Πολιτικής Κοινωνιολογίας). Δίδαξε ως καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Το έργο του και τα επιστημονικά ενδιαφέροντα του αφορούσαν ζητήματα πολιτικής κουλτούρας, θεωρίας Κράτους και Δημοκρατίας, εθνικισμού και εμπειρικής πολιτικής ανάλυσης. Πολυγραφότατος, ο Τάκης Καφετζής, υπήρξε μέλος της συντακτικής ομάδας του ιστορικού περιοδικού ΑΝΤΙ, συμμετείχε σε συλλογικές εκδόσεις για θέματα πολιτικής επιστήμης και αρθρογραφούσε σε εφημερίδες και περιοδικά για θέματα όπως: Περί Πολιτικής Διαφθοράς, για μία θεωρία του Κράτους, Φόβος και Δημοκρατία, Εθνος και Δημοκρατία στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Ταξίδι στον Λόγο και την Ιστορία, Πολίτες, Πολιτική και Πολιτική Κουλτούρα στην Ελλάδα, Για το Πολιτικό Κυνισμό, Σε αναζήτηση του Πολίτη και της Πολιτικής.

Το τελευταίο του κείμενο για την τραγωδία στα Τέμπη

Ο Τάκης Καφετζής υπήρξε τακτικός αρθρογράφος και της «Εφ.Συν.». Στο τελευταίο του κείμενο με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών, έγραφε: «Τα παιδιά που “ξεχύνονται στους δρόμους” τούτες τις μέρες δεν φαίνεται να ακουμπάνε ανακουφιστικά (και μακάρια) πάνω στην “τύχη”, το “δυστύχημα”, το γυμνό “πένθος” που μπουκώνει μέχρι αηδίας τις τηλεοπτικές οθόνες – σαν ένα εύπεπτο μάθημα εσωτερίκευσης του θανάτου.

Τα παιδιά αυτά αναρτούν σημειωτικές γραφές στον πίνακα μιας άλλης πολιτικής, προσυπογράφουν στην ιδέα ότι δεν θα ήθελαν να είναι με το πλευρό του θανάτου, αλλά να πολεμάνε την Πολιτική του Θανάτου, την πολιτική που αρνείται το πρώτο και βασικότερο δικαίωμα κοντά τρεισήμισι αιώνων: το Δικαίωμα στη Ζωή».