Τι τρέχει με τα ακίνητα της Νέας Ιωνίας

Η Πανδημία φέρνει αλλαγές στο Real Estate και τη ζήτηση στα ακίνητα της Νέας Ιωνίας. Η Ελλάδα ζει ένα νέο κύμα αστυφιλίας, καθώς αποτυπώνεται ήδη στροφή σε οργανωμένα αστικά κέντρα.
Άλλωστε, η πρόσφατη υγειονομική περιπέτεια κατέδειξε πως είναι ωφέλιμο να κατοικείς σε περιοχή με δομές υγείας άμεσα προσβάσιμες. Και αυτό μοιάζει να είναι ένα από τα νέα ζητούμενα ενοικιαστών και αγοραστών.

Πως έγιναν περιζήτητα τα ακίνητα στη Νέα Ιωνία

Στην Αθήνα, όπου το κέντρο ζει την μεταβατική του περίοδο, οι δείκτες αποτυπώνουν νέα στροφή στα προάστια. Ο κόσμος αναζητά χώρους πρασίνου και περιβάλλον ωφέλιμο για την υγεία. Έτσι, οι μετακινήσεις πληθυσμών στρέφονται είτε προς την πλευρά της θάλασσας είτε προς τα βόρεια προάστια.

Επειδή όμως οι κορυφαίες επιλογές (Κηφισιά, Εκάλη) δεν προσφέρονται για όλα τα βαλάντια, περιοχές όπως το Ηράκλειο, η Μεταμόρφωση και η Νέα Ιωνία, τείνουν να γίνουν περιζήτητες.

Ειδικότερα, η Νέα Ιωνία διαθέτει εύκολη πρόσβαση σε 3 σταθμούς ΗΣΑΠ (Νέα Ιωνία, Πευκάκια, Περισσός) και ικανοποιητικό δίκτυο συγκοινωνιών για το κέντρο της πόλης. Διαθέτει ακόμα ένα πληρέστατο και ελκυστικό Εμπορικό Κέντρο, που εκσυγχρονίζεται ψηφιακά και προσφέρει φυσικές και ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της εποχής προστίθεται η αυτόνομη νοσοκομειακή περίθαλψη, καθώς η Νέα Ιωνία διαθέτει το Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο “Αγία ¨Ολγα” με σπουδαίο ρόλο για την δημόσια υγεία στην ευρύτερη περιοχή.

Τι τρέχει με τα ακίνητα της Νέας Ιωνίας
Εμπορικό Κέντρο “Ionia Center”

Νέα εποχή στη ζήτηση για τα ακίνητα της Νέας Ιωνίας

Στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική αναφέρεται “το πρώτο πεντάμηνο του 2021 σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας περιόδου για την αγορά ακινήτων, κατά την οποία ξεκινά ο απολογισμός των επιπτώσεων της πανδημίας στην αγορά και η αξιολόγηση των νέων δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί”. 

Τι τρέχει με τα ακίνητα της Νέας Ιωνίας
Μέση τιμή πώλησης ακινήτων και μεταβολές

H τάση στην αγορά ενοικίων είναι ανοδική με τα βόρεια προάστια να πρωταγωνιστούν και να συμπαρασύρουν τις κοντινές περιοχές που είναι πιο προσιτές από πλευράς τιμών. Στο επίκεντρο αυτών των επιλογών φαίνεται πως βρίσκεται το τελευταίο τρίμηνο η περιοχή της Νέας Ιωνίας, όπου τα αστικά ακίνητα γίνονται όλο και πιο περιζήτητα, με τις τιμές τους να τραβούν μοιραία τον ανήφορο.

Τι τρέχει με τα ακίνητα της Νέας Ιωνίας
Μέση τιμή ενοικίασης ακινήτων και μεταβολές

Στις νεόδμητες οικιστικές ζώνες οι τιμές ενοικίασης σπιτιών της Νέας Ιωνίας διαμορφώνονται σε €8-10 /τ.μ. με αποτέλεσμα ένα μέσο “οικογενειακό”διαμέρισμα, με τουλάχιστον 2 υπνοδωμάτια, να ξεκινά από €600/ μήνα περίπου.

Νέα Ιωνία και “Εξοικονομώ- Αυτονομώ”

Ανοδικά κινούνται και οι τιμές για τα παλαιότερα σπίτια, που ανακαινίζονται μέσω του προγράμματος Εξοικονομώ- Αυτονομώ και αναβαθμίζονται ενεργειακά. Αιτία αποτελεί το γεγονός ότι λόγω παλαιότητας ενοικιάζονται ή πωλούνται φθηνότερα και μετά την ένταξή τους στο πρόγραμμα αποκτούν καλύτερη ενεργειακή θωράκιση, που τους δίνει πλεονέκτημα τιμής.

Το δε, δεύτερο “κύμα” εντάξεων στο εν λόγω πρόγραμμα αναμένεται να παγιώσει οριστικά νέες προδιαγραφές στα ακίνητα και να αλλάξει άρδην τις απαιτήσεις ενοικιαστών/αγοραστών.

Πάντως, οι τιμές πώλησης των νέων κτισμάτων στην πόλη προσεγγίζουν σε περιοχές όπως η Αλσούπολη, η Ινέπολη και η Νεάπολη τα €2.000- 2.400/ τ.μ. και στον Περισσό, το Κέντρο της Νέας Ιωνίας και τη Σαφράμπολη τα €1650-1750/τ.μ. ενώ η Καλογρέζα καταγράφει σταθερή άνοδο στα €1800-2000/τ.μ.