Τι είναι τα “Smombies” – H Περιφέρεια Αττικής βάζει ειδικά φανάρια για να τα προστατεύσει

Ο όρος “Smombies” απηχεί τα …σημεία των καιρών και την εξάρτηση των σύγχρονων κοινωνιών και ιδίως των νέων ανθρώπων από τα κινητά τηλέφωνα. Τα zombies των smartphones έφτασαν να διασχίζουν ακόμη και τους δρόμους των πόλεων χωρίς να σηκώνουν καν το βλέμμα από την οθόνη του κινητού.

Έρευνα που βασίστηκε στη μέθοδο της παρατήρησης και διεξήχθη πριν από λίγους μήνες από το Monash University Accident Research Centre (MUARC) έδειξε ότι περίπου το 20% των πεζών στη Μελβούρνη είναι απολύτως έρμαιο των smartphones, επιδεικνύοντας σχεδόν μηδενική προσοχή στο δρόμο.

Ειδικότερα, από το δείγμα των 4.129 πεζών, διαπιστώθηκε ότι 814 εξ αυτών έκαναν χρήση του κινητού τηλεφώνου τους, ενώ το 31% από τους απορροφημένους πεζούς ενεπλάκη σε ατύχημα.

Βασική αιτία εμπλοκής των πεζών στο ατύχημα ήταν ο μη έλεγχος του δρόμου προτού αυτοί διασχίζουν τη διασταύρωση. Και πως να προβούν σε αυτόν τον απαραίτητο οπτικό έλεγχο, όταν το βλέμμα τους είναι καρφωμένο στο smartphone;

Μέτρα για την προστασία των Smombies

Με δεδομένη την τεράστια διάσταση που έχει λάβει το συγκεκριμένο φαινόμενο, πολλές χώρες ανά τον κόσμο έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα για την καταπολέμησή του.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η Πολωνία, όπου στα πεζοδρόμια, πριν τις διαβάσεις, έχει ήδη αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του το μήνυμα “Κατέβασε το κινητό σου τηλέφωνο και ζήσε».

Οι επιγραφές φέρουν μεγάλο μέγεθος και ανακλαστικά χρωμάτα που εξασφαλίζουν ότι είναι εύκολα ορατές σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Πρόκειται για ένα μήνυμα που παρακινεί τους πεζούς να βάλουν στην τσέπη το smartphone τους και να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προτού διασχίσουν τη διάβαση.

Μηνύματα αφύπνισης των πεζών έχουν τοποθετηθεί και σε άλλα μέρη του πλανήτη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Σεούλ στη Νότια Κορέα. Παράλληλα, τόσο οι κινεζικές πόλεις Τσονγκίνγκ και Χονγκ Κονγκ όσο και η βελγική Αμβέρσα έχουν δημιουργήσει στους πεζόδρομους ειδικές λωρίδες για χρήστες smartphones, ώστε οι Smombies να μην συγχρωτίζονται με τους υπόλοιπους πεζούς.

Ασπίδα προστασίας προσπαθεί να υψώσει και η Περιφέρεια Αττικής, με τα νέα φανάρια LED τεχνολογίας SafeLight που βρίσκονται στην Πλατεία Συντάγματος (Φιλελλήνων-Ερμού Μητροπόλεως) και στο Παναθηναϊκό Στάδιο (Βασιλέως Κων/νου και Ηρώδου Αττικού). Πρόσθετο τμήμα των φωτεινών σηματοδοτών παράγει κόκκινο φως στις άκρες του πεζοδρομίου και αντανακλάται απευθείας στην οθόνη του smartphone, ενημερώνοντας τον πεζό ότι δεν μπορεί να διασχίσει τον δρόμο.

Τι είναι τα "Smombies" και γιατί η Περιφέρεια Αττικής βάζει ειδικά φανάρια να τα προστατεύσει

Η παραπάνω λύση αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλα φανάρια της Περιφέρειας Αττικής, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να προστατευτούν τα Smombies, όσοι δηλαδή δεν σηκώνουν στιγμή το βλέμμα τους από το κινητό τηλέφωνο.

Πηγή: carandmotor