Τις πληγές της μετράει η Θεσσαλία – Τεράστιες εκτάσεις θάφτηκαν στη λάσπη – 15 νεκροί

Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, περιοχές της οποίας ισοπεδώθηκαν από τους όγκους νερού της κακοκαιρίας Daniel.

Από την κακοκαιρία Daniel έχασαν τη ζωή τους 15 άνθρωποι, ενώ δύο ακόμη αγνοούνται. Πρόκειται για το ζευγάρι των νιόπαντρων Αυστριακών των οποίων τα ίχνη χάθηκαν από το Πήλιο.

Το νερό σε πολλές περιοχές έχει λιμνάσει, σπίτια παραμένουν μέσα στις λάσπες, ενώ οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση. Σε χωριά του Πηλίου οι εικόνες που μεταδίδονται αποκαλύπτουν την απόλυτη καταστροφή.

Όλα τα χωριά στη Θεσσαλία είναι αποκλεισμένα

«Όλα τα χωριά είναι αποκλεισμένα, οι γέφυρες έχουν πέσει», δήλωσε κάτοικος του Πηλίου στον ΣΚΑΪ.

Την ίδια ώρα, κτηνοτρόφοι είδαν τις εγκαταστάσεις τους να καταστρέφονται και τα ζώα τους να χάνουν τη ζωή τους, ενώ γεωργοί τις εκτάσεις τους να χάνονται κάτω από το νερό. «Είμαστε για κρέμασμα. Ένα βομβαρδισμένο τοπίο. Καταστραφήκαμε ολοσχερώς», είπε ένας κτηνοτρόφος στο Ριζοβούνι Καρδίτσας.

Στη Ζαγορά Πηλίου, οι γεωργοί αγωνιούν για τη συγκομιδή των μήλων, η οποία αποτελεί βασική πηγή εσόδων για πολλούς κατοίκους. «Η Ζαγορά έχει μονοκαλλιέργεια, βασίζεται μόνο στο μήλο. Αυτό είναι ο βιοποριστικός της πόρος», ανέφεραν στον ΣΚΑΪ. Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ, αν δεν μαζευτούν τα μήλα αυτές τις ημέρες, τότε η οικονομική ζημιά θα είναι τεράστια.

Ο πρωθυπουργός και αρμόδιοι υπουργοί ανακοίνωσαν χθες δέσμη μέτρων για τους πληγέντες της κακοκαιρίας Daniel. Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε: «Ο ΕΛΓΑ έχει ξεκινήσει να δέχεται αιτήσεις τόσο για ζωικό όσο και για φυτικό κεφάλαιο. Η συνεργασία δε με την κρατική αρωγή είναι συστηματική. Μια απάντηση σε αυτούς που λένε, σε ό,τι αφορά το ζωικό κεφάλαιο “έχουμε αιγοπρόβατα τα οποία δεν έχουν τροφές, ζωοτροφές, τι κάνουμε;”, η απάντηση είναι πολύ συγκεκριμένη: Ήδη ο κ. Τριαντόπουλος, η κρατική αρωγή, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, έχουν μεριμνήσει και θα καλυφθούν αυτές οι πρώτες ανάγκες. Δεν αναμειγνύεται καμία άλλη υπηρεσία, συγκεκριμένοι προορισμοί, συγκεκριμένοι υπεύθυνοι για να μη… χάνεται στη μετάφραση οποιοσδήποτε ταλαιπωρημένος απ’ όλη αυτή την κατάσταση κτηνοτρόφος.

Οι αιτήσεις προχωρούν στην πλατφόρμα “Άρτεμις” του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για το ζωικό κεφάλαιο. Για το φυτικό κεφάλαιο συντομότατα θα έχουμε τουλάχιστον 100 στελέχη, τοπικά στελέχη, μέλη του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, ώστε να ενδυναμώσουμε τους συνεργάτες του ΕΛΓΑ προκειμένου να σπεύσουν ταχύτατα για όλα αυτά που πρέπει να γίνουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».