Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία της Google – Πώς αλλάζουν τα δεδομένα της αναζήτησης

Η Google ενσωματώνει Τεχνητή Νοημοσύνη στις αναζητήσεις των χρηστών στο διαδίκτυο. Η εταιρία παρουσίασε την Τετάρτη 10 Μαΐου 2023 επικαιροποιημένο εργαλείο αναζήτησης, που ενσωματώνει δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης (TN), και βάζει τις αναζητήσεις των χρηστών σε μία νέα εποχή.

«Ανασχεδιάζουμε όλα τα βασικά μας προϊόντα, συμπεριλαμβανομένης της μηχανής αναζήτησης», δήλωσε ο Σουντάρ Πιτσάι, διευθύνων σύμβουλος της μητρικής εταιρείας της Google, Alphabet. «Με τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη κάνουμε το επόμενο βήμα με τολμηρή και υπεύθυνη προσέγγιση», πρόσθεσε.

Στο ετήσιο συνέδριό της για προγραμματιστές η Google παρουσίασε τη νέα λειτουργία, που ονομάζεται «Search Generative Experience» και ενσωματώνει απαντήσεις που προέρχονται από τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence).

Η Τεχνητή Νοημοσύνη ανοίγει νέους δρόμους στις αναζητήσεις

Οι νέες δυνατότητες απλοποιούν την αναζήτηση, ώστε οι χρήστες να μπορούν να κατανοήσουν ένα θέμα γρηγορότερα, να ανακαλύψουν νέες απόψεις και ιδέες και να απλοποιήσουν τη διαδικασία, αναφέρει η εταιρεία.

Στην περίπτωση της ενισχυμένης αναζήτησης, η αρχική σελίδα της Google συνεχίζει να εμφανίζεται και να λειτουργεί όπως η κλασική. Εάν όμως η μηχανή αναζήτησης εντοπίσει μία ερώτηση, στην οποία θα μπορούσε να απαντήσει η τεχνητή νοημοσύνη, τότε στην κορυφή των αποτελεσμάτων θα εμφανιστεί μια απάντηση που προέρχεται από την ΤΝ, ενώ πιο κάτω θα εμφανίζονται κανονικά οι σύνδεσμοι για σχετικές ιστοσελίδες.

Αν για παράδειγμα κάποιος χρήστης αναζητήσει πληροφορίες για τον καιρό του Σαν Φρανσίσκο, θα λάβει την πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες οκτώ ημέρες. Αν όμως ρωτήσει τι ρούχα να φορέσει στην συγκεκριμένη πόλη, θα εμφανιστεί μια μακροσκελής απάντηση που θα προέρχεται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Εύκολα καταλαβαίνει κάποιος πως οι νέες αλλαγές δεν αλλάζουν απλά τις δυνατότητες αλλά και τον τρόπο που αναζητούμε ιδέες και πράγματα στο διαδίκτυο. Ο χρήστης για παράδειγμα θα μπορεί να παίρνει κατευθύνσεις ή και προτάσεις σε ερωτήματα που μέχρι πρότινος δεν είχε καν νόημα να διατυπώσει σε μία μηχανή αναζήτησης.

Μια πρόκληση για την αξιοποίηση αυτής της τεχνητής νοημοσύνης είναι το υψηλό κόστος. «Εμείς και άλλοι εργαζόμαστε πάνω σε διάφορους τρόπους για να μειώσουμε το κόστος με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε σε συνέντευξή της η αντιπρόεδρος της Google, Κάθι Έντουαρντς.

Προς το παρόν η λειτουργία είναι διαθέσιμη για τους χρήστες στις ΗΠΑ, οι οποίοι θα αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτή τις επόμενες εβδομάδες μέσω μιας λίστας αναμονής. Πρόκειται για μια δοκιμαστική φάση κατά την οποία η Google θα παρακολουθεί την ποιότητα, την ταχύτητα και το κόστος των αποτελεσμάτων αναζήτησης, δήλωσε η Έντουαρντς.