Σε κλίμα θλίψης, που σκόρπισε σε όλη τη Νέα Ιωνία ο θάνατος του Χάρη Σαπουντζάκη, του ανθρώπου που διατήρησε τη μικρασιατική ρίζα της πόλης, έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής 14/06 η κηδεία του.
Διαβάστε επίσης: Πλήρης ημερών και έργων έφυγε ο Χάρης Σαπουντζάκης, ο “μουσλίμ” της Νέας Ιωνίας
Η νεκρώσιμος ακολουθία άρχισε στις 12.00 το μεσημέρι στην Εκκλησία των Αγίων Αναργύρων κι ακολούθησε η ταφή στο Νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου.
Παρά τη ζέστη, η πόλη που τόσο αγάπησε, η Νέα Ιωνία τον τίμησε στο τελευταίο αντίο με μεγάλη εκπροσώπηση από συλλόγους τοπικών φορέων, Μικρασιατικών Σωματείων, Δημοτικών παρατάξεων αλλά και πλήθος κόσμου, που συναισθάνθηκε την προσφορά του.
Νέα Ιωνία: Τα πρώτα δύσκολα χρόνια (1923-1940) – Άρθρο του Χάρη Σαπουντζάκη
Η Περίοδος του Ζόφου στη Νέα Ιωνία (1940 – 1950) – Άρθρο του Χάρη Σαπουντζάκη
Αναφορά στη ζωή και στο έργο του Χάρη Σαπουντζάκη κάνει στην ανακοίνωση της η Μητρόπολη Νέας Ιωνίας:
Η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος με αισθήματα της κατ’ άνθρωπον θλίψεως και με την βεβαία ελπίδα της Αναστάσεως, αποχαιρετά σήμερα τον αείμνηστο μεγάλο Σπάρταλη εκπαιδευτικό και ιστορικό Πρόεδρο της Ενώσεως Σπάρτης Μ. Ασίας Χαράλαμπο (Χάρη) Σαπουντζάκη.
Ο αείμνηστος Χάρης Σαπουντζάκης υπήρξε μία σπάνια, πολυσχιδής και ιδιαίτερα δυναμική προσωπικότητα, ο οποίος διακρίθηκε για την ανεξάντλητη κοινωνική του δραστηριότητα, αλλά και για τον ένθερμο ενθουσιασμό του για την ανάδειξη της ιστορίας των αλησμόνητων πατρίδων, οι οποίες αποτελούσαν για τον ίδιο πηγή έμπνευσης και αφειδώλευτης αγάπης.
Ο αοίδιμος Πρόεδρος υπήρξε ένας άνθρωπος ευγενής, με σπάνιο και εξαίρετο ήθος, και συνάμα απλός, ταπεινός και σεμνός, που υπηρέτησε με συνέπεια τόσο την προσφυγούπολη της Νέας Ιωνίας, όσο και τις τιμαλφείς αξίες του Μικρασιατικού Ελληνισμού, τις οποίες κληροδότησε από τους Μικρασιάτες γονείς του.
Ο ίδιος γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία. Σπούδασε Παιδαγωγικά και Ψυχολογία στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία. Υπηρέτησε ως δάσκαλος και στη συνέχεια ως σχολικός Σύμβουλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, μετά τις Μεταπτυχιακές του Σπουδές.
Είχε δημοσιεύσει πλήθος δοκιμίων και εγχειριδίων παιδαγωγικού και διδακτικού περιεχομένου, ενώ είχε συγγράψει ή εισηγηθεί την έκδοση βιβλίων που αναφέρονται στην ιστορία και τον πολιτισμό της Μ. Ασίας, ειδικότερα δε της Σπάρτης, της Πισιδίας και της Νέας Ιωνίας.
Κατά την διάρκεια του βίου του διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος, Αντιδήμαρχος Παιδείας, καθώς και Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Νέας Ιωνίας, προσφέροντας τα μέγιστα στην τοπική κοινωνία της πόλεως, ενώ από το έτος 1985 έως το 2019 εκλεγόταν συνεχώς Πρόεδρος της Ενώσεως Σπάρτης Μ. Ασίας.
Το έτος 1993 έλαβε το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ το 2016 την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ήτοι το Μετάλλιο Α΄ Τάξεως του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο.
Ξεχωριστή στιγμή για την Τοπική μας Εκκλησία αποτέλεσε η 30η Ιουνίου του έτους 2020, όταν κατά την διάρκεια του Πανηγυρικού Εσπερινού επί τη εορτή του Μητροπολιτικού Ναού των Αγίων Αναργύρων, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γαβριήλ απένειμε στον αείμνηστο Χάρη Σαπουντζάκη την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως, ήτοι το παράσημο του Πολιούχου της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερομάρτυρος Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτου τόσο για την πολύπτυχη προσφορά του στην πρόοδο της Νέας Ιωνίας, όσο και για την πολυσήμαντη συμβολή του στην διατήρηση της ιστορικής και πολιτισμικής μνήμης του Μικρασιατικού Ελληνισμού.
Η Τοπική μας Εκκλησία απευθύνει τα θερμότατα συλλυπητήριά της προς την πολυαγαπημένη σύζυγο, τα τρία τέκνα και τον εγγονό του αειμνήστου Χάρη Σαπουντζάκη και δέεται προς τον Αναστάντα Κύριο της δόξης, όπως αναπαύσει την ψυχή αυτού εν χώρα ζώντων.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Το Πάρτι στη Βουλιαγμένη: 41 χρόνια από το “ελληνικό Woodstock” του Λουκιανού Κηλαηδόνη
- 28 χρόνια χωρίς την Αλίκη Βουγιουκλάκη, το κορίτσι απ’ το Μαρούσι που έγινε το “πιο λαμπρό αστέρι”
- Νέα Φιλαδέλφεια: Η ίδρυση τον Ιούλιο του 1927 και οι πυροπαθείς των Αμπελοκήπων
- Γιάννης Τσαρούχης: Ο ζωγράφος που αποτύπωνε το επερχόμενο
- Υψηλός κίνδυνος φωτιάς σε πέντε Περιφέρειες της χώρας