“Ταξιδιωτικό χάος” στα αεροδρόμια – Ντόμινο με την ακύρωση 1200 πτήσεων στη Βρετανία

Εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι στα αεροδρόμια με ένα -όπως φαίνεται- πολυήμερο «ταξιδιωτικό χάος» μετά από τεχνική βλάβη στο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της Βρετανίας, η οποία άφησε χιλιάδες επιβάτες των αεροπορικών αποκλεισμένους ή να περιμένουν ώρα για την πτήση τους.

Η διακοπή λειτουργίας του συστήματος άφησε τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας να εισάγουν χειροκίνητα τις διαδρομές των πτήσεων, αφού τα ψηφιακά συστήματά τους έπεσαν σε μια «δικτυακή» βλάβη του υπολογιστή.

Εκτιμάται ότι 1.200 πτήσεις από και προς τη Βρετανία ακυρώθηκαν, σύμφωνα με τον ταξιδιωτικό εμπειρογνώμονα της Independent, Simon Calder, ενώ χιλιάδες άλλες καθυστέρησαν, δημιουργώντας σύγχυση στους επιβάτες.

Η Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας (NATS) δήλωσε στις 15:15 το μεσημέρι (τοπική ώρα) ότι «εντόπισε και αποκατέστησε» το τεχνικό πρόβλημα, αλλά αργότερα προειδοποίησε πως η αναστάτωση που ακολούθησε θα μπορούσε να διαρκέσει για μέρες. Η NATS επισήμανε επίσης ότι η βλάβη θα διερευνηθεί «πολύ διεξοδικά».