Εκδήλωση μαγειρικής στο Χαλάνδρι με τον γνωστό σεφ Βασίλη Καλλίδη διοργανώνει ο ομώνυμος Δήμος, την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, στις 12:00, στην κεντρική πλατεία, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εβδομάδας μείωσης αποβλήτων, 18 έως 26 Νοεμβρίου.
Η δράση εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα FOODRUS για την πρόληψη των τροφικών αποβλήτων και στην εκστρατεία #FoodWasteWarriors. Στο πλαίσιο της εκστρατείας θα διεξαχθούν δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών για τη μείωση των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια.
Το Χαλάνδρι συμμετέχει στο κίνημα αποτροπής απωλειών τροφίμων, μαζί με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως οι Βρυξέλλες, η Κοπεγχάγη και η Μπρατισλάβα, και με την εκδήλωση Zero Waste Cooking, στέλνει δυνατά το μήνυμα για την ανάγκη να σώσουμε την τροφή μας.
Ο γνωστός σεφ Βασίλης Καλλίδης θα μας παρουσιάσει δημιουργικούς τρόπους αξιοποίησης φαγητών που πρώτων υλών που έχουν ξεχαστεί στο ψυγείο μας και θα μας προτείνει μια σειρά από νέα, ευφάνταστα πιάτα.
Ο Δήμος Χαλανδρίου και η Μονάδας Αποτροπής Απωλειών Τροφών και Δημιουργίας Τροφικών Αποβλήτων του Δήμου, η οποία ηγείται της καμπάνιας του #savefood, σας προσκαλεί να δοκιμάσετε γνώριμες γεύσεις με ένα twist στην συχνότητα του #ΣώζουμεΤρόφιμαΣτοΧαλάνδρι! Η Μονάδα Αποτροπής Απωλειών Τροφών και Δημιουργίας Τροφικών Αποβλήτων λειτουργεί στη βάση των τριών ευρωπαϊκών προγραμμάτων FoodRUS, ToNoWaste και Food Connections.
Χορηγός της εκδήλωσης είναι η FoodBag, η εταιρεία που με ένα καινοτόμο app, συνδέει τους καταναλωτές με τις επιχειρήσεις, ώστε αμφότεροι να ευαισθητοποιηθούν και να αναλάβουν δράση με σκοπό τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Οι μεν καταναλωτές-Foodbaggers, αγοράζουν φαγώσιμα προϊόντα, τα οποία θα απορρίπτονταν, με σημαντικές εκπτώσεις, οι δε επιχειρήσεις-Foodheroes πωλούν τα πλεονάζοντα τρόφιμα σε χαμηλές τιμές αντί να τα απορρίψουν στα σκουπίδια.
Γιατί μας ενδιαφέρει η μείωση των τροφικών αποβλήτων;
- Γιατί κάθε χρόνο, εκτιμάται ότι το 1/3 των παραγόμενων τροφίμων παγκοσμίως, δλδ 1,3δις τόνων τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια.
- Το αποτύπωμα άνθρακα αυτών των τροφικών αποβλήτων ανέρχεται σε 3,3 δις τόνους ισοδύναμων CO2 αερίων του θερμοκηπίου.
- 250.000 m3 νερού χρησιμοποιούνται για να παραχθεί το φαγητό που πετιέται στα σκουπίδια.
- 1,4 δις εκτάρια γης (28% της παγκόσμιας καλλιεργούμενης γης) χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των τροφών που χάνονται.
- 28% της παγκόσμιας καλλιεργήσιμης έκτασης χρησιμοποιείται για να παραχθεί το φαγητό που πετάμε.Δείτε περισσότερα για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα FoodRUs και για όλες τις παράλληλες δράσεις που γίνονται στις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις ΕΔΩ.