Σύσκεψη ηγετών Χαμάς, Τζιχάντ και Χεζμπολάχ στη σκιά των συγκρούσεων στη Γάζα

Στη σκιά των συγκρούσεων στη Γάζα, ο επικεφαλής της στρατιωτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου Χασάν Νασράλα συναντήθηκε με τον επικεφαλής της παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ Ζιγιάντ αλ-Νακάλα και τον αναπληρωτή ηγέτη της Χαμάς Σάλεχ αλ-Αρούρι, σύμφωνα με λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης.

Η τηλεόραση Al-Manar που ανήκει στη Χεζμπολάχ μετέδωσε ότι ο Χασάν Νασράλα και οι άλλοι δύο ηγέτες αξιολόγησαν τα επόμενα βήματα «αντίστασης» που πρέπει να ακολουθήσουν για να «επιτευχθεί πραγματική νίκη» στη Γάζα.

«Η σύνοδος (…) αξιολόγησε τις θέσεις που λαμβάνονται διεθνώς και τι θα πρέπει να κάνει ο Άξονας της Αντίστασης», επισήμαινε τίτλος του al-Manar, ο οποίος αναφερόταν σε συμμαχία ανάμεσα στο Ιράν, παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις, τη Συρία, την Χεζμπολάχ του Λιβάνου και άλλες παρατάξεις.

Σημειώνεται ότι η παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μαχητική οργάνωση στη Γάζα μετά τη Χαμάς.

Οι ανταλλαγές πυρών στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου κλιμακώνονται

Στο μεταξύ, η βία κλιμακώθηκε περαιτέρω στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου χθες Τρίτη, ωθώντας πολλούς λιβανέζους χωρικούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς ο ισραηλινός στρατός φαίνεται πως αποφάσισε να διευρύνει τους βομβαρδισμούς με το πυροβολικό, σύμφωνα με πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου.

Μέλη του στρατιωτικού βραχίονα του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που πρόσκειται στο Ιράν και χαρακτηρίζεται σύμμαχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, προχώρησαν σε τουλάχιστον τρεις επιθέσεις εναντίον θέσεων του Ισραήλ κοντά στη μεθόριο. Σε αντίδραση, ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε συστάδα παραμεθόριων χωριών, σύμφωνα με πηγή του dpa στις λιβανέζικες δυνάμεις ασφαλείας.

Οβίδες έπεσαν μέσα στο χωριό Αϊτά αλ Σάαμπ, σύμφωνα με την πηγή αυτή. Αναφέρθηκαν επίσης πλήγματα πυροβολικού σε άλλα τουλάχιστον τέσσερα χωριά του νοτίου Λιβάνου (Κφαρ Τσούμπα, Μάρκμπα, Μαρουαχίν, Γιαρούν), πρόσθεσε.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως έπληξε «τρομοκρατικό πυρήνα» στον Λίβανο που εκτόξευσε ρουκέτα προς την κατεύθυνση της επικράτειάς του.

Δεν αναφέρθηκαν ισραηλινές απώλειες στις επιθέσεις.

Κατά τη Χεζμπολάχ, ακόμη έξι μαχητές της σκοτώθηκαν χθες Τρίτη.

Αφότου το Ισραήλ εξαπέλυσε πόλεμο εναντίον της Χαμάς και άρχισε ακατάπαυστους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεσή της στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου, η ένταση έχει ανέβει κατακόρυφα στα βόρεια σύνορά του, με πρακτικά καθημερινές ανταλλαγές πυρών και δεκάδες νεκρούς — τουλάχιστον 47 στον Λίβανο, κυρίως μαχητές, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πηγή: Πρώτο Θέμα