Συνθήκες ακραίας ζέστης για 307 ώρες έζησε η Αθήνα – Η αποτίμηση του 15νθημερου καύσωνα

Μία συνοπτική αποτίμηση για τις συνθήκες ακραίας ζέστης που έζησε η Ελλάδα για ένα ολόκληρο 15νθημερο ετοίμασε το meteo.

Σύμφωνα με την αναφορά: Το βράδυ της Τετάρτης 26 Ιουλίου 2023, έληξε ο καύσωνας  15 ημερών, ο μεγαλύτερος σε διάρκεια καύσωνας ο οποίος έχει καταγραφεί στη χώρα  μας.  Στο διάγραμμα που ακολουθεί, σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ Meteo.gr, παρουσιάζεται  ο αριθμός των σταθμών όπου η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 °C και τους 40 °C (κόκκινες και μωβ μπάρες, αντίστοιχα). Στο διάγραμμα διακρίνονται τρεις φάσεις:

  • η πρώτη στην αρχή του καύσωνα από τις 12 μέχρι τις 15 Ιουλίου
  • η δεύτερη (η οποία ήταν και ισχυρότερη) από τις 18 μέχρι τις 23 Ιουλίου και
  • η τρίτη από τις 23 μέχρι τις 26 Ιουλίου, με τις δύο τελευταίες ημέρες του καύσωνα, 25 και 26 Ιουλίου, να αποτελούν και τη θερμότερη περίοδο.
Συνθήκες ακραίας ζέστης για 307 ώρες έζησε η Αθήνα

Διάγραμμα. Ο αριθμός των σταθμών που κατέγραψαν μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 37 °C και 40 °C, σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, κατά τη διάρκεια των τριών φάσεων του πρόσφατου κύματος καύσωνα που επηρέασε τη χώρα μας, το χρονικό διάστημα από 12 έως 26 Ιουλίου 2023. Στο κάτω μέρος του διαγράμματος παρουσιάζονται οι πέντε μεγαλύτερες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν σε κάθε φάση.  

Η πιο θερμή ημέρα στο σύνολο της χώρας ήταν η 23η Ιουλίου, όπου 350 σταθμοί ξεπέρασαν το όριο του καύσωνα (μέγιστη θερμοκρασία άνω των 37 °C) και 180 σταθμοί τους 40 °C. Την ημέρα αυτή σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού της χώρας επηρεάστηκε από θερμοκρασίες υψηλότερες των 40 °C.

Για κάθε μία από τις τρεις φάσεις του καύσωνα στο κάτω μέρος του διαγράμματος παρατίθενται και οι 5 υψηλότερες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν. 

Υπενθυμίζουμε ότι η θερμοκρασία των 46,4 °C στο Γύθειο στις 23 Ιουλίου 2023 είναι η 4η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στη χώρα.

Σε όλες τις γεωγραφικές ενότητες της χώρας, με εξαίρεση τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου, σημειώθηκαν απόλυτα ρεκόρ μεγίστων θερμοκρασιών των τελευταίων 15 ετών (υπενθυμίζουμε ότι το δίκτυο των σταθμών μας ξεκίνησε πριν από 17 χρόνια τη σταδιακή επέκταση και λειτουργία του). Ενδεικτικά αναφέρουμε τις παρακάτω περιοχές με απόλυτα ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας (ανεξαρτήτως μήνα):

Θράκη: Ορεστιάδα

Μακεδονία: Γιαννιτσά, Γρεβενά

Ήπειρος: Πάπιγκο, Πρέβεζα

Θεσσαλία: Σκόπελος

Στερεά: Αμφίκλεια, Αράχωβα, Θεολόγος, Χαλκίδα, Τανάγρα, Αυλίδα

Αττική: Αμπελόκηποι, Πάρνηθα

Πελοπόννησος: Κρανίδι, Κιάτο, Μολάοι, Λάππα, Καλαμάτα

Κρήτη: Τζερμιάδο, Ανώγεια, Σφακιά

Έπειτα από την επεξεργασία των 10λεπτων δεδομένων από 10 τυχαία επιλεγμένους σταθμούς του δικτύου, ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι κάτοικοι του κέντρου της πόλης των Αθηνών (περιοχή Πατήσια) βίωσαν θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών για 307 ώρες κατά το διάστημα από 12 έως 26/07. Στην ίδια περίοδο οι κάτοικοι της Λάρισας 230 ώρες, της Σπάρτης 186 ώρες, ενώ στα Ιωάννινα (περιοχή Ανατολής) και στην Κοζάνη 164 και 145 ώρες, αντίστοιχα.