Συλλαλητήρια στην Αθήνα για το ναυάγιο της Πύλου: “Δεν είναι δυστύχημα είναι διαρκές έγκλημα”

Με συλλαλητήρια που έχουν ανακοινωθεί για την Πέμπτη 15 Ιουνίου, πολιτικοί, κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, κινητοποιούνται με αφορμή το τραγικό ναυάγιο της Πύλου, ανοίγοντας την ατζέντα για μεταναστευτικά θέματα.

Στο Σύνταγμα

Συγκέντρωση συνδικάτων έχει προγραμματιστεί για τις 8μμ στο Σύνταγμα.

Όπως ανακοίνωσε το ΚΚΕ, ο ΓΓ της ΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα παρευρεθεί σήμερα 15 Ιουνίου, στις 20.00 στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν εργατικά σωματεία και φορείς, για το πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες, στο Σύνταγμα.

Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή τους, συνδικαλιστικές οργανώσεις που συμμετέχουν στο ΠΑΜΕ : «Όλοι στο συλλαλητήριο την Πέμπτη 15/6 στις 8μμ στο Σύνταγμα. Δε θα συμβιβαστούμε με τη βαρβαρότητα. Ή οι ζωές μας ή τα κέρδη τους!

Οργή και απεριόριστη θλίψη πλημμυρίζει τις καρδιές και τη σκέψη όλων των εργαζομένων και του λαού στη χώρα μας, από το νέο πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου. Ειδησεογραφικές πληροφορίες μιλούν για εκατόμβη νεκρών και αγνοουμένων, με τον αριθμό να μεγαλώνει ώρα με την ώρα.

Όμως, το ναυάγιο αυτό δεν είναι απλά ένα «δυστύχημα». Είναι ακόμα ένα έγκλημα, μέρος του διαρκούς εγκλήματος που συντελείται στη Μεσόγειο και το Αιγαίο όλα αυτά τα τελευταία χρόνια.

Η θλίψη και η οργή για αυτό το νέο έγκλημα να γίνουν τώρα φωνή και αγώνας. Δε θα συνηθίσουμε τα Τέμπη, τα εργοδοτικά εγκλήματα, τους θανάτους περιμένοντας ασθενοφόρο, τους πολέμους. Καταγγέλλουμε το συνεχιζόμενο έγκλημα!

Δε γινόμαστε θεατές στην «κανονικότητα» των χιλιάδων νεκρών και αγνοουμένων στις θάλασσες της Μεσογείου και του Αιγαίου.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους ξεριζωμένους και διεκδικούμε την ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων τους στο άσυλο, στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, να καταργηθούν όλες οι συμφωνίες και οι νόμοι της καταστολής και του εγκλωβισμού. Κάναν τη Μεσόγειο θάλασσα νεκρών, αυτή είναι η τύχη όλων των φτωχών, για τα πλούτη και τα κέρδη των καπιταλιστών»

Η ΕΙΝΑΠ για το ναυάγιο της Πύλου

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ «συμμετέχει στο συλλαλητήριο την Πέμπτη 15/6/23 στις 20:00 στο Σύνταγμα. Εκφράζουμε την θλίψη και την αγανάκτηση μας για το νέο πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου.

Όμως, το ναυάγιο αυτό δεν είναι απλά ένα «δυστύχημα». Είναι μέρος του διαρκούς εγκλήματος που συντελείται στη Μεσόγειο και το Αιγαίο όλα αυτά τα τελευταία χρόνια. Ο πόλεμος και η φτώχεια οδηγούν στα εκατομμύρια καραβάνια ξεριζωμένων, διαμορφώνοντας το έδαφος για την ασύδοτη δράση των κυκλωμάτων διακινητών και τα ταξίδια του τρόμου.
Η θλίψη και η οργή να γίνουν τώρα φωνή και αγώνας!

Δε γινόμαστε θεατές στην «κανονικότητα» των χιλιάδων νεκρών και αγνοουμένων στις θάλασσες της Μεσογείου και του Αιγαίου.
Απαιτούμε να σταματήσει εδώ και τώρα η εμπλοκή της χώρας στις επεμβάσεις και τον πόλεμο.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους ξεριζωμένους και διεκδικούμε την ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων τους στο άσυλο, στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους».

Συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις για το ναυάγιο στην Πύλο

Στα Προπύλαια

Στις 7μμ στα Προπύλαια καλούν την Πέμπτη 15 Ιουνίου, αντιρατσιστικές οργανώσεις, πολιτικές οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και κοινωνικές συλλογικότητες και θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή και τα Γραφεία της ΕΕ.

Σε ανακοίνωσή της η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) που επισημαίνει μεταξύ άλλων πως: «Δεν είναι ατύχημα, είναι ένα έγκλημα στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης και των κυβερνήσεων της ΕΕ που έχουν μετατρέψει τη Μεσόγειο σε παγίδα θανάτου για τους πρόσφυγες έχοντας υψώσει τους δολοφονικούς φράχτες από κάθε ασφαλές χερσαίο πέρασμα όπως στον ΄Εβρο. Έτσι σπρώχνουν τους πρόσφυγες στα χέρια των διακινητών και της μαφίας που επιχειρούν είσοδο μέσα από τις πιο επικίνδυνες διαδρομές, από τις ακτές της Λιβύης. Οι διαπλοκές τους με την Αστυνομία έχουν άλλωστε στο φως».

Το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη αναφέρει μεταξύ άλλων πως «Το ναυάγιο στην Πύλο είναι ένα προαναγγελθέν έγκλημα. Είναι αποτέλεσμα των πολιτικών των επαναπροωθήσεων, της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, των φραχτών, των κλειστών συνόρων, του εγκλωβισμού κατατρεγμένων ανθρώπων στα νησιά της χώρας, της παραβίασης διεθνών συνθηκών που αποτελούν κατάκτηση του ευρωπαϊκού πολιτισμού». Συμπληρώνει ότι «θα εξακολουθήσει να στέκεται απέναντι σε κάθε πολιτική που αντιμετωπίζει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες ως παρίες του κόσμου. Καλούμε όλες και όλους να συμμετέχουν στα αντιρατσιστικά συλλαλητήρια ανά τη χώρα».

Συνεχείς είναι οι δηλώσεις φορέων για τη συμμετοχή τους τόσο στα συλλαλητήρια της Αθήνας, όσο και σε αρκετές επαρχιακές πόλεις, που θα πραγματοποιηθούν ανάλογες δραστηριότητες.

Στην Καλαμάτα, η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας, επισημαίνει ότι: «Η εκατόμβη της Πύλου είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της πολιτικής που κάνει τη μετανάστευση όλο πιο δύσκολη, την μετακίνηση όλο πιο επικίνδυνη -χωρίς βέβαια να τη σταματάει.
Στην Πύλο διαπράχθηκε ένα μαζικό έγκλημα.

Αυτές τις σκοτεινές ώρες είναι επιτακτική ανάγκη να μη συνηθίσουμε τον θάνατο, να μη συνθηκολογήσουμε με τη βαρβαρότητα. Να παραμείνουμε άνθρωποι.
Συγκέντρωση – πορεία την Πέμπτη 15/6 στις 20.00 στο συντριβάνι (φανάρια Αριστομενους)».

Πηγή: ΕΡΤnews