Αγωγή κατά του Δήμου Νέας Ιωνίας για θάνατο συμβασιούχου από κορονοϊό

Στο σκαμνί ο Δήμος Νέας Ιωνίας για θάνατο εργαζόμενου από κορονοϊό

Στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών θα δικαστεί ο Δήμος Νέας Ιωνίας ως υπεύθυνος και υπόλογος για τον θάνατο συμβασιούχου εργαζόμενου του από κορονοϊό. Πρόκειται για 63χρονο άνδρα, που είχε προσληφθεί με σύμβαση μερικών μηνών στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και τον Μάρτιο του 2021 προσβλήθηκε από Covid 19. Μάλιστα, μετέδωσε την ασθένεια στη σύζυγο και τον ένα του γιό σχεδόν αμέσως. Το επόμενο διάστημα μεταφέρθηκε στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, όπου 28 μέρες αργότερα πέθανε.

Σφάλματα και παραλείψεις στα υγειονομικά πρωτόκολλα

Στην αγωγή, που κατέθεσαν η χήρα και τα δύο παιδιά του άτυχου ανθρώπου υποστηρίζουν πως ο 63χρονος έχασε τη ζωή του εξ αιτίας παραλείψεων στα υγειονομικά πρωτόκολλα και αδυναμίας του Δήμου Νέας Ιωνίας να προστατέψει τους εργαζόμενους του. Ζητούν δε, να τους επιδικαστεί ποσό 100.000 ευρώ στον καθένα, ως εύλογη ικανοποίηση της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν.

Στο σκεπτικό της αγωγής που κατέθεσε για λογαριασμό τους ο διδάκτωρ νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και δικηγόρος Χρήστος Λυντέρης αναφέρουν ότι, «εξαιτίας ολέθριων και παρανόμων σφαλμάτων και παραλείψεων σχετικά με τα μέτρα και τα πρωτόκολλα που έπρεπε να εφαρμόζονται για την αποτροπή της διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού covid 19 στον χώρο εργασίας, για τα οποία είναι αποκλειστικά υπαίτιος ο εργοδότης-  εναγόμενος δήμος δια των αρμοδίων οργάνων του» ο 63χρονος εργαζόμενος, ο οποίος είχε προσληφθεί με 8μηνη σύμβαση και μισθό μόλις 677,00 ευρώ μικτά μηνιαίως και ενώ ο ίδιος δεν έφερε καμία απολύτως ευθύνη, μολύνθηκε από τον εν λόγω ιό και απεβίωσε εντός 28 ημερών, αφήνοντας απαρηγόρητη την σύζυγο και τα τέκνα του.

Ο συντονιστής διαχείρισης covid 19 και οι παραλείψεις του

Κομβικό ρόλο στην υπόθεση φαίνεται να έχει ο συντονιστής διαχειριστής Covid 19 του Δήμου Νέας Ιωνίας για την περίοδο της πανδημίας. Το e-neaionia.gr πληροφορήθηκε πως πρόκειται για γιατρό, του οποίου τα στοιχεία είναι στη διάθεσή μας. Οι συγγενείς του θανόντος αναφέρουν στην αγωγή ότι οι εργαζόμενοι του Δήμου δεν ήξεραν καν ποιος είχε οριστεί υπεύθυνος για την τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Το νομικό έγγραφο αναφέρει χαρακτηριστικά:

1.Κατά παράβαση του πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ περί διαχείρισης κρούσματος λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό sars-cov-2 (covid 19)  για τους χώρους εργασίας του δημοσίου τομέα,  ο Δήμος Νέας Ιωνίας δεν είχε φροντίσει να διαθέτει, αν και ήταν υποχρεωμένος, συγκεκριμένο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες του επαγγελματικού χώρου σχέδιο δράσης για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού στους χώρους λειτουργίας του.

2. Κατά παράβαση του παραπάνω πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ, ο συντονιστής διαχείρισης covid 19 και ο αναπληρωτής αυτού, που είχαν οριστεί από τον Δήμο, ουδέποτε φρόντισαν για την εξασφάλιση ασφαλούς χώρου εργασίας, ουδέποτε μερίμνησαν -τουλάχιστον στον χώρο εργασίας του εργαζομένου- για την τήρηση των μέτρων ειδικά έναντι όσων τα παραβίαζαν και ούτε κανείς εκ των εργαζομένων γνώριζε καν την ύπαρξη τους και τις αρμοδιότητες που διέθεταν.

3. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του εναγομένου δήμου (υγειονομικές υπηρεσίες, δημοτική αστυνομία κλπ) ουδόλως φρόντισαν για την εφαρμογή της νομοθεσίας περί πρόληψης της διάδοσης του κορωνοϊού covid 19 εντός των υπηρεσιών του δήμου όπου εργαζόταν και ο εκλειπών., δηλαδή δεν φρόντισαν για την επιβολή των νομίμων διοικητικών προστίμων στους παραβάτες της υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, αλλά απεναντίας υπήρχε ένα καθεστώς απόλυτης ανοχής των παραβατών, με αποτέλεσμα όσοι δεν φορούσαν μάσκα να το κάνουν απροκάλυπτα, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία και την ζωή των υπολοίπων εργαζομένων, κάτι που απέβη μοιραίο στην περίπτωση του συγκεκριμένου εργαζόμενου.  

Μοιραία πρόσληψη για λίγα ένσημα πριν τη σύνταξη

Τραγική λεπτομέρεια στην υπόθεση: ο 63χρονος άντρας που έχασε τη ζωή του από τον κορωνοϊό, πήγε στο Δήμο Νέας Ιωνίας, επειδή χρειαζόταν λίγους ακόμη μήνες εργασίας, για να συμπληρώσει τα απαιτούμενα ένσημα και να βγει σε σύνταξη.
Η υπόθεση της αγωγής των οικείων του σε βάρος του Δήμου Νέας Ιωνίας θα κριθεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 24 Μαρτίου.