Στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής επτά ελληνικές ομάδες παιδιών, με project νίκης

Η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στην Εκπαίδευση για το 2023 με θέμα «Συνδέοντας τον κόσμο» θα διεξαχθεί στον Παναμά, από τις 7 έως τις 9 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή 7 ελληνικών ομάδων που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας. Η ελληνική αποστολή αναδείχθηκε από τους προκριματικούς αγώνες για την Ολυμπιάδα που διοργανώθηκαν από τον μη κερδοσκοπικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης και Τεχνολογίας, WRO Hellas, με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει αξιοσημείωτη παρουσία σε αυτήν την σπουδαία διοργάνωση. Η χώρα μας συμμετέχει στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής από το 2009, έχοντας μέχρι σήμερα κατακτήσει 7 μετάλλια και 18 θέσεις στην πρώτη δεκάδα.  Στην περσινή Ολυμπιάδα, μάλιστα, η χώρα μας είχε αναδειχτεί 1η δύναμη στην Ευρώπη και 4η παγκοσμίως ανάμεσα σε 73 χώρες.

Στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής επτά ελληνικές ομάδες παιδιών, με project νίκης
Η ομάδα Smartbirds με πλεούμενο αυτόνομο ρομποτικό σύστημα, το οποίο μπορεί να μεταβεί σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, πήρε το εισιτήριο για την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2023

Το γεγονός ότι η Ελλάδα πρωταγωνιστεί σε ένα τόσο σημαντικό, παγκόσμιο γεγονός για την επιστήμη, την τεχνολογία και την εκπαίδευση, το οποίο συμβάλλει στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας παιδιών και νέων, αλλά και της ικανότητάς τους για επίλυση προβλημάτων, μπορεί να προκαλέσει μόνο αισιοδοξία για το μέλλον της ρομποτικής στη χώρα μας.

Οι ομάδες που διακρίθηκαν στους προκριματικούς

Τα ρομποτικά έργα των ελληνικών ομάδων που διαγωνίστηκαν φέτος στους προκριματικούς για την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής στις κατηγορίες Robo Mission (REGULAR), Future Innovators (OPEN), Future Engineers και RoboSports, διερευνούν τον τρόπο με τον οποίο τα ρομπότ μπορούν να βοηθήσουν στη σύνδεση (ψηφιακή αλλά και φυσική) ανθρώπων και χώρων με έναν ασφαλή, αποδοτικό και βιώσιμο τρόπο.

Οι ομάδες που διακρίθηκαν και αποτελούν την ελληνική αποστολή που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, είναι οι: Μinders, Smartbirds, BitLab1, Teamword Happines, Save Energy, JoFre, και Evripos Robotics.

Στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής επτά ελληνικές ομάδες παιδιών, με project νίκης
Η ομάδα Teamwork Happiness από την Πάτρα, που προκρίθηκε στον Παγκόσμια Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2023

H ομάδα Minders, με το έργο Aqua Byte, παρουσίασε τη φιλοξενία και επεξεργασία δεδομένων σε server farms στο βυθό της θάλασσας. Η δημιουργία αυτόνομων server rooms που βυθίζονται σε μεγάλο βάθος στη θάλασσα, έχει σκοπό την αξιοποίηση της χαμηλής θερμοκρασίας του βυθού. To server room, εάν αντιληφθεί δυσλειτουργία (μέσω αισθητήρων), μεταφέρει τα δεδομένα σε άλλον server κι αναδύεται.

Με το που αναδυθεί στην επιφάνεια της θάλασσας, εντοπίζεται (από camera) και ξεκινάει το αυτόνομο πλωτό σκάφος για την περισυλλογή του. Η ομάδα Smartbirds κατασκεύασε ένα πλεούμενο αυτόνομο ρομποτικό σύστημα Xnode, που με τη χρήση GPS μπορεί να μεταβεί σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.

Φέρει ασύρματες τεχνολογίες ικανές για αναμετάδοση τηλεπικοινωνιακού σήματος, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως σταθμός IoT για τη συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων. Να τονιστεί ότι η ομάδα έχει εκπροσωπήσει επάξια τη χώρα μας στο παρελθόν λαμβάνοντας την 3η θέση στον κόσμο το 2017 και τη 2η θέση παγκοσμίως το 2019 σε ισάριθμες προκρίσεις στους τελικούς της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής.

Στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής επτά ελληνικές ομάδες παιδιών, με project νίκης
Στιγμιότυπα από τους προκριματικούς για την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2023

Στις κατηγορίες RoboMission και RoboSports με  το νέο συναρπαστικό παιχνίδι Double Tennis, επικράτησε και προκρίθηκε στην Ολυμπιάδα η Καλαματιανή ομάδα BitLab1.

Η κατηγορία με τις περισσότερες συμμετοχές και τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό ήταν η RoboMission, όπου οι μαθητές προγραμμάτισαν τα ρομπότ τους την ημέρα του διαγωνισμού και έκαναν επί τόπου αλλαγές, με βάση τον κανόνα – έκπληξη που μαθαίνουν, όπως ακριβώς γίνεται στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής. Οι ομάδες που προκρίθηκαν ήταν, για το Δημοτικό η ομάδα Teamwork Happiness από την Πάτρα, για το Γυμνάσιο η Λαρισινή ομάδα Save Energy και για το Λύκειο η ομάδα JoFre από την Αττική.

Τέλος, στην κατηγορία Future Engineers, τον διαγωνισμό αυτόνομης οδήγησης αυτοκινήτου – ρομπότ, η οποία έγινε στη Χαλκίδα, την πρωτιά κατέκτησε η ομάδα Evripos Robotics από τη Στερεά Ελλάδα.

Στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής επτά ελληνικές ομάδες παιδιών, με project νίκης
Στιγμιότυπα από τους προκριματικούς για την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2023

Οι πρωτοβουλίες και δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης της COSMOTE για την εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM έχουν ωφελήσει συνολικά περισσότερους από 224.000 μαθητές και καθηγητές και εντάσσονται στη στρατηγική της για την αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων ανάμεσα στις οποίες είναι και η ψηφιακή ενσωμάτωση. Γιατί ένας κόσμος στον οποίο η τεχνολογία είναι προσβάσιμη σε όλους, είναι ένας κόσμος καλύτερος για όλους.