σπιτική λαγάνα συνταγή

Σπιτική Λαγάνα: Απλή και πανεύκολη συνταγή για το γευστικό έδεσμα της Καθαράς Δευτέρας

Κούλουμα και Καθαρά Δευτέρα χωρίς χαρταετό και χωρίς λαγάνα δεν γίνονται. Το έθιμο απαιτεί την ύπαρξη της στο τραπέζι μας και τι πιο εύκολο από το να την φτιάξουμε μόνοι μας.

Διαβάστε τα υλικά που θα χρειαστείτε για την σπιτική λαγάνα και ακολουθήστε βήμα προς βήμα τις οδηγίες για την εκτέλεση της συνταγής.

Υλικά συνταγής
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. αλεύρι για ψωμί ή εναλλακτικά 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 ml νερό
10 γρ. ζάχαρη
10 γρ. αλάτι
30 ml ελαιόλαδο
6 γρ. μαγιά ξηρή

Υλικά για επιστρωση της λαγάνας
50 ml νερό
5 γρ. ζάχαρη
Σουσάμι

Εκτέλεση συνταγής
Σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ, βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε διαρκώς με ένα κουτάλι, μέχρι η ζύμη να ομογεννοποιηθεί και να γίνει σφικτή. Στη συνέχεια καλύπτουμε το μπόλ με μεμβράνη και το αφήνουμε είτε σε πολύ χαμηλό φούρνο ή σε ζεστό σημείο για περίπου μία ώρα μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του.
Αμέσως μετά αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και ανοίγουμε με τα χέρια το ζυμάρι σε σχήμα λαγάνας και σε πάχος περίπου 1 εκατοστό. Τοποθετούμε το ζυμάρι σε ένα ταψί, που προηγουμένως έχουμε επιστρώσει με αντικολλητικό χαρτί. Το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε μισή ώρα σε ζεστό μέρος.
Αμέσως μετά και ενώ έχει φουσκώσει ελαφρώς το ζυμάρι μας του κάνουμε με τα δάχτυλα ακαθόριστες λακκούβες σε όλη την επιφάνεια του.
Στη συνέχεια, σε ένα ποτήρι, βάζουμε νερό με ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
Αλείφουμε με αυτό όλη την επιφάνεια της λαγάνας και την πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Τέλος ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, στους 200 βαθμούς, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.