“Σπαρτιάτες” – Ο άγνωστος Χ της εκλογικής εξίσωσης και το “ευχαριστώ” στον Κασιδιάρη

Το άγνωστο ακροδεξιό-εθνικιστικό κόμμα «Σπαρτιάτες», φαίνεται πως κάνει την έκπληξη στις εκλογές του Ιουνίου, μπαίνοντας στη Βουλή και λειτουργώντας ως προπέτασμα καπνού για το εκλογικό κοινό της Χρυσής Αυγής.

Το ίδρυσε το 2017 ο Βασίλης Στίγκας, ο οποίος το 2019 είχε συνεργαστεί με την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019. Ως υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ένωση Κεντρώων είχε λάβει 752 ψήφους πανελλαδικά. Στις εθνικές εκλογές του ίδιου έτους, οι Σπαρτιάτες συνεργάστηκαν ξανά με την Ένωση Κεντρώων. Ο ιδρυτής των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας ήταν υποψήφιος στη Βοιωτία και συγκέντρωσε μόλις 35 ψήφους.

Περίπου ενάμιση χρόνο αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2020 οι Σπαρτιάτες μετείχαν στον συνασπισμό εθνικιστικών κομμάτων: Ε.ΛΑ.ΣΥΝ., Λαϊκή Ελληνική Πατριωτική Ένωση (Λ.Ε.Π.ΕΝ.), Ενωτικό Μέτωπο Ελληνικής Ιδεολογίας Συμπατριωτών (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.), την Πρώτη Γραμμή και Λαϊκή Κίνηση Πολιτών (ΛΑ.ΚΙ.Π.) με την προοπτική κοινής εκλογικής καθόδου και με την ονομασία Κ.Υ.Μ.Α. Ελληνισμού. Ωστόσο το εγχείρημα δεν προχώρησε και στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, οι Σπαρτιάτες δεν κατέβηκαν.

Στη συνέχεια, όταν το κόμμα «Έλληνες» αποκλείστηκε για δεύτερη φορά από τον Άρειο Πάγο, ενόψει των εκλογών του Ιουνίου, ο Ηλίας Κασιδιάρης δήλωσε δημόσια ότι στηρίζει τους Σπαρτιάτες.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος δηλώνει ότι έμαθε από τις… ειδήσεις ότι τον στηρίζει ο Κασιδιάρης και πως δεν έχει μιλήσει ποτέ μαζί του, δηλώνοντας κάθετα αντίθετος με την ιδεολογία της Χρυσής Αυγής.

«Νενικήκαμεν», αναφώνησε από τη φυλακή ο Ηλίας Κασιδιάρης αναφερόμενος στην είσοδο του κόμματος «Σπαρτιάτες» στη Βουλή.

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στο Twitter έκανε λόγο για ανεπανάληπτο θρίαμβο και πρωτοφανή πανωλεθρία του συστήματος εξουσίας.