Σκόνη από τη Σαχάρα στην ατμόσφαιρα της Αθήνας – Η πρόγνωση του meteo

Η μεταφορά θερμών αέριων μαζών και η σκόνη από τη Σαχάρα προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες, θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας, με τις υψηλές τιμές της να διατηρούνται έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Όπως διακρίνεται στην παρακάτω Ομάδα Χαρτών, έπειτα από την επεξεργασία των διαθέσιμων προγνωστικών δεδομένων από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, η θερμοκρασία στο επίπεδο των 850 hPa* τις μεσημεριανές ώρες σήμμερα (πάνω) και του Σαββάτου 21/10 (κάτω) θα βρίσκεται 13-14 βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Σκόνη από τη Σαχάρα στην ατμόσφαιρα της Αθήνας - Η πρόγνωση του meteo
Σκόνη από τη Σαχάρα στην ατμόσφαιρα της Αθήνας - Η πρόγνωση του meteo

Ομάδα Χαρτών. Πρόγνωση απόκλισης των θερμοκρασιών στο επίπεδο των 850 hPa (περίπου 1500 μέτρα από την επιφάνεια) σε σχέση με τη μέση τιμή της περιόδου 1979-2010, για τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής 20/10 (πάνω) και του Σαββάτου 21/10/2023 (κάτω). Με κόκκινες αποχρώσεις οι θετικές αποκλίσεις (υψηλότερες από τα κανονικά επίπεδα), ενώ με μπλε χρώμα οι αρνητικές (χαμηλότερες από τα κανονικά επίπεδα). Με λευκό χρώμα οι θερμοκρασίες δεν αναμένεται να παρουσιάσουν μεταβολή σε σχέση με τις κλιματικές τιμές.

Στη χώρα μας, η κίνηση των θερμών αέριων μαζών θα έχει ως αποτέλεσμα οι μέγιστες θερμοκρασίες στην επιφάνεια του εδάφους τις επόμενες ημέρες να κυμανθούν 5-6 βαθμούς υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα. Επιπλέον, θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι, με κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες, ενώ η ατμοσφαιρική κυκλοφορία θα ευνοήσει τη μεταφορά σκόνης κυρίως στα δυτικά και νότια τμήματα.

Ο καιρός σήμερα

Προβλέπεται ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες και αυξημένα ποσοστά υγρασίας με αποτέλεσμα την περιορισμένη ορατότητα τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες. Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί τη μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική, κυρίως στα δυτικά και νότια τμήματα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 27 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 15 έως 31 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 15 έως 29 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (από 13 έως τους 25 βαθμούς στην Ήπειρο), 14 έως 24 βαθμούς στις Κυκλάδες και από 13 έως 28 βαθμούς στην Κρήτη, 13 έως 27 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 19 έως 25 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ.