Σε κίνδυνο τα ταξίδια του καλοκαιριού στην Ευρώπη – Απεργούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Διακοπές και ταξίδια με εμπόδια περιμένουν οι Ευρωπαίοι, καθώς η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας της Eurocontrol θα καθυστερήσει ή θα ακυρώσει χιλιάδες ευρωπαϊκές πτήσεις.

Έως και τρεις στις δέκα ευρωπαϊκές πτήσεις μπορεί να κινδυνεύουν να καθυστερήσουν ή να ακυρωθούν, αφού οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας προειδοποίησαν ότι θα απεργήσουν.

Οι ελεγκτές του ευρωπαϊκού οργανισμού διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας, Eurocontrol, φέρεται να δήλωσαν ότι θα προβούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις κατά τις περιόδους αιχμής του καλοκαιριού, αφού οι συνομιλίες με την εργοδοσία κατέρρευσαν σχετικά με τις αμοιβές, το προσωπικό και άλλα.

Οι οικογένειες που ελπίζουν σε ένα ταξίδι στο εξωτερικό αυτό το καλοκαίρι πρέπει τώρα να περιμένουν να μάθουν αν οι πτήσεις τους θα πληγούν, με τις ημερομηνίες της απεργίας να αποκαλύπτονται μέσα στις επόμενες μέρες.

Οι απεργίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις ή ακυρώσεις έως και 12.600 πτήσεων την ημέρα σε όλη την ήπειρο, δήλωσε στους Times πηγή του κλάδου.

Προειδοποίησε ότι «σε μια ολοκληρωμένη απεργία, το 20-30% των πτήσεων θα είχε τουλάχιστον καθυστερήσεις. Πρόκειται για μεγάλους αριθμούς».

Η Eurocontrol αναμένει να εξυπηρετήσει 33.000 καθημερινές πτήσεις για τις επόμενες οκτώ εβδομάδες, οι οποίες θα αυξηθούν σε περισσότερες από 34.000 τις Παρασκευές.

Ανώτερη πηγή των αεροπορικών εταιρειών δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι ο αντίκτυπος των απεργιών θα μπορούσε να είναι «μαζικός και εξαιρετικά ανασταλτικός», προσθέτοντας ότι δεν είχε γίνει μεγάλος σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση πλήρους απεργίας.

Ένα πρώτο κύμα απεργιών πρόκειται να ανακοινωθεί τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις πηγές των Times.

Αξιωματούχοι του οργανισμού πιστεύουν ότι είναι πλέον «αναπόφευκτο» και θα στοχεύει στην έναρξη της κύριας περιόδου σχολικών διακοπών στην Αγγλία και την Ευρώπη.