e-neaionia

Σε επετειακή σειρά γραμματοσήμων πρωταγωνιστεί η Νέα Ιωνία

Η Νέα Ιωνία πρωταγωνιστεί στην επετειακή σειρά γραμματοσήμων με τίτλο: «Πρώτοι Αστικοί Προσφυγικοί Συνοικισμοί» που κυκλοφορεί από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Αιτία στάθηκε το σχετικό αίτημα που κατέθεσαν στα ΕΛ.ΤΑ οι πρώτοι προσφυγικοί οικισμοί της Αττικής, που αργότερα μετεξελίχθηκαν στους σημερινούς Δήμους Νέας Ιωνίας, Βύρωνα, Καισαριανής και Νίκαιας.
Έτσι, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία αποφάσισαν να εκδώσουν επετειακή σειρά γραμματοσήμων με θέμα τη δημιουργία των 4 πρώτων αστικών προσφυγικών συνοικισμών της χώρας: Βύρωνα, Καισαριανής, Κοκκινιάς και Νέας Ιωνίας.

Ο Δημ. Γεωργόπουλος, ο μηχανικός που βοήθησε στην ανοικοδόμηση του συνοικισμού ΙΩΝΙΑ και χάρη στη φωτογραφική του μηχανή έχουμε σπάνιες φωτογραφίες από την πόλη.

Ως πρώτη ημέρα έκδοσης της σειράς ορίστηκε η 14η Σεπτεμβρίου 2022.
Την επιμέλεια του θέματος των γραμματοσήμων ανέλαβε ο κ. Λουκάς Χριστοδούλου, Πρόεδρος ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Δήμου Νέας Ιωνίας και της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας και ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης.

Η συγκεκριμένη έκδοση γραμματοσήμων των ΕΛΤΑ αποτελεί μικρό φόρο τιμής και μνήμης σ’ ένα από τα κορυφαία γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Μέσα από τα τέσσερα αυτά γραμματόσημα ένα σημαντικό κομμάτι της προσφυγικής ταυτότητας, όπως οι προσφυγικοί συνοικισμοί, θα ταξιδεύσει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.

Το αίτημα υπέβαλλαν οι Δήμαρχοι Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης, Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος, Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης και Νέας Ιωνίας Δέσποινα Θωμαΐδου.