Σαμψών: Ο θρυλικός υπερήρωας της Νέας Ιωνίας

Έχει και η Νέα Ιωνία τους δικούς της υπερήρωες. Με πρώτο και καλύτερο τον θρυλικό Σαμψών. Έναν γλυκύτατο άνθρωπο που βάλθηκε σε προηγούμενες δεκαετίες να προσφέρει θέαμα με τις υπερφυσικές δυνάμεις του αλλά και χαμόγελα και μαθήματα ζωής στους νεότερους. Ο Σαμψών της Νέας Ιωνίας θα μπορούσε κάλλιστα να μοιάζει με τους σύγχρονους υπερήρωες της Marvel και να ξετρελαίνει τη νεολαία του πλανήτη. Το σίγουρο είναι πως τα κατορθώματά του στις πλατείες και τα στενά της Νέας Ιωνίας ξετρέλαιναν για χρόνια την πιτσιρικαρία της περιοχής και προκαλούσαν το θαυμασμό των μεγάλων. Έτσι ο Σαμψών έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στη συνείδηση των απλών ανθρώπων, ως τοπικός λαϊκός ήρωας.

«Θα ‘ρθω κάποια μέρα απ’ το γραφείο να σε πάρω απ’ τη δουλειά
Να πάμε βόλτα στο Θησείο στην αρχαία αγορά
Να μου πάρεις ένα γλειφιτζούρι
Και να δούμε τον Σαμψών
Να ματώνεται στην πέτρα της ζωής των αλλονών…».

Φοίβος Δεληβοριάς, «Ο Φώτης»

Ο Σαμψών ζυμώθηκε με τη Νέα Ιωνία

Ζυμώθηκε με τη Νέα Ιωνία, τις γειτονιές και τις πλατείες της. Σύχναζε στα καφενεία της, πρόσφερε θέαμα καταμεσής των δρόμων και κάθε φορά ανέβαζε τον δικό του πήχη δύναμης όλο και πιο ψηλά. Οι παλιότεροι θυμούνται ακόμη το σπινθηροβόλο βλέμμα του και τον δυνατό τρόπο που έκλεινε στην παλάμη του τις χειραψίες των άλλων. Η Νέα Ιωνία ήταν η πόλη του. Εδώ μεγάλωσε τα παιδιά του, εδώ χάρισε γέλιο και διασκέδαση στα παιδιά των άλλων. Εδώ άφησε και την τελευταία του πνοή στις 25 Μαϊου του 2019, μετά από σύντομη νοσηλεία στο Νοσοκομείο της πόλης, με πνευμονία.

Ο κατά κόσμον “Σαμψών” καταγόταν από οικογένεια Ποντίων και ασχολήθηκε από παιδί με τον Αθλητισμό. Εντάχθηκε στο δυναμικό του Πειραϊκού Συνδέσμου, ως αθλητής ελεύθερης πάλης. Τα επόμενα χρόνια διακρίθηκε σε σωρεία διοργανώσεων στη χώρα και στο εξωτερικό,. Στη διάρκεια της δεκαετίας του ’50 ασχολήθηκε με αγώνες επίδειξης δύναμής σε ανοικτούς χώρους (πλατείες, πάρκα κλπ). Τότε ήταν που έμαθε να υπηρετεί ουσιαστικά το χώρο του θεάματος, αφού κάθε αγώνας ήταν και μία δημόσια παράσταση.

Ο Γιάννης Κεσκελίδης (το πραγματικό του όνομα) ήταν παλαιστής και μασίστας. Αλλά αυτό που τον έκανε εξαιρετικά αγαπητό δεν ήταν μόνο η δύναμή του αλλά το θέαμα που δημιουργούσε και ο τρόπος που αγαπούσε και σεβόταν το κοινό του και τον τόπο του.

Από το αρχείο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.

Σαμψών: Ο υπερήρωας με το …challenge

Ο Σαμψών ήξερε να κάνει τον κόσμο να γελάει, να τρομάζει και κυρίως ήξερε καλά να κορυφώνει την προσπάθεια και να προκαλεί στο τέλος τον θαυμασμό. Έτσι αυτές οι παραστάσεις -που εν πολλοίς περιείχαν την σημερινή έννοια της πρόκλησης (challenge) τον έκαναν τόσο δημοφιλή, που από ένα σημείο και μετά θεωρείτο ο “λαϊκός ήρωας” της Νέας Ιωνίας.

Τα κατορθώματά του δικαίως έκοβαν ανάσες. Ο Σαμψών της Νέας Ιωνίας καθήλωνε τα πλήθη άλλοτε τραβώντας λεωφορεία με τα δόντια του, άλλοτε ξαπλώνοντας στην άσφαλτο για να περάσουν από πάνω του αυτοκίνητα, άλλοτε στραβώνοντας ατσαλόπροκες με το ένα χέρι και άλλοτε καθώς προσφερόταν για να σπάζουν βράχια με βαριοπούλες πάνω στο κεφάλι του.

«Ο παππούς μου, ο Παύλος, έλεγε, που δεν πρόλαβε να έρθει στην Ελλάδα από την Τουρκία, ήταν παλαιστής από τους πολύ καλούς. Τον σκότωσαν οι Τούρκοι σε έναν αγώνα, σαν αντεκδίκηση. Εγώ νομίζω απέκτησα δύναμη και από τη βάρβαρη εργασία που έκανα ως παιδί στα ανθρακορυχεία. Εγινα βράχος για να αντέξω και να επιβιώσω. Αργότερα, κατάφερα μέσα από την ελεύθερη πάλη να βρω τον δρόμο μου και να πορευτώ. Γυμναζόμουν όμως πολύ ως νέος!» .

“Σας έδωσα θέαμα αλλά και δύναμη”

Η κρυφή δύναμη του Σαμψών -κατά μία έννοια- ήταν η οικογένειά του, η γυναίκα του και τα δύο του παιδιά. Το θέαμα και οι παραστάσεις στις πλατείες και τους δρόμους της Αθήνας, της Ελλάδας ολόκληρης και πολλών Μητροπόλεων ακόμη σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική είχε ένα στόχο: τον βιοπορισμό της οικογένειάς του. Κι ο αγαθός γίγαντας τα κατάφερε υπέροχα. Σπούδασε τα παιδιά του κι όπως ο ίδιος έλεγε με την αγάπη του κόσμου κατάφερε για 60 χρόνια να πορεύεται αξιοπρεπώς. «Για μένα το χειροκρότημα ήταν τα πάντα. Ηταν μια δικαίωση και μια αναγνώριση. Ο κόσμος με λάτρεψε. Γύρισα όλη την Ελλάδα δεκάδες φορές, προσφέροντας θέαμα. Το ίδιο γύρισα και την Ανατολή. Πήγα παντού. Πόνεσα, μάτωσα, έσπασα σπόνδυλο, όμως άντεξα γιατί έπρεπε να επιβιώσει η οικογένειά μου”.

Κάποτε η πόλη του αποφάσισε να τον τιμήσει διοργανώνοντας στις 23 Φεβρουαρίου του 2014 λαϊκό άγώνα δρόμου προς τιμήν του με την ονομασία “Ολύμπιος Σαμψών“. Ο ίδιος παρέδωσε τα βραβεία στους νικητές και συγκινημένος είπε: «Θέλω απλά ο κόσμος να με θυμάται σαν τον Σαμψών που του πρόσφερα θέαμα και του έδωσα δύναμη. Τα πάντα μπορεί να κάνει πραγματικότητα ο άνθρωπος, αρκεί να το θέλει»!