Ροζ Πανσέληνος: Το πρώτο φεγγάρι της φετινής Άνοιξης, η …όγδοη ήπειρος της Γης

Η «Ροζ Πανσέληνος» ή «Πασχαλινό Φεγγάρι», έρχεται απόψε (5/4) να φωτίσει τον ουρανό και να σηματοδοτήσει την πρώτη Πανσέληνο της φετινής Άνοιξης. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Time and date, η πανσέληνος του Απριλίου πήρε το όνομά της από τα ροζ αγριολούλουδα phlox που είναι ενδημικά της Βόρειας Αμερικής και συχνά ανθίζουν τον Απρίλιο. Σύμφωνα με το Farmers’ Almanac, τα αγριολούλουδα αυτά προσελκύουν πεταλούδες που προαναγγέλλουν την άφιξη της άνοιξης.

«Η πανσέληνος του Απριλίου θα μοιάζει με άλλες πανσελήνους», δήλωσε στο CNN ο Δρ Νόα Πέτρο, επικεφαλής του εργαστηρίου πλανητικής γεωλογίας, γεωφυσικής και γεωχημείας της NASA. «Ωστόσο, κάθε πανσέληνος μας δίνει την ευκαιρία να δούμε μια όμορφη Σελήνη και να αρχίσουμε να την παρατηρούμε καθώς διανύει τις φάσεις της. Ενθαρρύνω τους ανθρώπους να ξεσκονίσουν τα κιάλια ή τα τηλεσκόπιά τους, να κοιτάξουν προσεκτικά τη Σελήνη, να προσπαθήσουν να δουν τα διαφορετικά χρώματα (τις φωτεινές και τις σκοτεινές περιοχές) και να αναγνωρίσουν ότι αυτές οι διαφορές αντανακλούν διαφορετικές συνθέσεις πετρωμάτων».

«Όταν οι άνθρωποι κοιτάζουν τη Σελήνη, θέλω να σκέφτονται όχι μόνο ότι είναι ένας κοντινός γείτονας στο διάστημα, αλλά ότι είναι η όγδοη ήπειρος της Γης», είπε ο Πέτρο.

Αναφερόμενος στο σεληνιακό πρόγραμμα Artemis της NASA, πρόσθεσε: «Ετοιμαζόμαστε να στείλουμε αστροναύτες πίσω στη Σελήνη, καθώς και πολυάριθμες ρομποτικές αποστολές στην επιφάνειά της. Τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ πολύ συναρπαστικά για τη σεληνιακή επιστήμη!», τόνισε ο Πέτρο.

ΠΗΓΗ: CNNLive Science