Πρωτοχρονιάτικο μενού με ψαρονέφρι (συνταγή)

Το Πρωτοχρονιάτικο Μενού απαιτεί γιορτινή συνταγή και το Ψαρονέφρι με δαμάσκηνα είναι μία πολύ καλή επιλογή

Υλικά Συνταγής

  • 1 κιλό ψαρονέφρι (χοιρινό φιλέτο) κομμένο σε μενταγιόν
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 12 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσια
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/4 φλ. κονιάκ
  • 3/4 φλ. κόκκινο κρασί
  • 1 κλαδάκι θυμάρι
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 2-3 κόκκοι μπαχάρι
  • 3/4 φλ. κρέμα γάλακτος
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για το ψαρονέφρι με δαμάσκηνα και κρασί,

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε πλασοτέ κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι.
  • Βάζουμε μέσα το κρέας και το ροδίζουμε για 2΄ από κάθε πλευρά.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ολόκληρο, και σοτάρουμε για 2-3΄ έως ότου το κρεμμύδι γίνει διάφανο.
  • Ρίχνουμε στο τηγάνι τα δαμάσκηνα και ανακατεύουμε.
  • Σβήνουμε με το κρασί και το κονιάκ και προσθέτουμε το θυμάρι, το δαφνόφυλλο και το μπαχάρι.
  • Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το φαγητό για 20΄ περίπου.
  • Ρίχνουμε μέσα και την κρέμα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά ακόμη.

Σερβίρουμε με βελούδινο πουρέ πατάτας: τον στρώνουμε κάτω και από πάνω το κρέας με τη σάλτσα και τα δαμάσκηνα.