Προβληματισμοί για τα απανωτά μέτωπα στον Αυλώνα – Τέσσερις συλλήψεις εμπρηστών

Τα πύρινα μέτωπα είναι πολλά και διάσπαρτα σε όλη τη χώρα και εγείρουν προβληματισμούς οι διαδοχικές πυρκαγιές στον Αυλώνα. Εννέα εστίες φωτιάς εκδηλώθηκαν μέσα σε λιγότερο από τέσσερις ώρες, οι οποίες ευτυχώς τέθηκαν υπό έλεγχο, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

Η πυρκαγιά στην νότια πλευρά της Πάρνηθας παρουσίαζε βελτιωμένη εικόνα, όταν ξέσπασαν διαδοχικές εστίες από τον Αυλώνα μέχρι την περιοχή Συκάμινο που είναι στην βόρεια πλευρά του βουνού.

Προβληματισμοί για τα απανωτά μέτωπα στον Αυλώνα

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της πυροσβεστικής, το μπαράζ των εμπρησμών ξεκίνησε λίγο μετά τις 8 το πρωί. Οι τρεις εστίες φωτιάς ξέσπασαν στον Αυλώνα στις 10, 11 και 12 το πρωί της Πέμπτης (24/8) στις περιοχές Συκάμινο, Ασπρόχωμα και Άγιος Γεώργιος.

Οι αρχές έχουν προχωρήσει σε τέσσερις προσαγωγές υπόπτων για εμπρησμό το μεσημέρι της Πέμπτης. Οι δύο έγιναν νωρίτερα στον Αυλώνα και στη συνέχεια σημειώθηκαν άλλες δύο στο Μενίδι, όπου αυτή τη στιγμή είναι βελτιωμένη η εικόνα της πυρκαγιάς στο μέτωπο της Αγίας Παρασκευής. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής κ. Γιάννη Αρτοποιό, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ, είπε ότι οι ύποπτοι για εμπρησμό, αυτή την ώρα, καταθέτουν.

Τι βρέθηκε στην κατοχή των προσαχθέντων από τον Αυλώνα

Στον Άγιο Γεώργιο στον Αυλώνα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, επάνω στον ένα προσαχθέντα βρέθηκαν, βαμβάκι, σπινθηριστής, κιάλια και φαίνεται να παρατηρούσε την περιοχή. Ενδέχεται εντός της ημέρας να συλληφθεί.

Στο Μενίδι, οι αρχές συνέλαβαν 2 άτομα που έχουν γεννηθεί το 1992 και βρέθηκαν στην κατοχή τους αναπτήρες αλλά και ένα μπιτονάκι με εύφλεκτη ύλη

Στο στόχαστρο 45χρονος, κάτοικος Αυλώνα

Στο στόχαστρο των αρχών βρίσκεται 45χρονος ύποπτος, κάτοικος Αυλώνα, για τους εμπρησμούς που ξέσπασαν σήμερα στην περιοχή. Εθεάθη το πρωί να κινείται ύποπτα με ασημί αγροτικό και μετά από λίγο να ξεσπούν οι πυρκαγιές. Σύμφωνα με πληροφορίες, μία από τις τέσσερις προσαγωγές αναμένεται να γίνει σύλληψη.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Αστυνομίας έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην περιοχή του Αυλώνα στην οδό 28ης Οκτωβρίου από το ύψος της οδού Μουρούζη και στην οδό Αθανασίου Διάκου από το ύψος της οδού Δάβρη.

Νέα εστία φωτιάς στο Κάστρο Χασιάς

Νέα εστία φωτιάς εκδηλώθηκε λίγο νωρίτερα στο Κάστρο Χασιάς του Δήμου Φυλής, όπου επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο συνολικό μέτωπο της Πάρνηθας επιχειρούν 260 πυροσβέστες και περίπου 10 ενάερια μέσα. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει αυξηθεί η παρουσία της αστυνομίας κι έχουν πολλαπλασιοαστεί τα μπλόκα, ιδιαίτερα μετά τις προσαγωγές υπόπτων για εμπρησμό.

Β. Κικίλιας: «Αισχρό και εγκληματικό. Δεν θα γλιτώσουν»

«Οι εθελοντές μας και όλη η Πολιτική Προστασία δίνουν τεράστιες μάχες για την αντιμετώπιση πυρκαγιών που εκδηλώνονται σε όλη την επικράτεια και κάποιες από αυτές παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις λόγω των θυελλωδών ανέμων. Κάποιοι αλιτήριοι εμπρηστές βάζουν φωτιές θέτοντας σε κίνδυνο τα δάση, τις περιουσίες και πρωτίστως τις ανθρώπινες ζωές. Στους πρόποδες της Πάρνηθας, στην περιοχή Αυλώνα, από τις 8 το πρωί έγιναν 9 απόπειρες εμπρησμού: 8 .13. Περιοχή Αυλώνας Πρώτη προσπάθεια, 8.57, Περιοχή Συκάμινο Αυλώνα τρεις προσπάθειες, 9 .47, Περιοχή Συκάμινο Αυλώνα άλλες τρεις προσπάθειες, 10 .51. Βόρεια της Αυλώνας μία προσπάθεια 12 .02 Βόρεια της Αυλώνας, στους πρόποδες της Πάρνηθας, μία προσπάθεια εμπρησμού η οποία πήρε διαστάσεις. Αυτό που συμβαίνει είναι όχι απλά ανεπίτρεπτο, αλλά αισχρό και εγκληματικό» τόνισε σε οργισμένο τόνο ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, ενώ είπε πως αναγνωρίστηκε ασημί αγροτικό ημιφορτηγό που πιθανόν εμπλέκεται στα περιστατικά.

«Γίνονται προσαγωγές υπόπτων. Το ανακριτικό της Πυροσβεστικής, κυρίως η Ελληνική Αστυνομία θα κάνουν τα πάντα για να συλλάβουν τους εμπρηστές. Εγκληματείτε ενάντια στη χώρα δεν θα γλιτώσετε, θα σας βρούμε. Θα λογοδοτήσετε στη δικαιοσύνη» είπε.

Πηγή: ΕΡΤ