Στο κατώφλι της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, στις 11 Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Παιδείας δηλώνει έτοιμο να υποδεχθεί τους μαθητές με διάφορες αλλαγές. Φέτος εισάγεται η δυνατότητα πρόωρης αποχώρησης των μαθητών του ολοήμερου στις 14.55, ενισχύεται η ειδική αγωγή αλλά και η ψυχοκοινωνική υποστήριξη των παιδιών.
Βιβλία και καθηγητές στη νέα σχολική χρονια
Τα βιβλία βρίσκονται στα δημοτικά από τον Ιούνιο, στα γυμνάσια από αρχές Αυγούστου και στα λύκεια από τον Ιούλιο.
Η καινούρια σχολική χρονιά ξεκινά με 3.700 νέες προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών, οι οποίοι έχουν ήδη ορκιστεί και έρχονται να προστεθούν στις 28.500 προσλήψεις της προηγούμενης τριετίας – από αυτές, οι 6.390 ήταν στην Ειδική Αγωγή. Επιπροσθέτως, είναι ο αριθμός των αναπληρωτών, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου, οι οποίοι θα καλύψουν τα υφιστάμενα κενά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της παράλληλης στήριξης.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, για το σχολικό έτος 2023-2024, οι μαθητές των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων όπου εφαρμόζεται το αναβαθμισμένο πρόγραμμα, θα έχουν τη δυνατότητα αποχώρησης όχι μόνο στις 15.50’ ή στις 17.30’, αλλά και στις 14.55’, προς διευκόλυνση των γονέων και κηδεμόνων. Όπως δε διευκρινίζεται, το νέο ωράριο αφορά στο σύνολο των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων σε όλη τη χώρα.
Οι μεταβολές στα σχολεία
Πραγματοποιήθηκαν προαγωγές, ιδρύσεις, καταργήσεις, συγχωνεύσεις σχολείων. Συγκεκριμένα, για το σχολικό έτος 2023-24, ιδρύονται 10 Δημοτικά Σχολεία-Νηπιαγωγεία, καταργούνται 36 Δημοτικά-Νηπιαγωγεία, συγχωνεύονται 30 Δημοτικά Σχολεία-Νηπιαγωγεία, υποβιβάζονται: 79 Δημοτικά Σχολεία-Νηπιαγωγεία και προάγονται 51 Δημοτικά Σχολεία-Νηπιαγωγεία..
Τέλος, σχετικά με τα Πειραματικά-Πρότυπα, φέτος θα λειτουργήσουν 92 Πειραματικά και 39 Πρότυπα έναντι 83 και 37 αντίστοιχα πέρσι ενώ υπάρχει προοπτική να γίνουν συνολικά 180 τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με το υπουργείο. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των μαθητών, σύμφωνα με τα στοιχεία της περασμένης σχολικής χρονιάς, ήταν 11.092 στα Πειραματικά και 9.146 στα Πρότυπα.
Τα σχολικά κτίρια
Τα σχολικά κτίρια είναι αρμοδιότητα των δήμων. Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας – κατόπιν σχετικής συνεννόησης με τον κ. Λιβάνιο, αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών – έχει δρομολογήσει μελέτη στο ΤΕΕ με χρονικό ορίζοντα ένα έτος. Σύμφωνα με την υφυπουργό κ.Μιχαηλίδου, «για πρώτη φορά, θα γίνει έλεγχος σε όλα τα σχολεία της χώρας σε επίπεδο στατικότητας και ουσιαστικών κατασκευαστικών ελλείψεων κατασκευαστικών. Αν και δεν είναι στη δική μας αρμοδιότητα, θέλουμε να δούμε τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης, τα οποία θα έχουμε τέτοιο μήνα του χρόνου, προκειμένου να δούμε τί είδους παρεμβάσεις θα χρειαστεί να κάνει το υπουργείο Παιδείας, ώστε να διασφαλίσουμε την ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία».
Επίσης, σημαντική αλλαγή στη σχολική ζωή αναμένεται να φέρουν οι 36.000 διαδραστικοί πίνακες, οι οποίοι φέτος μπαίνουν σε όλες τις τάξεις, καθώς αποτελούν ευκαιρία για εξοικείωση των χρηστών με την τεχνολογία ενώ καθιστούν το μάθημα αναμφίβολα πιο ενδιαφέρον.