Πολιτική κυριαρχία της ΝΔ και των υποψηφίων της στις εκλογές της αυτοδιοίκησης

Την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών με την κεντροδεξιά παράταξη να κερδίζει από τον πρώτο γύρο επτά Περιφέρειες, μία να κρίνεται μέχρι την τελευταία στιγμή ψήφο ψήφο για να κλειδώσει, επίσης από την πρώτη Κυριακή, ενώ στις υπόλοιπες πέντε που θα κριθούν στο δεύτερο γύρο εξασφάλισε την πρωτιά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδωσε πολιτικά χαρακτηριστικά στις περιφερειακές εκλογές και έβαλε ψηλά τον πήχη για τη ΝΔ επιδιώκοντας να κερδίσει και τις 13 Περιφέρειες, τρεις μήνες μετά την εμφατική νίκη στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου.

Το τελικό αποτέλεσμα, δικαίωσε την επιλογή του και ο χάρτης βάφτηκε γαλάζιος. «Οι πολίτες πιστεύω ότι επανεπιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στη Νέα Δημοκρατία και στις επιλογές τις οποίες έκανε», δήλωσε αμέσως μετά τα επίσημα αποτελέσματα από το υπουργείο Εσωτερικών, έχοντας αναβαπτισμένη εντολή.

Περιφερειακές εκλογές 2023: Ισχυρό πολιτικό μήνυμα οι νίκες Χαρδαλιά -Τζιτζικώστα
Οι νίκες του Νίκου Χαρδαλιά στην Αττική με ποσοστό που ξεπερνά το 46% και του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία με ποσοστό μεγαλύτερο του 60% αποτελούν το ισχυρότερο πολιτικό μήνυμα, σύμφωνα με την Πειραιώς, καθώς οι ψηφοφόροι στις δύο μεγαλύτερες Περιφέρειες της χώρας έδωσαν ισχυρή στήριξη στους υποψηφίους της ΝΔ. Από τον πρώτο γύρο κρίθηκαν και οι Περιφέρειες, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης και Στερεάς Ελλάδας.

Ο Δημήτρης Πτωχός στην Πελοπόννησο δίνει μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή, καθώς προσεγγίζει το 43% και θα κριθεί για λίγες ψήφους αν θα κερδίσει από τον πρώτο γύρο, διαφορετικά θεωρείται το μεγάλο φαβορί για μία μεγάλη νίκη στον δεύτερο γύρο έναντι του προερχόμενου από τη ΝΔ, Πέτρου Τατούλη.

Περιφερειακές εκλογές 2023: Γαλάζιοι «εμφύλιοι»
Γαλάζιοι εμφύλιοι υπάρχουν και σε άλλες τέσσερις Περιφέρειες, όπου απέναντι στον υποψήφιοι με το χρίσμα της ΝΔ στον δεύτερο γύρο περνούν «γαλάζιοι» αντάρτες. Στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη ο Χρήστος Μέτιος θα αντιμετωπίσει τον Χριστόδουλο Τοψίδη, στην Δυτική Μακεδονία ο Γιώργος Κασσαπίδης τον πρώην βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Αμανατίδη, στο Βόρειο Αιγαίο ο Αλκιβιάδης Στεφανής τον Κώστα Μουτζούρη και σα Ιόνια Νησιά η Ρόδη Κράτσα τον Γιάννη Τρεπεκλή. Η Θεσσαλία είναι η μόνη Περιφέρεια όπου κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο υποψήφιος που είχε την στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κώστας Αγοραστός, αν και ξεπέρασε το 41% φαίνεται να πληρώνει πολιτικό κόστος για τις πρόσφατες πλημμύρες και δεν εξασφαλίζει την εκλογή του στον πρώτο γύρο έχοντας απέναντι του την επόμενη Κυριακή τον Δημήτρη Κουρέτα που έχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. «Μόνο σε μια Περιφέρεια η αντιπολίτευση θα έχει παρουσία στον δεύτερο γύρο και αυτό πιστεύω μας οδηγεί σε συγκεκριμένα πολιτικά συμπεράσματα», δήλωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης, θέλοντας να επισημάνει την ήττα που υπέστη πρωτίστως η Κουμουνδούρου και δευτερευόντως το ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει την χθεσινή εκλογική αναμέτρηση ως «το πρώτο crash test για τον κ. Κασσελάκη», βάζοντας στο κάδρο της αποτυχίας τον νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Η αλλαγή ηγεσίας στην Κουμουνδούρου όχι μόνο δεν έδωσε δυναμική στους υποψηφίους που στήριξε, αλλά αντιθέτως, τα ποσοστά που κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν χαμηλότερα από αυτά των εθνικών εκλογών και σε πολλές περιφέρειες μονοψήφια.

Ενδεικτική της βαριάς ήττας που υπέστη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν η τρίτη θέση του Κώστα Ζαχαριάδη στον δήμο της Αθήνας, όπου στον δεύτερο γύρο απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη θα βρεθεί ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Δούκας.

Περιοδείες Μητσοτάκη στις Περιφέρειες που θα κριθούν στον δεύτερο γύρο
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκινά από σήμερα περιοδείες στις περιφέρειες που θα κριθούν στο δεύτερο γύρο ώστε να στηρίξει τους υποψήφιους της ΝΔ. Από την Βάρνα της Βουλγαρίας όπου θα βρίσκεται το πρωί για την τριμερή Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, θα μεταβεί στη Λέσβο για να συναντηθεί με τον Αλκιβιάδη Στεφανή. Τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί την Μαγνησία μαζί με τον Κώστα Αγοραστό, ενώ θα μεταβεί και σε Θράκη, Δυτική Μακεδονία και πιθανώς την Αρκαδία.