Ποδονίφτης: Η φονική πλημμύρα του 1994

Ποδονίφτης: Η επέτειος της φονικής πλημμύρας του 1994 και η ιστορική δίκη

Θλιβερή επέτειος στις 21-22 Οκτωβρίου για τη φονική πλημμύρα στον Ποδονίφτη, το 1994.  Εννιά ώρες έντονης βροχόπτωσης ήταν αρκετές για να υπερχειλίσει ο ποταμός Ποδονίφτης και ο Κηφισός και να παρασύρουν στο πέρασμά τους περιουσίες και ανθρώπινες ζωές.

Νέα Ιωνία, Νέα Φιλαδέλφεια και Περισσός «πνίγηκαν» από τα ορμητικά νερά, που σάρωναν στο πέρασμά τους δρόμους, σπίτια, αυτοκίνητα και ανθρώπους.

Στη Λεωφόρο Ηρακλείου τα έργα της ΕΥΔΑΠ “κατάπιαν” αυτοκίνητα

Ο 80χρονος Πέτρος Πέτρου και ο 46χρονος γιος του Αντώνης πνίγηκαν μέσα στο
ίδιο τους το σπίτι, στη Λεωφόρο Ηρακλείου 173. Το διαμέρισμά γέμισε νερά και χώματα και μέσα στον βούρκο χάθηκαν και οι δυο τους. Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, στην περιοχή της Καλογρέζας, τα φουσκωμένα νερά παρέσυραν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Σπύρος Παπαλάμπρου, ο οποίος επίσης
βρήκε φρικτό θάνατο.

Φωτογραφία της ΕΜΥ

Από την επόμενη κιόλας ημέρα της μεγάλης πλημμύρας και των καταστροφών ήρθε
στο προσκήνιο το θέμα για το μπάζωμα των ρεμάτων, σε μια προσπάθεια να
εντοπιστούν οι υπεύθυνοι για τις απώλειες των ανθρώπων που πνίγηκαν, αλλά και
για τις περιουσίες που χάθηκαν.

Η πρώτη ιστορική δίκη για τις ευθύνες

Οι συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι παρέστησαν και ως πολιτικώς ενάγοντες στη δίκη, είχαν καταθέσει αγωγή στα αστικά δικαστήρια διεκδικώντας συνολική αποζημίωση 300.000.000 δραχμών.
Η εισαγγελέας της έδρας αγορεύοντας πρότεινε την απαλλαγή των κατηγορουμένων, καθώς από τα στοιχεία της δικογραφίας δεν προέκυπτε ότι από δική τους αμέλεια στήθηκε το σκηνικό θανάτου.

Η πλημμύρα στην Λεωφόρο Ηρακλείου

«Δεν προκύπτει αμελής συμπεριφορά των κατηγορουμένων», επισήμανε η κ. Μαλούχου, «καθώς ήταν τέτοια η ένταση των καιρικών φαινομένων, η μεγαλύτερη θεομηνία των τελευταίων 50 ετών, ώστε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα συγκεντρώθηκε μία τεράστια ποσότητα ορμητικών νερών, που το υπάρχον δίκτυο απορροής υδάτων ήταν αδύνατο να αντιμετωπίσει. Και τρένο να υπήρχε
μπροστά στον αγωγό θα είχε παρασυρθεί…».

Ποδονίφτης: Η μεγαλύτερη θεομηνία των τελευταίων 50 ετών

Τελικά οι δικαστές ομόφωνα αθώωσαν τους κατηγορουμένους για το αδίκημα της
ανθρωποκτονίας από αμέλεια, ενώ κατά πλειοψηφία (2-1) τους έκριναν αθώους για
το αδίκημα της πρόκλησης πλημμύρας από αμέλεια. Με τον τρόπο αυτό έκλεισε το
κεφάλαιο αναζήτησης ποινικών ευθυνών για τις καταστροφές από τα
πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα.

Στο εδώλιο βρέθηκαν η εταιρία που είχε αναλάβει το μπάζωμα του Ποδονίφτη, επειδή δεν είχε απομακρύνει εγκαίρως τα μπάζα στο ύψος της Λεωφόρου Ηρακλείου, με αποτέλεσμα να υπερχειλίσει ο αγωγός και να περάσουν τα νερά πάνω από τη Λεωφόρο και οι ιθύνοντες της ΕΥΔΑΠ που δεν μερίμνησαν για τον καθαρισμό των ρεμάτων και των φρεατίων, με αποτέλεσμα να προκληθούν πλημμύρες στην Καλογρέζα, τη Φιλοθέη, τη Νέα Ιωνία και το Νέο Ηράκλειο.

Πηγή: Εφημερίδα Τα Νέα