Πλήρης ημερών και έργων έφυγε ο Χάρης Σαπουντζάκης, ο “μουσλίμ” της Νέας Ιωνίας

Ο Χάρης Σαπουντζάκης κρατούσε τον τίτλο “Μουσλίμ” για τον εαυτό του, όταν του απένειμαν τιμές και επαίνους για την προσφορά του στη Νέα Ιωνία. Εξηγούσε στους αδαείς παριστάμενους πως “μουσλίμ” σημαίνει ο απολύτως αφιερωμένος σε ένα σκοπό.

Τον “μουσλίμ” Χάρη Σαπουντζάκη τίμησε η Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας στη Νέα Ιωνία

Ο Χάρης Σαπουντζάκης, που έφυγε σήμερα από κοντά μας, θα περάσει στην ιστορία της πόλης, ως άοκνος υπηρέτης της. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί την Παρασκευή 14/6/2044, στις 12.00 το μεσημέρι στην Εκκλησία των Αγίων Αναργύρων. Θα ακολουθήσει η ταφή στο Νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου.

Ο Χάρης Σαπουντζάκης, ο "μουσλίμ" της Νέας Ιωνίας σε εκδήλωση προς τιμήν του το 2022

Γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία από γονείς μικρασιάτες. Ο πατέρας του Δαμιανός ήταν δάσκαλος από τη Σπάρτη Πισιδίας, ενώ η μητέρα του Κυριακή, είχε γεννηθεί στην Αττάλεια.

Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του στην Ιδιωτική σχολή Σαπουντζάκη και το 8/τάξιο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, σπούδασε Παιδαγωγικά και Ψυχολογία στη Μαράσλειο Παιδ. Ακαδημία, από όπου απεφοίτησε με «Άριστα». Λίγο μετά το διορισμό του στο Δημόσιο, ως δασκάλου και μετά από εξετάσεις παρακολούθησε 2/ετείς μεταπτυχιακές σπουδές αποφοιτήσας πάλι με «Άριστα».

Στη συνέχεια πέτυχε σε διαγωνισμό και διορίσθηκε ως Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε. στις Αχαρνές. Εκεί εφάρμοσε πρωτοποριακά συστήματα για την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας από Ελληνοπόντιους μαθητές και τσιγγάνους, ενώ είχε την ευθύνη σε πανελλήνιο επίπεδο για την επιμόρφωση Σχολικών Συμβούλων Π.Ε. στη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας.

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας τίμησε τον Χάρη Σαπουντζάκη για την προσφορά του στην πόλη

Από το 1985 και για 40 ολόκληρα χρόνια υπηρετούσε τους στόχους της Ενώσεως Σπάρτης Μ. Ασίας. Έχει εκλεγεί και διατελέσει Δημοτικός Σύμβουλος Ν. Ιωνίας, Αντιδήμαρχος Παιδείας και Διοίκησης, πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου.

Υπήρξε ως εκπρόσωπος της Ενώσεως Σπάρτης Μικράς Ασίας μέλος της πρώτης διοίκησης της Ο.Π.Σ.Ε και ένας εκ των εισηγητών του Συνεδρίου της Θεσσαλονίκης, το 1985, που οδήγησε τελικά στην ίδρυση της Ομοσπονδίας.

Ο Χάρης Σαπουντζάκης με τον μέχρι πρότινος ιδιοκτήτη της ΑΕΚ Δημήτρη Μελισσανίδη

Έχει γράψει βιβλία παιδαγωγικού και διδακτικού περιεχομένου. Παράλληλα έχει συγγράψει ή έχει εισηγηθεί την έκδοση βιβλίων που αναφέρονται στην Ιστορία και τον Πολιτισμό γενικότερα της Μικρασίας και ειδικότερα της Πισιδίας και της Σπάρτης, αλλά βέβαια και της Νέας Ιωνίας.

Βιβλίο από τον Χάρη Σαπουντζάκη για την ιστορική διαδρομή  της Νέας Ιωνίας

Συμμετείχε ως εισηγητής σε πανελλήνια συνέδρια ενώ δεκάδες μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε τοπικά έντυπα και στον ημερήσιο τύπο.

Κατά καιρούς έχει τιμηθεί από συλλόγους και φορείς, ενώ το 1993 παρέλαβε, ως Πρόεδρος της Ενώσεως Σπάρτης, το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το επιτελούμενο έργο στο σωματείο του.

Το 2002 υποδέχτηκε στη Νέα Ιωνία ως πρόεδρος της Ενώσεως Σπάρτης τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στον οποίο απενεμήθηκαν τιμές.

Εκδήλωση στην Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας

Μεταξύ των ετών 2003-2010 διετέλεσε Πρόεδρος του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ) του Δήμου Νέας Ιωνίας.

Το 2016 τιμήθηκε από τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο με το μετάλλιο Α΄τάξεως για την «πολύτιμον προσφοράν του εις την διατήρηση της μικρασιατικής μνήμης και παραδόσεως».

Ήταν νυμφευμένος με την Χαρίκλεια Λυρή και έχει 3 παιδιά: την Κυριακή, τον Δαμιανό και την Ιωάννα.

Δείτε ακόμη: