Πεντανόστιμες δίπλες από τον Στέλιο Παρλιάρο

Χριστούγεννα σημαίνει σε πολλά σημεία της Ελλάδας δίπλες. Αυτό το ιδιότυπο και μελωμένο πεντανόστιμο γλυκό, που θα μπορούσε να είναι η αιτία της έκφρασης “να γλύφεις τα δάκτυλά σου”.
Ο γκουρού των γλυκών αλχημειών Στέλιος Παρλιάρος βάζει τις δικές του πινελιές και η συνταγή για δίπλες απογειώνεται

Συνταγή για απολαυστικές δίπλες

Υλικά

  • 200 γρ. γάλα
  • 200 γρ. χυμός πορτοκάλι
  • 200 γρ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 τεμ. αυγά
  • 1300 γρ. αλεύρι
  • 1 τεμ. πορτοκάλι το ξύσμα του
  • 1,5 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • λάδι για το τηγάνισμα

Σιρόπι

  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ. νερό

Γαρνίρισμα

  • καρύδια τριμμένα για πασπάλισμα
  • μέλι

Παρασκευή Συνταγής για δίπλες

Σιρόπι
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι για να κρυώσει. Σε μία κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 2 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός).

Δίπλες
Χτυπάμε στο μίξερ με το εργαλείο για τις σκληρές ζύμες (γάντζο) το γάλα, το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη άχνη. Προσθέτουμε τα αυγά, το αλεύρι και το ξύσμα μαζί με τη σόδα. Ζυμώνουμε έως ότου γίνουν μία ελαστική ζύμη. (Μπορούμε να ζυμώσουμε τα υλικά και στο χέρι).

Αφήνουμε τη ζύμη για 20 λεπτά περίπου να ξεκουραστεί και με έναν πλάστη την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο πάχους 3 χιλιοστών. Κόβουμε λωρίδες ή τετράγωνα κομμάτια με ένα μαχαίρι και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι σε μέτρια φωτιά. Με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος. Βγάζουμε τις δίπλες σε απορροφητικό χαρτί. Όταν στραγγίξουν, τις βουτάμε στο κρύο σιρόπι και τις σερβίρουμε σε πιατέλα. Γαρνίρουμε με μέλι και καρύδια.