Πανελλαδικές Εξετάσεις: Στις 29 Ιουνίου θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες

Στις 29 Ιουνίου μετά τη 1.00 το μεσημέρι θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των υποψηφίων που πήραν μέρος στις Πανελλαδικές εξετάσεις, όπως προκύπτει από εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η τελική καταχώριση των βαθμολογιών θα ολοκληρωθεί μέχρι την Δευτέρα 26 Ιουνίου και στη συνέχεια η δεματοποίηση των αποκομμάτων με τις τελικές βαθμολογίες θα αποσταλεί στα σχολεία μέχρι το πρωί της 29ης Ιουνίου, βάζοντας τέλος στην αγωνία των υποψηφίων.

Οι βαθμολογίες θα αναρτηθούν και στο https://results.it.minedu.gov.gr/ και θα γνωστοποιηθούν στους υποψηφίους με τη νέα διαδικασία μέσω μηνύματος (sms) στο κινητό τους τηλέφωνο.

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2023: Σε πτωτική πορεία οι βάσεις για τις «μεσαίες» σχολές»

Οι βάσεις των Πανελλαδικών 2023 αναμένεται πως θα έχουν «πτωτική τάση στις μεσαίες κυρίως σχολές», σύμφωνα με τον κ.Γιάννη Βαφειαδάκη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ).

Σε επίπεδο ασφαλών εκτιμήσεων, η συνολική εικόνα από τη διαδικασία βαθμολόγησης των γραπτών είναι, πως παρόλο που τα θέματα ήταν σχετικά εύκολα, δεν αναμένονται ιδιαίτερες αυξομειώσεις σε σχέση με πέρσι ενώ σε κάποια πεδία θα σημειωθεί πτώση στις βάσεις.

Στο 1ο Πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών, οι υποψήφιοι φαίνεται να σημειώνουν χαμηλότερες επιδόσεις στα Αρχαία και στα Λατινικά σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Ειδικά στα Αρχαία, τα γραπτά πάνω από το 16 φαίνεται πως θα είναι χειρότερα.

Η Ιστορία και η Νεοελληνική Γλώσσα παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα.

Περιμένουμε, επομένως, μικρή πτώση της τάξης των 100 μορίων από  τις υψηλόβαθμες σχολές, όπως η Νομική. Αντίστοιχα μικρή πτώση, θα έχουν και οι σχολές που βρίσκονται κοντά στο κατώφλι της Βάσης Εισαγωγής. Εντονότερη θα είναι η πτώση των βάσεων στις μεσαίες σχολές, του 15-16.

Στο 2ο Πεδίο, των Θετικών Επιστημών, οι υποψήφιοι έχουν γράψει καλύτερα φέτος στα Μαθηματικά. Στη Νεοελληνική Γλώσσα, επίσης λίγο καλύτερες οι επιδόσεις τους. Η Χημεία δείχνει να κινείται στα περσινά βαθμολογικά επίπεδα. Ελαφρώς χειρότερη η Φυσική με αποτέλεσμα να αναμένονται μικρές μεταβολές προς τα πάνω. Πτωτική πορεία για τις μεσαίες σχολές, δείχνουν οι βαθμοί – φαίνεται ότι ‘λείπουν’ οι μεσαίοι μαθητές.

Στο 3ο Πεδίο, των Επιστημών Υγείας, λόγω των δύσκολων θεμάτων στη Βιολογία, η βαθμολογική εικόνα των υποψηφίων είναι χειρότερη από πέρσι. Τα ‘ρετιρέ’ των Ιατρικών μάλλον θα ‘χαμηλώσουν’ ελαφρώς.

Στο 4ο Πεδίο, των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής, στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας, σημειώνονται φέτος χαμηλότερες επιδόσεις. Καλύτερες, στα Μαθηματικά και στην Έκθεση, ενώ περίπου στα ίδια επίπεδα κινείται η Πληροφορική. Συνολικά, οι βάσεις εκτιμάται πως θα παρουσιάσουν στασιμότητα – αν υπάρξουν διακυμάνσεις, θα είναι ελαφρές.

Χαμηλότερες οι επιδόσεις στις Πανελλαδικές λόγω πανδημίας

«Προέχει να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες, να μάθουν τα παιδιά τα μόρια, που συγκέντρωσαν και φυσικά, να ανακοινωθούν τα στατιστικά στοιχεία από το Υπουργείο Παιδείας. Να μάθουμε πόσοι ήταν οι φετινοί υποψήφιοι», τονίζει ο κ.Βαφειαδάκης και προσθέτει: «Αν είχαν μπει αυτά τα θέματα μερικά χρόνια πριν, θα περιμέναμε μεγάλη άνοδο των βάσεων. Μόνο από τα θέματα! Φέτος, είμαστε πιο ‘μαζεμένοι’, καθώς τα παιδιά παρουσιάζουν γενικά χειρότερες επιδόσεις στην μετά-κόβιντ εποχή».