Πέθανε η Γιώτα Γιάννα – Η θρυλική και ασυμβίβαστη γιαγιά της ροκ με τη φυσαρμόνικα

Πέθανε η Γιώτα Γιάννα, η ασυμβίβαστη γιαγιά της ροκ, η θρυλική ερμηνεύτρια και δεξιοτέχνις της φυσαρμόνικας.

Η Γιώτα Γιάννα ξεκίνησε την πορεία της στα καλλιτεχνικά δρώμενα, παίζοντας φυσαρμόνικα δίπλα στη Σοφία Βέμπο συνοδεύοντάς την στο περίφημο τραγούδι «Ο άνθρωπός μου» στο θέατρο Κυβέλης.

Έχει πλούσια δισκογραφία, καθώς ηχογράφησε πολλούς δίσκους 45 στροφών στα χρόνια του ’60, αλλά έγινε πολύ γνωστή, κυρίως στο αθηναϊκό κοινό, από τις εμφανίσεις της σε νυχτερινά κέντρα της Πλάκας και της Εθνικής Οδού.

Η «Ελληνίδα Τζάνις Τζόπλιν»
Είχε τραγουδήσει σε κέντρα της Αθήνας ερμηνεύοντας κομμάτια που έγιναν γνωστά από άλλους μεγάλους Έλληνες τραγουδιστές, όπως η Μαρινέλλα, ο Πουλόπουλος, ο Νταλάρας, η Δούκισσα, ο Βοσκόπουλος. Έχει συνεργαστεί με επιφανείς καλλιτέχνες όπως οι Σοφία Βέμπο, Βασίλης Τσιτσάνης, Απόστολος Καλδάρας, Ρίτα Σακελλαρίου, Άννα Βίσση, Καίτη Γκρέυ, Γιώτα Λύδια, Μπέμπα Μπλανς και πολλοί άλλοι.

Είχε πάντα ένα προσωπικό στιλ και τη φυσαρμόνικα στο χέρι. Ο Σταμάτης Κραουνάκης την είχε χαρακτηρίσει «η Ελληνίδα Τζάνις Τζόπλιν», ενώ ο Μάνος Χατζιδάκις «Πασιονάρια της λαϊκής πίστας».

Το βιογραφικό της αξέχαστης γιαγιάς του ελληνικού ροκ

Η Παναγιώτα Γιαννέλου (Αθήνα,1928 – Αθήνα, 5 Ιουλίου 2023), γνωστή με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Γιώτα Γιάννα, ήταν δεξιοτέχνης της φυσαρμόνικας. Είχε παρουσία στα ελληνικά μουσικά δρώμενα περισσότερο από εξήντα χρόνια.

Γεννήθηκε το 1928 στην Αθήνα, στους Αμπελόκηπους. Ο πατέρας της είχε καταγωγή από τα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Η μάνα της ήταν Μικρασιάτισσα και πέθανε σε νεαρή ηλικία και η Γιάννα μεγάλωσε με τον πατέρα της, ο οποίος ήταν αυτοκινητιστής. Ο ένας από τους δύο αδελφούς της, ο Δημήτρης, σκοτώθηκε το 1974 κατά τη διάρκεια της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο.Χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις της, κυρίως το ποδήλατο, αλλά και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ δεν έτρωγε κρέας παρά μόνο σαλάτες, λαδερά και τυρί.

Έχει πλούσια δισκογραφία, καθώς ηχογράφησε πολλούς δίσκους 45 στροφών στα χρόνια του ’60,αλλά έγινε πολύ γνωστή, κυρίως στο αθηναϊκό κοινό, και από τις εμφανίσεις της σε νυχτερινά κέντρα της Πλάκας και της Εθνικής οδού.

Ο ποιητής Γιώργος Χρονάς την αναφέρει ως μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου. Μάλιστα την έκανε μία από τις εφτά ηρωίδες του στο βιβλίο «Το μονόπρακτο της Σεβάς Χανούμ», δίνοντας στο δικό της κεφάλαιο τον τίτλο «Το βελούδινο υπόγειο της Γιώτας Γιάννα».

Ο δίσκος της «Τα μάτια της Γιώτας Γιάννα» κυκλοφόρησε το 2013.

Από το 2017, ξεκίνησε τις εμφανίσεις στην μπουάτ Απανεμιά, σε εβδομαδιαία βάση.

Το 2019 συνεργάστηκε με την Άννα Βίσση σε ένα τραγούδι με τίτλο «Όσοι αγαπάνε δεν πεθαίνουνε» καθώς και στην καλοκαιρινή περιοδεία της τραγουδίστριας.

Το 2020, συνέχισε τις εμφανίσεις της στην Απανεμιά.

Τον Νοέμβριο του 2022, κυκλοφόρησε ένα τραγούδι με τίτλο «Μετωπικά» σε μουσική και στίχους Νίκου Καρβέλα, με τη συμμετοχή του Μπάμπη Στόκα