Ο Ταύρος του Μάντσεστερ

Ο “Ταύρος του Μάντσεστερ” – Το νέο βιβλίο του Κώστα Χαλέμου

Στην εποχή άνθησης της Κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Ιωνία, τότε που πολλοί παρομοίαζαν την περιοχή με σύγχρονο Μάντσεστερ, αναφέρεται το νέο βιβλίο του Κώστα Χαλέμου, που παρουσιάστηκε την Τετάρτη 15/12 από την Πολιτιστική Ένωση Μικρασιατών Νέας Ιωνίας «Η Καππαδοκία». Ο «Ταύρος του Μάντσεστερ», έχει για θέμα του την Κλωστοϋφαντουργία «Μουταλάσκη» η οποία λειτούργησε στη Νέα Ιωνία από το 1927 έως το 1992 (μετά το 1978 ως κλάδος της «Πειραϊκής Πατραϊκής»).

Η εκδήλωση περιλάμβανε ομιλίες, προβολές βίντεο και διαφανειών, ηχογραφημένες μαρτυρίες, ανάγνωση αποσπασμάτων και δρώμενο που επιμελήθηκε η κυρία Ντέπυ Καλλίνογλου. Η κυρία Βάσω Παπαδοπούλου, αντιπρόεδρος της Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων Ελλάδος, αναφέρθηκε στην ιστορία της Μουταλάσκη Καππαδοκίας και στο ξεκίνημα της κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Ιωνία.

Ο “Ταύρος του Μάντσεστερ” στην Ένωση Σπάρτης

Ο κύριος Γιώργος Ουρούμπεης διάβασε τη μαρτυρία του Μουταλασκηνού Ιορδάνη Φωτάκογλου από το βιβλίο «Μικρασιάτες πρόσφυγες στη Νάξο» του Αναστάσιου Ναυπλιώτη και προβλήθηκε βίντεο με θέμα «Το Ταλάς σήμερα».

Ο φιλόλογος-ιστορικός Αρχάγγελος Γαβριήλ, μίλησε για το έργο του Κώστα Χαλέμου τονίζοντας ότι τα βιβλία του «αποτελούν πολύτιμες πηγές για τους μελετητές της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτιστικής ζωής των Μικρασιατών προσφύγων στις νέες εστίες τους»

Ο συγγραφέας αναφέρθηκε στις πηγές έμπνευσής του και στις δυσκολίες υλοποίησης της έκδοσης εν μέσω καραντίνας, αποκάλυψε ότι δουλεύει πάνω στο δεύτερο μέρος κι ανανέωσε το ραντεβού με το αναγνωστικό κοινό για το 2022 με τη συνέχεια του «Ταύρου του Μάντσεστερ».