Ο Στέλιος Καζαντζίδης και τα τραγούδια του σε βιβλίο με κοινωνιολογική προσέγγιση

Ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο κοσμαγάπητος ερμηνευτής από τη Νέα Ιωνία, και ο λόγος των ερωτικών τραγουδιών του μπαίνουν στο “μικροσκόπιο” από κοινωνικής απόψεως στο νέο βιβλίο των Μωβ Εκδόσεων, που μόλις κυκλοφόρησε και αναλύει σε βάθος μία ποιητική θεματολογία και έναν κόσμο ιδεών, αισθημάτων, κανόνων και πρακτικών που διαπερνούν συνολικότερα το λαϊκό τραγούδι και τον λαϊκό πολιτισμό της εποχής.

Τίτλος του βιβλίου είναι «Τα ερωτικά του Καζαντζίδη. Έρωτας και φύλο στο λαϊκό τραγούδι» και συγγραφέας είναι ο Λεωνίδας Οικονόμου.

Ο Στέλιος Καζαντζίδης και τα τραγούδια του γίνονται βιβλίο για κοινωνιολογική προσέγγιση της εποχής

Όπως αναφέρουν οι Μωβ Εκδόσεις: «Τα ποιητικά μοτίβα αναλύονται με βάση έναν οδηγό στην ιστορία των νεωτερικών ιδιωμάτων της ρομαντικής αγάπης που προσφέρει μία καινοτόμα προοπτική για την ερμηνεία ποικίλων κειμένων του λαϊκού αλλά και του λόγιου πολιτισμού.

Τα τραγούδια αποτυπώνουν σημαντικές όψεις της κοινωνικής εμπειρίας της εποχής, όπως την κρίση των έμφυλων προτύπων και τα αντιφατικά ανδρικά συναισθήματα απέναντι στις μοντέρνες γυναίκες, την αναβάθμιση των ρομαντικών συγκινήσεων και της σεξουαλικότητας, τα έμφυλα βιώματα, αξίες, απολαύσεις και ανησυχίες των «σοβαρών» σχέσεων και του ρομαντικού γάμου, και τη δύσκολη συνύπαρξη ανάμεσα στο πάθος, τη δέσμευση και την μονιμότητα.

Ο Στέλιος Καζαντζίδης και τα τραγούδια του γίνονται βιβλίο για κοινωνική ανάλυση της εποχής

Ο Λεωνίδας Οικονόμου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Είναι καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Οι δημοσιεύσεις του περιλαμβάνουν εργασίες πάνω στην αστική ανθρωπολογία, την ιστορία του αθηναϊκού χώρου και την ελληνική λαϊκή μουσική όπως, επίσης, και τα βιβλία: Η κοινωνική παραγωγή του αστικού χώρου. Η περίπτωση της Βούλας (Πρώτη έκδοση Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα, 2008), Στέλιος Καζαντζίδης. Τραύμα και συμβολική θεραπεία στο λαϊκό τραγούδι (Αθήνα: Πατάκης, 2015), Πόλεις δίκτυα τοπικότητες. Ανθρωπολογικές προσεγγίσεις του αστισμού (Αθήνα: ΕΑΠ, 2021) και Ανύπαρκτα Ραντεβού (Αθήνα: Μωβ Εκδόσεις, 2023)».

Πηγή: ΕΡΤ