Ο καύσωνας “δοκιμάζει” το σύστημα ηλεκτρισμού – Συστάσεις για να γλιτώσουμε το μπλακ άουτ

Ο καύσωνας ενέχει κινδύνους και για το ηλεκτρικό σύστημα, δεδομένου ότι οι καταναλώσεις, λόγω της λειτουργίας των κλιματιστικών μηχανημάτων σε υπερθετικό βαθμό, είναι πολύ αυξημένες και συνεπώς χρειάζονται όλες οι διαθέσιμες μονάδες να είναι σε επιφυλακή για να αποφευχθούν διακοπές ή και μπλακ άουτ.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, υπό τον αρμόδιο Υπουργό, Θόδωρο Σκυλακάκη και την Υφυπουργό Αλεξάνδρα Σδούκου, με τη συμμετοχή της ΡΑΑΕΥ, του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ.

Θέμα της συνάντησης ήταν η επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος, το οποίο πρόκειται να δοκιμαστεί τις επόμενες ημέρες από το παρατεταμένο κύμα καύσωνα.

Στην έκτακτη σύσκεψη συζητήθηκαν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες, που πρέπει να ληφθούν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος και να προσδιοριστούν μέτρα αντιμετώπισης έκτακτων και μη αναμενόμενων γεγονότων.

Συγκεκριμένα, κατά τη σύσκεψη αναφέρθηκαν τα εξής:

  • Τα φορτία κατά τις ημέρες του καύσωνα εκτιμάται ότι θα καλυφθούν χωρίς πρόβλημα.
  • Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι νέοι Φωτοβολταϊκοί Σταθμοί και οι ΑΠΕ, που προστέθηκαν τα τελευταία χρόνια, θα συνεισφέρουν στο σύστημα πάνω από 3 GW ηλεκτρικής ισχύος. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, δύο νέες θερμικές μονάδες, που εισήλθαν πρόσφατα σε δοκιμαστική λειτουργία, θα βρίσκονται στη διάθεση του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού (Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ και Άγιος Νικόλαος της Mytilineos).
  • Η επάρκεια νερού στα υδροηλεκτρικά κρίνεται, επίσης, ικανοποιητική, καθώς η χρονιά είχε πολλές βροχές.
  • Δεδομένου ότι εκείνες τις ημέρες δεν προβλέπονται εισαγωγές, το εγχώριο παραγωγικό δυναμικό επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση.

Η λελογισμένη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών κατά τις βραδινές ώρες αιχμής 20:00-22:00, θα συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αποφυγή τυχόν προβλημάτων ηλεκτροδότησης, διασφαλίζοντας την υγεία, την ασφάλεια και την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών.

Συμπληρωματικά με τα παραπάνω, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε σύσταση στους πολίτες να μεταφέρουν, στο μέτρο του δυνατού, την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από ενεργοβόρες συσκευές, κατά τις ώρες 14:00-18:00, όπου κορυφώνεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τους Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς και η επιβάρυνση του ηλεκτρικού συστήματος, λόγω της ζήτησης είναι μικρότερη.