Γέννημα – θρέμμα των Μικρασιατών προσφύγων στη Νέα Ιωνία Αττικής, ήταν και παραμένει ο Όμιλος Φιλάθλων Νέας Ιωνίας (ΟΦΝΙ) από το 1926 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα, καθώς η δάδα που έχει στο σήμα του μένει αναμμένη, μέσα από μία μεγάλη διαδρομή σε δύσκολες περιόδους.
Ιδρυτική συνέλευση για τον ΟΦΝΙ έγινε στις 3 Δεκεμβρίου 1926 και καταστατική στις 6 Φεβρουαρίου του 1927. Για να κατανοήσουμε πόσο γρήγορα εκφράστηκε η ανάγκη για αθλητική δραστηριότητα, να πούμε ότι η ίδρυση της Νέας Ιωνίας έγινε το 1923 και Δήμος έγινε το 1934, συνεπώς ο ΟΦΝΙ ήταν από τους πρώτους φορείς στην κοινωνική ζωή της πόλης.
Στις μέρες μας οι διακρίσεις δεκαετιών που συνεχώς ανανεώνονται με νέες, έχουν δημιουργήσει το αδιαχώρητο στα γραφεία του, αφού μόνο μικρό μέρος κυπέλλων, μεταλλίων και άλλων αναμνηστικών, χωρούν στους εκθεσιακούς χώρους και άλλα μένουν αναγκαστικά αποθηκευμένα.
Γυρνάμε στα παλιά τα χρόνια όπου πρώτος πρόεδρος ήταν ο Γεώργιος Κασσάρ(ης) και οι συνθήκες για τον αθλητισμό της εποχής, σε μία πόλη που ακόμα δεν είχε συγκροτήσει τις βασικές της υποδομές, ήταν οι άφθονες αλάνες, μέχρι τη συγκρότηση αθλητικού χώρου στα μέσα της δεκαετίας του 1930. Το πρώτο οργανωμένο γήπεδο σήμερα έχει δώσει τη θέση του στη Μητρόπολη της Νέας Ιωνίας.
Ο ΟΦΝΙ στην πρώτη περίοδο της ζωής του είχε τμήματα ποδοσφαίρου και ομάδα στίβου ανδρών-γυναικών, πινγκ-πονγκ, τένις, ενώ αργότερα το 1930 ίδρυσε τμήματα χάντμπολ (τότε το άθλημα παίζονταν σε γήπεδα ποδοσφαίρου) και βόλεϊ.
Αλιεύσαμε τις συνθέσεις του ΟΦΝΙ σε αγώνες του 1928
Συγκεκριμένα στις 26/6/1928 η “Αθλητική Εβδομάς” χωρίς αναλυτικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι η Νίκη Αθηνών, αγωνίστηκε στο γήπεδο της Ν. Ιωνίας με την ομάδα “Ένωσις Φιλάθλων Νέας Ιωνίας, με τελικό αποτέλεσμα 4-4 “παρά την σκληράν προσπάθειαν της Ενώσεως Φιλάθλων”.
Επίσης στις 16/8/1928 η “Αθλητική Εβδομάς” αναφέρει: Π.Ο. Φιλάθλων Ιωνία – Όμιλος Πατησίων: 1-0 και δίνει τη σύνθεση των νικητών: Π. Τσάκωνας, Σ. Τσικέρης, Γ. Αυλακίδης, Δ. Περδελιάδης, Ι. Καρνεμίδης, Χ. Ταβολάρης, Γ. Λογαρίδης, Α. Γαρυφαλλάκης, Γ. Γιαμπάνης, Τ. Καλέγης, Γ. Κωνσταντινίδης.
Στο ίδιο τεύχος βλέπουμε και τον αγώνα της Β’ ομάδας του Ομίλου Φιλάθλων με την Α’ ομάδα του Άρεως Ιωνίας με αποτέλεσμα 4-2 υπέρ του Ομίλου.
Η σύνθεσή του ήταν Σ. Παπαδόπουλος, Σ. Τσικέρης, Χ. Νικολακάκης, Δ. Καΐντας, Λ. Τόκακας, Α. Αλάκογλου, Χ. Μαυρίδης, Α. Τορπίδης, Α. Γαρυφαλλάκης, Χ. Χασαπιάς, Α. Μάνκας.
Στο ίδιο τεύχος βλέπουμε και τον αγώνα της Β’ ομάδας του Ομίλου Φιλάθλων με την Α’ ομάδα του Άρεως Ιωνίας με αποτέλεσμα 4-2 υπέρ του Ομίλου.
Η σύνθεσή του ήταν Σ. Παπαδόπουλος, Σ. Τσικέρης, Χ. Νικολακάκης, Δ. Καΐντας, Λ. Τόκακας, Α. Αλάκογλου, Χ. Μαυρίδης, Α. Τορπίδης, Α. Γαρυφαλλάκης, Χ. Χασαπιάς, Α. Μάνκας.
Το ότι ο ΟΦΝΙ ήταν αθλητική κυψέλη, το πιστοποιεί και η εφημερίδα «Αθλητικά Χρονικά», που στις 23 Φεβρουαρίου 1934, γράφει: «O ΟΦΝΙ ιδρύθηκε το 1926 με ιδρυτή τον “παλαίμαχο πρωταθλητή και ενθουσιώδη φίλαθλο Γ. Κασσάρ. Τα γραφεία του συλλόγου ήταν στην οδό Σμύρνης 40 όπου γίνονταν και διαλέξεις.
O αριθμός των μελών ήταν 200 και τα τμήματα που είχε ήταν ποδόσφαιρο, αθλοπαιδιές, ψυχαγωγιών, καθώς και γυναικείο τμήμα και ιδιόκτητο γυμναστήριο.
Το ΔΣ αποτελούσαν: Γ. Κασσάρ πρόεδρος, Μ. Κοντοστάθης αντιπρόεδρος, ,Ν. Νικολαΐδης γεν. γραμματέας, Δ. Παρίσης ταμίας, Δ. Μαλάτης έφορος, Π. Ευσταθιάδης, Ε. Ελευθεριάδης, σύμβουλοι.
Το ποδοσφαιρικό τμήμα από το 1927 που ιδρύθηκε είχε δώσει 153 αγώνες με απολογισμό 76 νίκες, 31 ισοπαλίες και 26 ήττες. Οι 97 αγώνες έγιναν στη Νέα Ιωνία και τις γύρω σε αυτήν περιοχές και οι 36 σε επαρχία και περίχωρα Αθηνών.
Η δεύτερη ομάδα ποδοσφαίρου έδωσε 69 αγώνες (28 νίκες, 22 ισοπαλίες, 19 ήττες) και κέρδισε το περιφερειακό πρωτάθλημα Πατησίων το 1928.
Στο ποδοσφαιρικό τμήμα συμμετείχαν:
Πρώτη ομάδα: Π. Τσάκωνας, Σ.Κοσκινίδης, Μαυρίδης ΙΙ, Περβελεγγιάδης, Χ. Δανιηλίδης, Κωνσταντινίδης Ι. (αρχηγός), Λ. Γαρυφαλλάκης, Ν. Επαινετός, Θ. Σπυρίδης, Μαυρίδης ΙΙΙ, Γ. Ασλανίδης
Δεύτερη ομάδα: Ξ. Παπαδόπουλος, Δ. Μαλάττης, Σ. Τζινιέρης, Μαυρίδης Ι, Γ. Λογαρίδης, Κ. Γούναρης, Κωνσταντινίδης ΙΙ, Ν. Νικολακάκης, Α. Τορτοπίδης (αρχηγός), Α. Παχλίδης, Α. Φιλιππίδης. Αρχηγός του ποδοσφαιρικύ τμήματος ήταν ο Μ. Κωνσταντινίδης.
Το αθλητικό τμήμα: Ι. Αμπατζόγλου, Δ. Μυστιλίδης, Ε. Κυριακίδης, Ε. Ελευθεριάδης, Κ. Σουγουλιτζόγλου, Α. Φιλιππίδης Δ. Γιαλιούρης, Κ. Γλυτσός, Μ. Μωυσιάδης,
Α. Τορτοπίδης, Α. Κοσμίδης, Γ. Ανθομελίδης, Β. Βαρουτσής, Γ. Μαλαμάς, Α. Πιόκος, Σ. Χατζηιωάννου, Α. Μιτώφ, Ι. Καραϊωσηφίδης, Χ. Αμανίτης, Δ. Τσαούσογλου, κλπ
Το γυναικείο τμήμα αποτελούσαν οι: Μ. Ελευθεριάδου, Ε.Ελευθεριάδου, Ε. Γιαπλούρη, Θ. Ευθυμιάδου,Π. Ασλανίδου, Ε. Μαυρίδου, Α. Δουμάνου, Α. Γεωργιάδου, Ε. Πενλιάδου, Μ. Κουγιουμτζόγλου, Ε. Γωπού, Α. Νεοφύτου, Θ. Ορφανίδου, Ε. Γιαραμπή, Α. Σπυρίδου, Ε. Ισαακίδου, Δ. Κοντοστάθη, Σ. Σεραφειμίδου, Ε. Φερεκίδου, κλπ.
Το γυναικείο τμήμα είχε συμμετοχή στα αθλήματα του τένις, των αθλοπαιδιών, και τον κλασσικό αθλητισμό.
Βόλεϊ (πρώτη ομάδα): Ε. Κυριακίδης, Α. Πιόκος, Κ. Σουγιουλτζόγλου (αρχηγός), Ε. Ελευθεριάδης, Σ. Χατζηιωάννου και Σ. Γαβριηλίδης.
Βόλεϊ (δεύτερη ομάδα): Χ. Αμανίτης, Δ. Γιαλούρης, Β. Βαρουτζής (αρχηγός), Κ. Γλυτσός, Α. Φιλιππίδης, Ν. Μυρεσιώτης
Πρώτη ομάδα μπάσκετ: Ε. Κυριακίδης (αρχηγός), Κ. Σουγιουλτζόγλου, Ε. Ελευθεριάδης, Σ. Γαβριηλίδης, Σ. Χατζηιωάννου.
Δεύτερη ομάδα μπάσκετ: Ι. Καραϊωσηφίδης (αρχηγός), Λ. Γιαλούρης, Χ. Αμανίτης, Λ. Φιλιππίδης, Β. Βαρουτσής.
Ομάδα χάντμπολ: Ξ. Παπαδόπουλος, Β. Βαρουτσής, Χ. Αμανίτης, Σ. Γαβριηλίδης, Ι. Καραϊωσηφίδης, Σ. Χατζηϊωάννου, Δ. Γιαλούρης, Κ. Σουγιουτζόγλου, Μ. Ελευθεριάδης, Ε. Κυριακίδης (αρχηγός) και Γ. Γλυτσός.
Στο ψυχαγωγικό και εκδρομικό τμήμα, προϊστάμενος ήταν ο Γ. Μαραθάκης.
Αρχικά το γήπεδο ήταν ιδιωτικό – νοικιασμένο για μία τετραετία, αλλά με παρέμβαση του υπουργείου Πρόνοιας (επί υπουργίας Ε. Εμμανουηλίδη), απαλλοτριώθηκε έκταση δίπλα στο υπάρχον γήπεδο και με τεχνικά μέσα του Δήμου Αθηναίων (οδοστρωτήρας) έγινε η διαμόρφωσή του».
Την τριετία 1940-1942 λόγω του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου σταμάτησε τις αθλητικές του δραστηριότητες και επανήλθε στη μεταπολεμική περίοδο από το 1947 και σταδιακά ανέπτυξε σειρά δραστηριοτήτων. Το τμήμα ποδοσφαίρου είχε ονομαστεί Αθλητική Ένωση Νέας Ιωνίας και πρωταγωνιστούσε το διάστημα 1947 – 1962 στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΑ. Εκείνα τα χρόνια δημιουργήθηκε και το νέο γήπεδο που σήμερα με τις αναγκαίες αναβαθμίσεις στο πέρασμα του χρόνου, βρίσκεται το δημοτικό στάδιο της Νέας Ιωνίας.
Ως προς τα αθλήματα στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια δεν επανήλθε το χάντμπολ, ενώ η ποδηλασία που άρχισε να λειτουργεί από τη δεκαετία του 1960και η επιτραπέζια αντισφαίριση με αφετηρία το 1952 χαρίζουν διακρίσεις στο σύλλογο.
Ο ΟΦΝΙ δεν έμεινε αλώβητος από τη μανία της δικτατορίας 1967-1974 να συγχωνεύει ομάδες για να δημιουργεί ισχυρά σύνολα που θα «τραβούσαν» το ενδιαφέρον του κόσμου από τα «πεπραγμένα» της σε άλλα επίπεδα, αλλά και ταυτόχρονα θα εξοβέλιζε από τις διοικήσεις συλλόγων δημοκρατικούς πολίτες για να μην έχουν πρόσβαση στο μαζικό χώρο του αθλητισμού.
Στη Νέα Ιωνία, η Καλογρέζα (που διαλύθηκε βιαίως) και η Σαφράμπολη, συγκρότησαν τον Ίκαρο με σπουδαία παρουσία στη Β’ Εθνική και ΟΦΝΙ με Αθλητική Ένωση Ελευθερούπολης συγκρότησαν την Ελπίδα Νέας Ιωνίας.
Όπως συνέβη σε πολλά σημεία της χώρας και έχουμε παρουσιάσει μεγάλο αριθμό ανάλογων περιπτώσεων, με τη μεταπολίτευση οι σύλλογοι που συγχωνεύτηκαν με το ζόρι, επανήλθαν παίρνοντας τα καταστατικά τους πίσω ή κάνοντας ανάλογες κινήσεις στα Πρωτοδικεία για να επαναλειτουργήσουν όπως ήταν πριν το πραξικόπημα. Μετά την μεταπολίτευση ο σύλλογος έχει την ονομασία «Αθλητική Ένωση Ν. Ιωνίας» με Πρόεδρο τον Δημήτρη Μπανούση και στην συνέχεια τον Γιώργο Φιλίππου. Το όνομα ΟΦΝΙ επανήλθε το 1979, ενώ σταδιακά ιδρύονται νέα τμήματα Βόλεϊ για άνδρες και γυναίκες, Μπάσκετ γυναικών, Σκάκι, Ενόργανη Γυμναστική, Χάντμπολ ανδρών το 1983 και ο σύλλογος αυξάνει τους αθλητές του.
Ο αθλητισμός αναπτύχθηκε κάτω από δύσκολες συνθήκες, αφού είχαν δοθεί επίσημοι αγώνες για σειρά ετών σε ανοιχτά γήπεδα, όπως αυτό που σήμερα βρίσκεται στα λεγόμενα «ψαράδικα» κοντά στον ΗΣΑΠ Νέας Ιωνίας. Μπάσκετ και βόλεϊ στις μέρες μας δεν υπάρχουν καθώς έγιναν συγχωνεύσεις με άλλα τοπικά σωματεία στα αθλήματα αυτά και στην πόλη λειτουργούν στο μπάσκετ η Ένωση Σωματείων Καλαθόσφαιρας (ΕΣΚΔ) Νέας Ιωνίας και ο Α.Ο Περισσού, ενώ στο βόλεϊ, οι Ίωνες.
Το 1985 ιδρύει Χάντμπολ Γυναικών, το οποίο έμελλε να είναι το τμήμα με την αλματώδη άνοδο και διακρίσεις σε πανελλήνιο επίπεδο.
Σήμερα ο ΟΦΝΙ διατηρεί τα παρακάτω τμήματα: 1) Τμήμα Χειροσφαίρισης Γυναικών – Ανδρών – Ακαδημίες και Τμήμα Παράκτιας Χειροσφαίρισης 2) Τμήμα Κολύμβησης Αγωνιστικό – Ακαδημίες 3) Τμήμα Ενόργανης Γυμναστικής Αγόρια – Κορίτσια 4) Τμήμα Ποδηλασίας Ανδρών – Γυναικών – Ακαδημίες – Masters 5) Τμήμα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης 6) Τμήμα Τροχοσανίδας 7) Τμήμα Τριάθλου και Μοντέρνου Πεντάθλου.
Τα τελευταία χρόνια το γυναικείο χάντμπολ του ΟΦΝΙ έχει κατακτήσει σειρά πρωταθλημάτων και κυπέλλων, με ιδιαίτερο στοιχείο που πιστοποιεί και την καλή δουλειά σε βάθος, ότι οι διακρίσεις δεν περιορίζονται μόνο στις διοργανώσεις γυναικών, αλλά και σε αυτές των υποδομών. Στις τιμητικές διακρίσεις συμπεριλαμβάνεται και η πρόσκληση το 2015 στη μικτή κόσμου Beach handball της τότε αθλήτρια του συλλόγου Λαμπρίνας Τσάκαλου.
Την τρέχουσα περίοδο 2022-2023 ο ΟΦΝΙ ήδη κατέκτησε το κύπελλο γυναικών, ενώ αγωνίζεται στην τελική φάση του πρωταθλήματος με τον ΠΑΟΚ σε αγώνες play off για τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος, με έναρξη της σειράς αγώνων, σήμερα Σάββατο 22 Απριλίου 2023 στις 6μμ στο κλειστό γήπεδο της Νέας Ιωνίας.
Το παράπονο του συλλόγου είναι ότι το κλειστό της Νέας Ιωνίας, είναι πλέον παρωχημένο και απαιτείται νέο και πιο λειτουργικό γήπεδο στην περιοχή, ενώ το υπάρχον έχει ανάγκη βελτιώσεων, όπως η αλλαγή τάπητα, η κατάσταση του οποίου έχει συμβάλλει σε αρκετούς τραυματισμούς, κυρίως ρήξεις χιαστών.
Η χρονιά σημαδεύτηκε από ένα δυσάρεστο γεγονός, το χαμό του προπονητή του ΟΦΝΙ (και πρώην διεθνή παίκτη του χάντμπολ) Σάσα Ζιβούλοβιτς, λίγες ημέρες μετά την κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδας.
Από τις αλάνες της δεκαετίας του 1920, έως τα στοιχειωδώς οργανωμένα γυμναστήρια της δεκαετίας του 1930, έως τις μεταπολεμικές εποχές των ξερών γηπέδων ποδοσφαίρου και των ανοιχτών γηπέδων μπάσκετ και βόλεϊ, έως τη σημερινή εποχή των αθλητικών υποδομών που υπολείπονται της εποχής μας, ο ΟΦΝΙ με 97 χρόνια ιστορίας ετοιμάζεται να κλείσει τον ένα αιώνα ζωής, δημιουργικά και με προοπτικές να συνεχίσει την ανοδική του πορεία.