Ορκωμοσία για τους 300 στη Βουλή – Οι τελικές έδρες των κομμάτων και τα 100 νέα πρόσωπα

Στις 11:00 ορκίζονται οι 300 στη νέα Βουλή, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Πρόκειται για τη Βουλή των Ελλήνων της Κ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Δημοκρατίας, η οποία προέκυψε από τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Προεδρεύων σήμερα στην εναρκτήρια συνεδρίαση θα είναι ο α’ αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, συνεπικουρούμενος από τους τέσσερις προσωρινούς γραμματείς, που είναι οι νεότεροι στην ηλικία βουλευτές των δύο πρώτων σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων.

Η νέα Βουλή σε αριθμούς
Οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις των κομμάτων:

ΝΔ: 158
ΣΥΡΙΖΑ: 47
ΠΑΣΟΚ: 32
ΚΚΕ: 21
Σπαρτιάτες: 12
Ελληνική Λύση: 12
Νίκη: 10
Πλεύση Ελευθερίας: 8
8 κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση, Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας).

100 νέοι βουλευτές σε σχέση με τη Βουλή του 2019-2023
245 βουλευτές κατάφεραν να εκλεγούν και στις κάλπες του Μαΐου και σε αυτές του Ιουνίου.
Θα απουσιάζουν 28 βουλευτές που εκλέχθηκαν μόλις για μία ημέρα.

Στη σύνθεση της νέας Βουλής θα βρίσκονται 68 γυναίκες.
Οι 30 προέρχονται από την ΚΟ της ΝΔ, οι 17 από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι 8 από το ΠΑΣΟΚ, οι 6 από το ΚΚΕ, οι 2 από την Ελληνική Λύση, μία από τη Νίκη, τέσσερις από την Πλεύση Ελευθερίας, αλλά καμία από τους Σπαρτιάτες.

Η διαδικασία της σημερινής συνεδρίασης στη Βουλή
Αρχικά ο κ. Κακλαμάνης θα αναγνώσει την ημερήσια διάταξη, θα καταθέσει στα πρακτικά τα ονόματα των 300 που εκλέχθηκαν βουλευτές, ενώ θα ανακοινώσει στο Σώμα τις επιστολές των πολιτικών αρχηγών για την επιλογή της μίας από τις τρεις βουλευτικές έδρες στις οποίες εκλέχθηκαν.

Ευθύς αμέσως, ο κ. Κακλαμάνης θα καλέσει τον προσωρινό α’ γραμματέα της Βουλής να συνοδεύσει στην αίθουσα της Ολομέλειας τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, επικεφαλής αντιπροσωπείας μελών της Ιεράς Συνόδου, για να τελέσουν τον καθιερωμένο αγιασμό.

Η ορκωμοσία των βουλευτών
Στη συνέχεια ο κ. Κακλαμάνης θα καλέσει τους βουλευτές που επιθυμούν να εγερθούν και, παρουσία του Αρχιεπισκόπου και της αρχιερατικής ακολουθίας του, να δώσουν τον προβλεπόμενο από το άρθρο 59 του Συντάγματος όρκο, που είναι ο ακόλουθος:

«Oρκίζομαι στο όνομα της Aγίας και Oμοούσιας και Aδιαίρετης Tριάδας να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».

Ο Αρχιεπίσκοπος θα ολοκληρώσει την τελετή, θα υπογράψει το σχετικό Πρακτικό, και ο προσωρινός α’ γραμματέας της Βουλής θα κληθεί από τον προεδρεύοντα να αποπέμψει της αιθούσης τους Αρχιερείς.

Στη συνέχεια, ο κ. Κακλαμάνης θα καλέσει να ορκιστούν στο Κοράνι τους μουσουλμάνους βουλευτές, ενώ μετά θα εγερθούν οι βουλευτές που θέλουν να δώσουν πολιτικό όρκο.

Η ορκωμοσία πρωθυπουργού και υπουργών που είναι βουλευτές
Από τα υπουργικά έδρανα θα ορκιστούν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που είναι και βουλευτές.

Ο α’ αντιπρόεδρος της Βουλής θα κλείσει τη συνεδρίαση καλώντας το Σώμα να εξουσιοδοτήσει το προεδρείο για την επικύρωση των πρακτικών και ζητώντας τους, την επόμενη ημέρα, Τρίτη 4 Ιουλίου, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, να προσέλθουν για την εκλογή του προέδρου της Βουλής.

Οι βουλευτές, πριν αποχωρήσουν, θα υπογράψουν το πρωτόκολλο ορκωμοσίας τους και θα παραλάβουν τα σχετικά έγγραφα προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία ορκωμοσίας τους.