Οκτώ Μουσεία στην Αθήνα: Αστικό ταξίδι στην Ιστορία και τον Πολιτισμό

Η Αθήνα, μέσα από την πληθώρα από Μουσεία που διαθέτει, θυμίζει διαρκώς τα πολλά πρόσωπά της, καθένα ταιριαστό σε μια διαφορετική ιστορική περίοδο. Εντός αυτών, θα έχετε την ευκαιρία να ζήσετε έστω για λίγο την εμπειρία άλλων κόσμων και των ανθρώπων τους αλλά και να συζητήσετε για αυτήν όσο απολαμβάνετε έναν ζεστό καφέ ή ένα ρόφημα.

Μπορείτε μάλιστα να σχεδιάσετε ένα μικρό αλλά άκρως ενδιαφέρον αστικό ταξίδι μεταξύ τους, σε μια απόπειρα να «διαβάσετε» την Αθήνα σε βάθος.

Στο κείμενο που ακολουθεί θα επικεντρωθούμε σε εκείνα που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και θα καλύψουμε μια διαδρομή ανάμεσα και μέσα από χώρους μνήμης και επανασύστασης άλλων τόπων και εποχών.

Νέα Εθνική Πινακοθήκη

Όντας ένα μουσείο ειδικά αφιερωμένο στην υπόθεση των εικαστικών τεχνών, η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου ή απλά Εθνική Πινακοθήκη στεγάζεται σε δύο κτήρια (το δεύτερο της Εθνικής Γλυπτοθήκης εδρεύει στο Άλσος Στρατού), με το ένα εξ αυτών, να αποτελεί σήμα-κατατεθέν της Αθήνας σε ό,τι αφορά τα εικαστικά πράγματα. Από το 2021, βρίσκεται σε ένα υπερσύγχρονο κτήριο 21.000 τ.μ. στη Λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου 50, συνιστώντας μια αληθινή κιβωτό της νεότερης ελληνικής τέχνης με χιλιάδες έργων στη μόνιμη συλλογή της.

Διεύθυνση: Βασιλέως Κωνσταντίνου 50, www.nationalgallery.gr

Νομισματικό Μουσείο Αθηνών/Photo: Shutterstock

Νομισματικό Μουσείο

Ένα από τα παλαιότερα κρατικά μουσεία της Ελλάδος, το Νομισματικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1834, με τη δική του ιστορία να διατρέχει πλέον τρεις αιώνες. Η ιστορία του Μουσείου συνδέθηκε άμεσα με την ιστορία του νεοελληνικού κράτους και κατ’ επέκταση με την εθνική πολιτιστική κληρονομιά. Με 500.000 προσκτήματα στην κατοχή του, το Νομισματικό Μουσείο μπορεί να υπερηφανεύεται ότι καλύπτει την ιστορία των οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων του ελλαδικού χώρου από τον 14ο αιώνα π.Χ. έως σήμερα. Μπορεί επίσης να «καμαρώνει» και για την πανέμορφη αυλή του, εντός της οποίας μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας.

Ελ. Βενιζέλου 12, www.nummus.gr

Το κτήριο του Πολεμικού Μουσείου έχει επιρροές από τη σχολή του Bauhaus. Photo: Shutterstock

Πολεμικό Μουσείο

Το Πολεμικό Μουσείο, στη διασταύρωση των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Ριζάρη είναι ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα κτήρια και μόνο από την πρόσοψή του, η οποία σε σχεδιαστικό επίπεδο είναι ξεκάθαρα επηρεασμένη από την επιρροή της γερμανικής σχολής του Μπάουχαους. Το ίδιο ενδιαφέροντα, όμως είναι και τα όσα εμπεριέχονται εντός του κτηρίου, όπου παρατίθεται μια συλλογή πλούσια από πολεμικά εργαλεία που καλύπτουν χρονικά ένα φάσμα από την εποχή του λίθου έως τον ύστερο 20ο αιώνα. Όπλα από οψιδιανό, χαλκό, τυφέκια, πολυβόλα και οι ενδυμασίες, που συνόδευαν τους οπλίτες και βαθμοφόρους, είναι τα μέρη που συναποτελούν αυτό το πολύ ιδιαίτερο τμήμα της Ιστορίας μας. Δίπλα στο Πολεμικό Μουσείο, μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ και το σνακ σας στο κήπο του all-day bar-restaurant Sinema.

Διεύθυνση: Ριζάρη 2 και Βασιλίσσης Σοφίας, www.warmuseum.gr

Μουσείο Ακρόπολης/Photo: Unsplash

Μουσείο Ακρόπολης

Το Μουσείο της Ακρόπολης ήρθε να καλύψει μια μεγάλη ανάγκη που θα διέθετε όλες τις απαραίτητες τεχνικές εγκαταστάσεις για τη στέγαση και συντήρηση των σπουδαίων έργων της ελληνικής τέχνης που βρίσκονταν στις αποθήκες του παλαιού Μουσείου αλλά και όσων νέων θα έρχονταν στο φως από τις ανασκαφικές εργασίες που θα προέκυπταν στο μέλλον. Σήμερα, το νέο Μουσείο της Ακρόπολης είναι στο σύνολό του 25.000 τ.μ., φιλοξενεί χιλιάδες σπουδαία ευρήματα που χωρίζονται σε 3 κύριες ενότητες και τις οποίες μπορείτε να γνωρίσετε είτε κατά μόνας είτε στο πλαίσιο οργανωμένων ξεναγήσεων, ενώ στις εγκαταστάσεις του θα βρείτε ένα άκρως ενδιαφέρον καφέ-εστιατόριο.

Διεύθυνση: Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, www.theacropolismuseum.gr

Μουσείο Μπενάκη/Photo: Shutterstock

Μουσείο Μπενάκη

Πολυπρόσωπο κτιριακά το Μουσείο Μπενάκη κοσμεί την Αθήνα με τις εκθέσεις του επί σχεδόν 100 χρόνια. Με έδρα του το νεοκλασικό κτήριο μεταξύ της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας και της οδού Κουμπάρη, ανοίγεται σε μια ομπρέλα κτηρίων που εκτείνονται και σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας και αφορούν το καθένα διαφορετικά πολιτιστικά εγχειρήματα (Πειραιώς 138, Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, Πινακοθήκη Γκίκα). Αξίζει, ωστόσο, να ξεκινήσετε από το πρώτο «μητρικό» κτήριο, το οποίο στεγάζει μια μοναδική διαχρονική έκθεση για την πορεία του ελληνικού πολιτισμού από την προϊστορία έως τον 20ό αιώνα. Στην ταράτσα του Μουσείου, υπάρχει και καφέ από το οποίο απολαμβάνετε εξαιρετική θέα προς τη Βουλή και την πολύβουη όψη της αττικής μητρόπολης.

Διεύθυνση:  Κουμπάρη 1 και Βασιλίσσης Σοφίας, www.benaki.org

Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών

Μην παραλείψετε επίσης μια επίσκεψη στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, ένα μουσείο αφιερωμένο στην εξέλιξη της πόλης της Αθήνας κατά τους νεότερους χρόνους, που στεγάζεται εκεί που οι παλιότεροι Αθηναίοι αποκαλούν «Παλαιό Παλάτι», καθώς αποτέλεσε τον πρώτο χώρο διαμονής του βασιλικού ζεύγους. Αξίζει ωστόσο την επίσκεψή σας και το «νέο» κτίριο της Ι. Παπαρρηγοπούλου 5, το οποίο φιλοξενεί τις αναμνήσεις της οικογένειας Δεκόζη Βούρου και αποτελεί ένα δείγμα του αστικού τρόπου ζωής στην Αθήνα του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα. Στην «καρδιά» της Πλατείας Καρύτση, το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών γειτνιάζει με πλήθος καφέ και εστιατορίων για όσους επιθυμούν να συνδυάσουν την ιστορική γνώση με τη εμπειρία της εστίασης.

Διεύθυνση: Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου 5-7, www.athenscitymuseum.gr

Πλατεία Κολοκοτρώνη/Photo:Eurokinissi

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Έμβλημα της Πλατείας Κολοκοτρώνη, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στη Σταδίου έχει το προνόμιο της εύκολης προσβασιμότητας και της εξειδίκευσης στη περίοδο του Νεότερου Ελληνισμού. Εδώ θα βρείτε ιστορικά έγγραφα, φωτογραφικό υλικό και μια σπάνια συλλογή αντικειμένων με σημείο αναφοράς την πολιτική και κοινωνική ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου από την περίοδο της Τουρκοκρατίας και της Φραγκοκρατίας μέχρι την Επανάσταση του 1821 και τη δημιουργία του ανεξάρτητου κράτους.

Σε ό,τι αφορά τα «παρελκόμενα» της επίσκεψής σας, μπορείτε να απολαύσετε καφέ η σνακ σε ένα από τα καφέ-μπαρ που περιτριγυρίζουν το μουσείο, μερικά από τα οποία είναι και τα καλύτερα της πόλης.

Διεύθυνση: Σταδίου 13, www.nhmuseum.gr

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο/Photo: Shutterstock

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στεγάζεται σε νεοκλασικό κτήριο του ύστερου 19ου αιώνα επί της οδού Πατησίων και φιλοξενεί περισσότερα από 11.000 εκθέματα της αρχαίας ελληνικής ιστορίας. Οι πέντε μεγάλες μόνιμες συλλογές του είναι: Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, Έργων Γλυπτικής, Αγγείων και Μικροτεχνίας, Αιγυπτιακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων, Έργων Μεταλλοτεχνίας.

Για όσους επιθυμούν μετά την περιήγησή τους στους χώρους του μουσείου να χαλαρώσουν, υπάρχει πάντα διαθέσιμο το Καφέ του Μουσείου, σε ένα ολάνθιστο αίθριο, όπου λαμβάνουν χώρα και πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Διεύθυνση: Πατησίων (28ης Οκτωβρίου) 44, www.namuseum.gr

Πηγή: Travel.gr