Οι 10 κανόνες του καλού παραδοσιακού Πάσχα

Έχει το Πάσχα, ο οβελίας και το “σούβλισμα” κανόνες; Μάλιστα, έχει κι είναι δέκα. Αν μάλιστα τους βάλεις και λίγο χιούμορ γίνονται οι “10 καλοί και γελαστοί κανόνες για το παραδοσιακό Ελληνικό Πάσχα”.

Αν θέλεις λοιπόν να την βγάλεις… “καθαρή” και φέτος διάβασε παρακάτω…

Οι 10 κανόνες του καλού παραδοσιακού Πάσχα

Κανόνας πρώτος: Ο καλός ψήστης είναι σαν τον καλό κυνηγό: Ξυπνάει νωρίς. Αν είναι να το ξεκινήσετε αργά τότε πάτε κάπου έξω να φάτε, να μην ταλαιπωρείστε κιόλας.

Κανόνας δεύτερος: Αυτά για τα μοτέρ που χαλάνε την παράδοση, τα λένε μόνο όσοι δεν έχουν την ευθύνη του γυρίσματος. Για τους ψήστες νέας γενιάς η παράδοση μπορεί να είναι κάλλιστα και ηλεκτροκίνητη.

Κανόνας τρίτος: Υπάρχουν ασφαλώς και οι φούρνοι να σου ψήσουν το αρνί, αλλά αν δεν σκάψεις έναν λάκκο στην αυλή σου να το σουβλίσεις, αν δεν γίνει το “τζέρτζελο” με τη διαδικασία ποιος ο λόγος να γιορτάσεις Πάσχα…!

Οι 10 κανόνες του καλού παραδοσιακού Πάσχα

Κανόνας τέταρτος: Αρχίζουμε το “δέσιμο” και μετά τηρούμε ενός λεπτού σιγή για τον λαό που περνάει μια σούβλα στο σώμα ενός ζώου, του δίνει μια γερή σπρωξιά στο κεφάλι, του σπάει τα κόκαλα, του τρώει τη γλώσσα, του αδειάζει το μυαλό και τα έντερα τα κάνει μαγειρίτσα. Ναι, ακούγεται βάρβαρο!

Κανόνας πέμπτος: Βγάζουμε την απαραίτητη selfie με το αρνί. Έτσι εκτός από τα επίπεδα της χοληστερίνης, θα ανεβάσουμε και κάτι στο διαδίκτυο.

Κανόνας έκτος: Η σούβλα τραβάει ως μαγνήτης τους “ειδήμονες”. Όλοι ξέρουν να πουν πως και πότε θα πετύχει ο οβελίας. Λίγοι ωστόσο έχουν όρεξη να ξεροψηθούν μαζί του και πίνουν υπομονετικά τα κρασάκια τους μέχρι ο πραγματικός ψήστης να το σερβίρει στο πασχαλινό τραπέζι.

Κανόνας έβδομος: Το σούβλισμα απαιτεί την δέουσα μουσική. Παραδοσιακή κι ανόθευτη για να μαυρίσει ο αμνός από το κακό του, που δεν συμμετέχει στο γλέντι.

Οι 10 κανόνες του καλού παραδοσιακού Πάσχα

Κανόνας όγδοος: Το καλό το Πάσχα απαιτεί ανά(σ)ταση ψυχής. Όχι “επανάσταση”. Μπαλωθιές και λοιπές κακές συνήθειες να λείπουν, για να περάσουμε όλοι “ανώδυνα, ανεπαίσχυντα και ειρηνικά”!

Κανόνας ένατος: Η ξεροψημένη πέτσα του αρνιού είναι δέλεαρ αλλά ας μην το παρακάνουμε γιατί οι γιατροί σουβλίζουν ομοίως με εμάς και λόγω ημέρας είναι .. δυσεύρετοι.

Κανόνας δέκατος και … χρυσός: Τρώμε, πίνουμε, γλεντάμε, παραμερίζουμε άγχη και προβλήματα αλλά μετά φροντίζουμε να υπάρχει … σκιώδες και αναπαυτικό μέρος για λίγες ώρες ύπνου κι αποτοξίνωσης. Κυρίως δε, αρνούμαστε να οδηγήσουμε μετά την οινοποσία και την κρασοκατάνυξη. Έτσι εξασφαλίζουμε πολλά ακόμη Πάσχα για τον εαυτό μας και τους άλλους.

Καλό Πάσχα σε όλους!!!