Οι Μετεωρολόγοι προειδοποιούν: Ο καιρός ευνοεί την ανάφλεξη δασικών καυσίμων

Πολύ υψηλή επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών αναμένουμε την Τρίτη και την Τετάρτη, στο Αιγαίο, την ανατολική ηπειρωτική χώρα και τοπικά στη Δυτική Πελ/σο, σύμφωνα με το meteo.

Αιτία των πολύ δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών αποτελούν οι ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι (6-7 bf, τοπικά 8 bf) πάνω από το Αιγαίο και την ανατολική ηπειρωτική χώρα, σε συνδυασμό με τις πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, και οι οποίες έχουν αυξήσει σημαντικά την ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων.

Συνολικά, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες την Τρίτη  και τη Τετάρτη αναμένεται να χαρακτηριστούν από τον ιδιαίτερα επικίνδυνο, για την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών, τύπου Hot – Dry – Windy.

Ειδικότερα, την Τρίτη (Εικόνα 1) αναμένουμε την υψηλότερη επικινδυνότητα για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές σε Αττική (κυρίως ανατολικά), Κ. και Ν. ΕύβοιαΚορινθίαΑργολίδαΛακωνία, ΛέσβοΧίοΣάμοΙκαρίαΝάξο και Κρήτη.

Οι Μετεωρολόγοι προειδοποιούν: Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν ανάφλεξη δασικών καυσίμων
Σύνοψη πυρομετεωρολογικών συνθηκών για την Τρίτη 18 Ιουλίου

Για τη Τετάρτη 19.07.2023 (Εικόνα 2) αναμένουμε την υψηλότερη επικινδυνότητα για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές σε Αττική, Βοιωτία, Φωκίδα, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία, Μεσσηνία, Λέσβο, Χίο, Λήμνο, Σκύρο, Σάμο σε Δ. και Ν. Κρήτη. Κατά τόπους υψηλή επικινδυνότητα αναμένουμε σε Δ. Στερεά, Ηλεία, Αχαΐα, Ζάκυνθο, Κυκλάδες και Ρόδο.

Οι Μετεωρολόγοι προειδοποιούν: Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν ανάφλεξη δασικών καυσίμων
Σύνοψη πυρομετεωρολογικών συνθηκών για τη Τετάρτη 19 Ιουλίου

Επισημαίνεται ότι στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι βόρειοι άνεμοι θα «ευθυγραμμίζονται» με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

Πηγή