Νίκος Χαρδαλιάς: Πόσα τραγελαφικά συνέβησαν με το νέο δημαρχείο στην Αγία Παρασκευή

Εκτενή αναφορά σε όσα τραγελαφικά συνέβησαν με το νέο Δημαρχείο στην Αγία Παρασκευή εξιστορεί σε ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής δικτύωσης ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς.

Θα λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για τους λάθος χειρισμούς, τις χρόνιες καθυστερήσεις και κυρίως για τα χρήματα που δαπανήθηκαν χωρίς αντίκρισμα, όσον αφορά την κατασκευή του νέου δημαρχείου στην Αγία Παρασκευή που παραμένει μέχρι και σήμερα στα χαρτιά, ξεκαθαρίζει με μια μακροσκελή ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς παραθέτει το χρονικό της υπόθεσης, τονίζοντας πως ήδη από την έναρξη των εργασιών είχαν παρουσιαστεί σοβαρά προβλήματα, με μεγαλύτερο όλων την διαπιστωθείσα απόκλιση του τοπογραφικού, πάνω στο οποίο βασίστηκε και υλοποιήθηκε η μελέτη των υπηρεσιών του Δήμου για το έργο. «Με άλλα λόγια, το έργο δημοπρατήθηκε… με ΛΑΘΟΣ τοπογραφικό διάγραμμα», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρει ο Περιφερειάρχης Αττικής στην ανάρτησή του:
«Η σχετική σύμβαση είχε υπογραφεί στις 6 Δεκεμβρίου 2017, μεταξύ της προηγούμενης διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής που θα χρηματοδοτούσε το έργο προϋπολογισμού ύψους 11.949.514 ευρώ και του Δήμου Αγίας Παρασκευής. Η δε εργολαβική σύμβαση υπεγράφη τρία χρόνια αργότερα, στις 21 Δεκεμβρίου 2020.

Δυστυχώς όμως η δημοτική αρχή παρά τις έγγραφες και προφορικές οχλήσεις για αλλαγή του τοπογραφικού διαγράμματος, δεν προέβη ποτέ σε διορθωτικές ενέργειες, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να πολλαπλασιάζονται.

Προκειμένου να μην χαθεί άλλος χρόνος, η Περιφέρεια Αττικής ξεκίνησε τις εκσκαφές, μέχρι να κατατεθεί η τροποποιημένη μελέτη, ωστόσο αυτή δεν έφθασε ποτέ. Συν τοις άλλοις, κατά τη διάρκεια των χωματουργικών εργασιών, διαπιστώθηκε ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης και αντιστήριξης των σκαμμάτων.

Σε εκείνο το σημείο κατέστη αναγκαία η σύναψη συμπληρωματικές μελέτης για τις πρόσθετες εργασίες, ύψους 1.413.835 ευρώ, ποσό που βάρυνε πλέον τον Δήμο Αγίας Παρασκευής.
Ο τραγέλαφος συνεχίστηκε καθώς η σχετική σύμβαση υπεγράφη στις 16 Φεβρουαρίου 2023, αλλά ο ανάδοχος του έργου είχε διακόψει τις εργασίες από τις 30 Αυγούστου του 2022 και αποχώρησε οριστικά επικαλούμενος μεγάλη αύξηση στην τιμή των υλικών».

Όπως επισημαίνει ο κ. Χαρδαλιάς, έπειτα από επτά χρόνια καθυστερήσεων και σοβαρών λαθών, για τα οποία δεν ευθύνεται η Περιφέρεια Αττικής, «και αφού οι υπηρεσίες μας εξάντλησαν όλες τις παρεχόμενες από το νόμο δυνατότητες με την χορήγηση παράτασης οριακής προθεσμίας στον εργολάβο, το έργο τελικώς εγκαταλείφθηκε» – κοινώς διαλύθηκε στις 31 Μαΐου φέτος. Έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να επιστρέψει ο ανάδοχος, αλλά εις μάτην.

Όσον αφορά στην επόμενη μέρα, ο Περιφερειάρχης Αττικής δεσμεύεται ότι θα διασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους και θα επιβλέψει την εξέλιξη της ανέγερσης του μεγάρου, «μέχρι αυτό να παραδοθεί στην κοινωνία», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.

«Έχω μάθει να μιλώ πάντα με καθαρές κουβέντες. Συμφωνίες, που δεν θα εξασφαλίζουν την ολοκλήρωση του έργου, δεν τις αποδεχόμαστε. Και θα αναζητήσουμε ευθύνες από όλους όσοι διαχειρίστηκαν αμελώς και λανθασμένα αυτό το εμβληματικό έργο.

Δεν θα σταματήσουμε μέχρι αυτές οι ευθύνες να επιμεριστούν σε εκείνους που κατάφεραν να καταστήσουν κενό γράμμα ένα όνειρο, πολλών ετών, των κατοίκων του Δήμου Αγίας Παρασκευής», τονίζει. Και καταλήγει: «Χωρίς να χάνουμε χρόνο, κινούμε άμεσα τις διαδικασίες, ώστε το Δημαρχείο Αγίας Παρασκευής να γίνει πραγματικότητα».