Νέο ιστορικό επίτευγμα: H NASA έφτιαξε οξυγόνο στον Άρη ικανό να συντηρήσει ζωή

Ένα σπουδαίο επίτευγμα σημείωσε η NASA, που φέρνει τον άνθρωπο ένα βήμα πιο κοντά στο να αποικήσει τον πλανήτη Άρη, καθώς κατάφερε να πετύχει την παραγωγή αρκετού οξυγόνου στον Κόκκινο Πλανήτη ώστε να συντηρήσει έναν αστροναύτη για λίγες ώρες.

Και αυτό χάρη σε έναν… «μικρό, χρυσό κύβο», όπως γράφει χαρακτηριστικά η Daily Mail, που βρίσκεται στο ρόβερ Perseverance της NASA και παρήγαγε αρκετό οξυγόνο στον Κόκκινο Πλανήτη.

Το ρόβερ Perseverance, το οποίο προσεδαφίστηκε στον Κόκκινο Πλανήτη τον Φεβρουάριο του 2021, καίει περιοδικά το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας και παράγει μικρές ποσότητες οξυγόνου για περισσότερα από δύο χρόνια.

Μια συσκευή όσο ένας φούρνος μικροκυμάτων παράγει οξυγόνο στον Άρη
Χρησιμοποιώντας μια συσκευή που δεν είναι μεγαλύτερη από έναν φούρνο μικροκυμάτων, πέτυχε την εξαγωγή συνολικά 122 γραμμαρίων οξυγόνου, το οποίο μπορεί να συντηρήσει έναν αστροναύτη για περίπου τρεις ώρες.

Περίπου 5g είναι αρκετά για έναν αστροναύτη για 10 λεπτά, δίνοντας την ελπίδα ότι η παραγωγή σε μεγαλύτερη κλίμακα θα μπορούσε να υποστηρίξει την ανθρώπινη ζωή και να παρέχει καύσιμα πυραύλων κατά τη διάρκεια μελλοντικών εξερευνήσεων.