Νέα Ιωνία: Αντέγραφαν κλειδιά και “πείραζαν” εγκεφάλους Ι.Χ. με υπερσύγχρονο εξοπλισμό

Στην οδό Νυμφαίου στη Νέα Ιωνία μία από τις πιο “high tech” σπείρες διαρρηκτών της Αθήνας είχε το ορμητήριό της και κατάφερε να διαπράξει κλοπές οχημάτων στην Αττική, αξίας 770.000 ευρώ.

Συνολικά συνελήφθησαν εννιά άτομα, ακόμα τόσα ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται, ενώ εξιχνιάστηκαν 64 περιπτώσεις κλοπών. Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη αστυνομική επιχείρηση σε Αττική, Αγρίνιο, Τρίκαλα και Φθιώτιδα.

Οι αστυνομικοί έκαναν έφοδο στην «καβάτζα» του κυκλώματος στην οδό Νυμφαίου στη Νέα Ιωνία, όπου σε κλειστό χώρο-γκαράζ βρέθηκε -παρουσία Εισαγγελέα- ένα πλήρως τεχνολογικά εξοπλισμένο εργαστήριο, στο οποίο με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης επαναπρογραμμάτιζαν κλειδιά αυτοκινήτων.

Επίσης, παρέκαμπταν πρωτόκολλα ασφαλείας εγκεφάλων οχημάτων, καταργώντας τις κύριες λειτουργίες προστασίας από μη εξουσιοδοτημένα άτομα. Ο εξοπλισμός που βρέθηκε μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από κάποιον που διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις χειρισμού της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Νέα Ιωνία: Αντέγραφαν κλειδιά και "πείραζαν" εγκεφάλους Ι.Χ. με υπερσύγχρονο εξοπλισμό

Αρχηγικό μέλος είναι, σύμφωνα με την Αστυνομία, ένας 28χρονος, ο οποίος είναι σεσημασμένος για ίδια αδικήματα και ήταν ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, ενώ στενή «συνεργάτιδά» του είναι 23χρονη επίσης σεσημασμένη για ίδια αδικήματα.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης αξιοποιήθηκαν και αναλύθηκαν στοιχεία και δεδομένα που προέκυψαν από προγενέστερη σύλληψη δύο μελών της οργάνωσης μετά από κλοπή οχήματος στην περιοχή της Καισαριανής,. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είχαν βρεθεί και κατασχεθεί μηχάνημα αντιγραφής κλειδιών, κλειδί αυτοκινήτου, εξάρτημα εγκεφάλου, κατσαβίδι, φακός και 28 δισκία ναρκωτικής ουσίας.

Τα μέλη της οργάνωσης, αφού εντόπιζαν υποψήφια προς κλοπή οχήματα, τα οποία βρίσκονταν ακόμα και πλησίον των οικιών τους ή συγγενικών τους προσώπων, χαρτογραφούσαν την περιοχή για τυχόν ύπαρξη καμερών και όταν διαπίστωσαν ότι οι συνθήκες το επέτρεπαν, προέβαιναν στην κλοπή τους.

Χαρακτηριστικό του «επαγγελματισμού» με τον οποίο λειτουργούσαν ήταν ότι διέθεταν έναν πλήρως τεχνολογικά εξοπλισμένο εργαστήριο όπου με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων, μεγιστοποιούσαν την αποτελεσματικότητα των παράνομων ενεργειών τους.

Από τη μέχρι σήμερα έρευνα έχουν εξιχνιαστεί επιπλέον 63 περιπτώσεις κλοπών οχημάτων, από τα οποία τα 18 έχουν ανευρεθεί, ενώ ένα από αυτά είναι το όχημα που είχε κλαπεί από το Γαλάτσι πρωινές ώρες της 8-7-2023 και εντοπίστηκε αργότερα την ίδια μέρα στο Μοσχοχώρι Λάρισας.

Υπολογίζεται ότι το παράνομο οικονομικό όφελος που έχουν αποκομίσει τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης από τη μέχρι τώρα δράση τους υπερβαίνει το ποσό των 774.400 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ η έρευνα για τη διακρίβωση του πλήρους εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας και την ταυτοποίηση και εντοπισμό τυχόν συνεργών τους συνεχίζεται.