Νέα Ιωνία: Έντονη αντίθεση εκπαιδευτικών σε ενδεχόμενη τοποθέτηση κάμερας σε σχολεία

Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο η νέα δημοτική αρχή στη Νέα Ιωνία να τοποθετήσει κάμερες στις σχολικές μονάδες με σκοπό την «ασφάλεια» των κτηρίων εξέφρασε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Γ.Σεφέρης. Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται:

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ καταγγέλλει την πρόθεση – απόφαση  του δήμου να τοποθετήσει κάμερες στα σχολεία. Το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής θα έπρεπε να αφορούσε καταρχάς την ασφάλεια των κτηρίων εν ώρα λειτουργίας, αφενός για την επαρκή χρηματοδότηση , την υλικοτεχνική υποδομή,  την ολοκλήρωση των αντισεισμικών ελέγχων  και αφετέρου  για το επαρκές προσωπικό (καθαριότητα και σχολικοί φύλακες) .

Η πρόθεση του δήμου αποτελεί μέτρο αυταρχισμού και αστυνόμευσης των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων στον χώρο του σχολείου. Στην πράξη θα περιορίζεται  η ανάπτυξη της έννοιας της ελευθερίας τους, εάν διαπαιδαγωγηθούν «θεωρώντας» ότι είναι φυσιολογικό να παρακολουθούνται μέσω καμερών . Θα βάζει φραγμό στην ελευθερία κινήσεών τους και θα τους εθίζει στην παρακολούθηση και στον χαφιεδισμό.

Απειλή για την ασφάλεια των μαθητών και την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι διαχρονικά οι επιλογές των δημοτικών αρχών , των κυβερνήσεων και των υπουργείων, που ενώ δεν βρίσκουν χώρους και κονδύλια  για να χτίσουν νέα σχολεία και να συντηρήσουν τα υπάρχοντα, διαθέτουν τεράστια χρηματικά ποσά  για έργα βιτρίνας.

Εμείς θέλουμε τα σχολεία να είναι ανοιχτά, ζωντανά κύτταρα της κοινωνίας  και όχι κλειστά και σε γυάλα. Να λειτουργούν με ασφάλεια σε υποδομές με εξασφαλισμένες τη θέρμανση, την καθαριότητα, τη φύλαξη, και να καλύπτουν όλες τις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών. Σχολεία που θα είναι χώροι άθλησης, ψυχαγωγίας και δημιουργικής απασχόλησης τις ώρες πέρα από το διδακτικό ωράριο, χώροι μόρφωσης, ελεύθερης δημιουργίας και ολόπλευρης ανάπτυξης της προσωπικότητας των παιδιών.

Καλούμε τους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να αντιδράσουν στην τοποθέτηση καμερών μέσα στα σχολεία και να παλέψουν για το δικαίωμα στη μόρφωση, για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών και των δικαιωμάτων.

Καλούμε τη νέα δημοτική αρχή να φροντίσει :

•     Να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις σχολικών φυλάκων

•     Να ενισχυθεί ο φωτισμός στις εισόδους και περιμετρικά των σχολικών κτιρίων.