Υπήρξε σύμβολο της ισχυρής σύμπραξης των Αγγλικών κεφαλαίων και της τεχνογνωσίας του Μάντσεστερ με τους Κλωστοϋφαντουργούς της Νέας Ιωνίας και της Φιλαδέλφειας. Και δεν ήταν απλά ένα εργοστάσιο που έφτιαχνε κασμίρια. Στη διάρκεια του 20ου αιώνα ήταν ο τόπος δημιουργίας μερικών από τα πιο φινετσάτα και συνάμα ζεστά υφάσματα και ρούχα που παρήγαγε η Ελλάδα.
Ο λόγος για το εργοστάσιο της Μπριτάννια, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για ένα όμορφο βίντεο της n.p. production. Στο κείμενο που συνοδεύει το οπτικοακουστικό υλικό της περιήγησης αναφέρεται σύντομα η ιστορία του εμβληματικού εργοστασίου.
Η βιομηχανία «Μπριτάννια» ιδρύθηκε 93 χρόνια πριν, το 1931, με την επωνυμία «Α.Ε. BRITANNIA Αγγλική Εριουργία εν Ελλάδι». Ήταν μία σύμπραξη της Εμπορικής Εταιρείας Crosland Moor & Co L.M.D με έδρα στο Μάντσεστερ της Αγγλίας, του Κ. Ναθαναήλ και της Εταιρείας «Γιαννούτσικος – Πετσιάβας».
Οι προδιαγραφές των εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού και κυρίως η ποιότητα των υφασμάτων και των ρούχων που παρήγαγε ήταν υψηλότατες. Τα μηχανήματα του υφαντουργείου, του βαφείου, του πλυντηρίου και του φινιριστήριου προέρχονταν από αγγλικούς οίκους.
Η εταιρεία όμως, διακρινόταν και για τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων της. Το εργατικό δυναμικό της Μπριτάννια ήταν 300 περίπου άτομα, εκ των οποίων η πλειονότητα ήταν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία που είχαν εγκατασταθεί στις γύρω περιοχές.
Καθώς ο χειρισμός των κλωστών και των υφασμάτων απαιτούσε ειδικές τεχνικές και προσεκτικές κινήσεις, πάνω από το 60% του προσωπικού ήταν γυναίκες. Δούλευαν σε τρεις βάρδιες, με τις βραδινές μόνο να τις αναλαμβάνουν αποκλειστικά άντρες. Η αντίστροφη μέτρηση για την Μπριτάννια ξεκίνησε όταν η μαζική παραγωγή υφασμάτων άρχισε τις αθρόες εισαγωγές στην Ελλάδα. Η πτώση των τιμών ήταν δραματική και το εργοστάσιο δεν μπόρεσε να την ανταγωνιστεί, με αποτέλεσμα να κατεβάσει ρολά πριν από 15 περίπου χρόνια.
Η σημερινή εικόνα της παλιάς Μπριτάννια δε θυμίζει σε τίποτα την αίγλη του παρελθόντος. Ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο αφημένο στην τύχη του, κρυμμένο μέσα σε πυκνά χόρτα και ακλάδευτα δέντρα. Το εσωτερικό του, «λεηλατημένο» πλέον, κυριαρχείται από γκράφιτι, ενώ η οροφή είναι ετοιμόρροπη. Το μόνο που στέκει αγέρωχο είναι το πανύψηλο φουγάρο στην αυλή και η επιγραφή «Μπριτάννια» στην κορυφή του κτιρίου.
Τα κασμίρια της Μπριτάννια έγραψαν τη δική τους ιστορία αλλά αποτελούν παρελθόν. Μαζί με την αίγλη του χώρου που τα παρήγαγε εκεί στο γειτόνεμα του Περισσού με το γήπεδο της ΑΕΚ
Δείτε το εξαιρετικό βίντεο που ετοίμασε η n.p. production