Μνήμες Μικράς Ασίας αναβίωσαν στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης

Η ιστορική μνήμη των «μη λησμονημένων» πατρίδων αναβίωσε το βράδυ της Τετάρτης, 24 Ιανουαρίου 2024 στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης, σε μια βραδιά που είχε χαμόγελο, μουσική και έντονη συγκίνηση.

Ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης φιλοξένησε την υπερπαραγωγή “Πατρίδα Αξέχαστη Μικρά Ασία“, που παρουσίασε το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης και τον Σύλλογο Μικρασιατών Πεύκης – Λυκόβρυσης “ΙΩΝΙΑ”.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον Δήμαρχο Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μάριο Ψυχάλη, την πρόεδρο της Κινηματογραφικής Λέσχης Πεύκης, Έλλη Μήτση, τον πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών Πεύκης – Λυκόβρυσης “ΙΩΝΙΑ”, Γιώργο Γαζεπίδη και την ερευνήτρια-ιστορικό, Ειρήνη Σαρίογλου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε το νέο ιστορικό ντοκιμαντέρ του ΙΔΙΣΜΕ, «Πατρίδα Αξέχαστη Μικρά Ασία», το οποίο αφηγείται την τραγική ιστορία της οικογένειας της Βασιλικής Ράλλη, που στα τραγικά γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 1922 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα της, το Μοσχονήσι της Μικράς Ασίας, όπως και χιλιάδες άλλοι Έλληνες, αναζητώντας μια νέα αρχή στην απέναντι ακτή.

Την σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ υπέγραψε η κ. Σαρίογλου, ενώ την πρωτότυπη μουσική, την οποία εκτέλεσε επί σκηνής κουιντέτο εγχόρδων, συνοδεία πνευστών, ο Γιώργος Παπαχριστούδης. Το τραγούδι του ντοκιμαντέρ ερμήνευσε με την μοναδική μελωδική φωνή της η τραγουδίστρια Φωτεινή Δάρρα, ενώ από τις κορυφαίες στιγμές της εκδήλωσης ήταν η συγκλονιστική ανάγνωση του σπουδαίου ηθοποιού Γιώργου Κέντρου, ο οποίος ανάγνωσε αποσπάσματα από την «Ιστορία ενός αιχμαλώτου» του Στρατή Δούκα.

Το Δημοτικό Θέατρο Πεύκης γέμισε πλήθος κόσμου που καταχειροκρότησε συγκινημένο ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.