Μηχανογραφικό και αντιστοιχίες σχολών – Το τελευταίο κομμάτι του παζλ και η σημασία του

«Ανακοινώθηκαν οι αντιστοιχίες σχολών, Τμημάτων, Εισαγωγικών Κατευθύνσεων και Προγραμμάτων Σπουδών των ΑΕΙ και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 για την διαδικασία των μετεγγραφών και των μετακινήσεων ν.4692/2020»

Τι είναι οι αντιστοιχίες σχολών; Πού χρησιμεύουν;

Αντίστοιχα είναι τα τμήματα τα οποία είναι όμοια ως προς το πρόγραμμα σπουδών τους. Καθορίζονται κάθε χρόνο με απόφαση του εκάστοτε υπουργού Παιδείας μετά από σχετική εισήγηση της ΕΘ.Α.Α.Ε ( Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης).

Οι Αντιστοιχίες ενδιαφέρουν τους υποψηφίους των Πανελλαδικών που δικαιούνται να αιτηθούν μετεγγραφής, ώστε να επιλέξουν σωστότερα τα τμήματα στο μηχανογραφικό τους. Η αίτησή τους, κατόπιν θα εγκριθεί ανάλογα με τα μόρια μετεγγραφής που έχουν συγκεντρώσει.

Π.χ το τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ( Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) είναι αντίστοιχο με τα τμήματα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Πανεπιστημίου Πατρών.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όταν ένας φοιτητής έχει τις προϋποθέσεις για να αιτηθεί μετεγγραφής, μπορεί να πάει σε ένα από τα τμήματα που είναι αντίστοιχα με το τμήμα που εισήχθη. Υπάρχουν όμως και τμήματα που παρόλο που ανήκουν στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο ΔΕΝ είναι αντίστοιχα.

Π.χ το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι αντίστοιχο με τα τμήματα Ψυχολογίας της Παντείου, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. ΔΕΝ είναι αντίστοιχο με το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Δηλαδή, ο φοιτητής που θα πάει να σπουδάσει Ψυχολογία στη Φλώρινα, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, έστω κι αν έχει τις προϋποθέσεις μετεγγραφής, δεν θα μπορέσει να μετεγγραφεί σε άλλο Πανεπιστήμιο.

Ένα άλλο παράδειγμα αποτελούν τα τμήματα που ενώ έχουν την ίδια ονομασία, εντούτοις δεν έχουν αντιστοιχίες με τα υπόλοιπα γιατί διαφέρουν στο χρόνο σπουδών. Π.χ τα τμήματα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων. Αυτά που βρίσκονται στην Αθήνα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής -ΠΑΔΑ) και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, η διάρκεια σπουδών τους είναι 8 εξάμηνα, και μεταξύ τους έχουν αντιστοιχία.

Αντίθετα, στα τμήματα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων των Πανεπιστημίων Πατρών( Αγρίνιο), Διεθνούς Πανεπιστημίου( Θεσσαλονίκη) και Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ( Καλαμάτα), η φοίτηση είναι 10 εξάμηνα, έχουν μεταξύ τους αντιστοιχία, αλλά δεν έχουν με αυτά που η φοίτηση διαρκεί 8 εξάμηνα.

Αυτά είναι μερικά παραδείγματα για να καταλάβουμε την έννοια της αντιστοιχίας.

Πώς να δηλωθούν οι σχολές στο Μηχανογραφικό

Επομένως, πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή όταν γίνεται η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού. Να δηλωθούν οι σχολές κατά τέτοιον τρόπο ούτως ώστε, αν υπάρχει η δυνατότητα μεταγραφής, να μην χαθεί.

Η μετεγγραφή των φοιτητών, γίνεται:
Α) Με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια,
Β) Αν υπάρχουν αδέρφια προπτυχιακοί φοιτητές,
Γ) Αν ο υποψήφιος ανήκει σε ειδική κατηγορία
Δ) Αν κατ΄ εξαίρεση, υπάρχει δικαίωμα μετεγγραφής.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι περιορισμοί στη δυνατότητα μετεγγραφής.

1) Η μετεγγραφή πρέπει να γίνεται ΜΟΝΟ σε αντίστοιχο τμήμα άλλης Περιφερειακής Ενότητας και
2) Μόνο αν πιάνει τη «βάση Μετεγγραφής» (βάση τμήματος μείον 2.750 μόρια).

Είναι πολύ σημαντικό, πριν συμπληρώσουν οι υποψήφιοι το μηχανογραφικό τους, να γνωρίζουν τις αντιστοιχίες των τμημάτων και αν έχουν το δικαίωμα αίτησης μετεγγραφής. Γιατί αυτοί οι παράγοντες πολλές φορές καθορίζουν τη φοίτηση ή όχι σε μία σχολή.

Αν τα μόρια ενός υποψηφίου από Αθήνα, του δίνουν το δικαίωμα εισαγωγής σε μία σχολή της επαρχίας, και λόγω οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, η οικογένειά του αδυνατεί να τον υποστηρίξει, καλό θα ήταν να γνωρίζει αν μπορεί να κάνει αίτηση μετεγγραφής και αν το τμήμα του είναι αντίστοιχο με κάποιο της Αθήνας.

Υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα Μετακίνησης πρωτοετών προπτυχιακών φοιτητών. Κι εδώ όμως ισχύουν όροι και προϋποθέσεις. Γενικά, το πνεύμα του νόμου είναι να προσπαθεί να διευκολύνει την οικογένεια που έχει δύο προπτυχιακούς φοιτητές σε διαφορετικές πόλεις.

Εμείς στην About Career, παρέχουμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ένας υποψήφιος για να κάνει την καλύτερη δυνατή επιλογή. Δίνουμε αναλυτικές πληροφορίες για τις μετεγγραφές/μετακινήσεις, τα επαγγελματικά δικαιώματα κάθε σχολής, τις εναλλακτικές λύσεις που μπορεί να έχει κάθε υποψήφιος και τον βοηθάμε στην σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού του.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας : www.aboutcareer.gr