Παρά τις προειδοποιήσεις για θέματα προστασίας της ιδιωτικότητας, χιλιάδες άνθρωποι στήθηκαν στην ουρά το περασμένο διήμερο για να σκανάρουν τις ίριδες των ματιών τους σε μια σφαιρική συσκευή και να πάρουν ως αντάλλαγμα ένα μικρό ποσό σε ένα νέο κρυπτονόμισμα.
Το Wordcoin, δημιουργία του συνιδρυτή της OpenAI Στιβ Όλτμαν, ο οποίος έγινε διάσημος μετά την επιτυχία του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, έχει ως απώτερο στόχο να προσφέρει στον παγκόσμιο πληθυσμό ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αν και οι εμπνευστές του παραδέχονται ότι «το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο».
Για το ντεμπούτο του Worldcoin τη Δευτέρα, το Worldcoin έστειλε σε χώρες της Ευρώπης και της Ασίας 30 συσκευές σάρωσης ίριδας, οι οποίες ονομάζονται «Σφαίρες», για την εγγραφή νέων χρηστών.
Σύμφωνα με τους Financial Times, περισσότερα από 100.000 άτομα δέχτηκαν να σκανάρουν τα μάτια τους για να αποδείξουν ότι είναι άνθρωποι και όχι ρομπότ. Πολλοί έλαβαν στη συνέχεια μπλουζάκια και αυτοκόλλητα που έγραφαν «πιστοποιημένος άνθρωπος».
O Καλίμ, 22χρονος φοιτητής στο Μπενγκαλούρου της Ινδίας, κοιτά βαθιά μέσα στη «Σφαίρα» την Τρίτη 25 Ιουλίου (Reuters)
Για τους περισσότερους, το κίνητρο ήταν τα 25 δωρεάν Worldcoin, των οποίων η τιμή κυμαινόταν την Τρίτη γύρω στα 2,3 δοκάρια έκαστο στο ανταλλακτήριο Binance.
«Το είπα στον αδελφό μου σήμερα το πρωί. Του είπα ότι δίνουν δωρεάν λεφτά, θα έρθεις μαζί μου να τα πάρεις;» δήλωσε στο Reuters ο Άλι, 22χρονος φοιτητής του πολυτεχνείου, ο οποίος σκάναρε τα μάτια του στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα Worldcoin, οι χρήστες που εγγράφηκαν το τελευταίο διήμερο έρχονται να προστεθούν στα περίπου 2 εκατομμύρια άτομα που είχαν δηλώσει συμμετοχή στη δοκιμαστική φάση τα προηγούμενα δύο χρόνια.
Τα επόμενα χρόνια δεκάδες χιλιάδες συσκευές σάρωσης σχεδιάζεται να αποσταλούν σε όλο τον κόσμο.
Οι ΗΠΑ εξαιρούνται, τουλάχιστον προς το παρόν, λόγω ανησυχίας για την αντίδραση των ρυθμιστικών αρχών.
Για την καμπάνια του Worldcoin ζητούν τώρα εξαίρεση και οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές.
Εκχωρούν προσωπικά δεδομένα για δωρεάν κρυπτονόμισμα
Κάθε σάρωσης ίριδας αντιστοιχίζεται με έναν μοναδικό αριθμό που αποτελεί την ψηφιακή ταυτότητα του χρήστη. Τα βιομετρικά δεδομένα διαγράφονται και η ταυτοποίηση του κατόχου από τον ψηφιακό αριθμό είναι αδύνατη, διαβεβαιώνουν οι δημιουργοί του Worldcoin/
Στο Λονδίνο, ο Άλι και ο αδελφός του δήλωσαν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για την πολιτική ιδιωτικότητας του Worldcoin, η οποία αναφέρει ότι τα δεδομένα μπορεί να παραχωρηθούν σε τρίτους ή να τεθούν στη διάθεση κυβερνήσεων και αρχών.
«Είναι αρκετά ανησυχητικό, όμως σε αυτή τη φάση νομίζω πως πολλές εταιρείες έχουν τα δεδομένα μας» σχολίασε ο 22χρονος.
Η βρετανική οργάνωση για την ιδιωτικότητα Big Brother Watch προειδοποίησε για ενδεχόμενη υποκλοπή ή κατάχρηση προσωπικών δεδομένων.
«Τα συστήματα ψηφιακής ταυτοποίησης εντείνουν τον έλεγχο των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων στις ζωές των πολιτών» ανακοίνωσε.
Ο Σούτζιθ, 18χρονος φοιτητής στο Μπενγκαλούρου της Ινδίας, δήλωσε πως δεν διάβασε τα ψιλά γράμματα και δεν ανησυχεί. Το χατζιλίκι του το επενδύει σε crypto, ανέφερε.
«Την ώρα που περνούσα από τα περίπτερο με ρώτησαν αν θέλω μερικά τζάμπα νομίσματα. Σκέφτηκα ‘γιατί όχι;’» είπε.