Μαθητές από τη Νέα Ιωνία εκθέτουν ενθύμια με θέμα τη Μικρασιατική Καταστροφή

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και το 1ο Γενικό Λύκειο στη Νέα Ιωνία Αττικής παρουσιάζουν την έκθεση με θέμα «Το δικό μου 1922», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 13 Μαΐου 2023 και ώρα 19:00, στην Ένωση Σπάρτης Νέας Ιωνίας Αττικής. 

Βασικοί άξονες της έκθεσης είναι η ζωή πριν το 1922, η Έξοδος, η εγκατάσταση στη νέα πατρίδα και η δημιουργία της πόλης της Νέας Ιωνίας. 

Μαθητές από τη Νέα Ιωνία εκθέτουν ενθύμια με θέμα τη Μικρασιατική Καταστροφή

Η κάθε ενότητα τεκμηριώνεται με ποικίλο υλικό (οικογενειακά τεκμήρια και μαρτυρίες, έγγραφα, φωτογραφίες) και συνοδεύεται με τα σχόλια των μαθητών, τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους. Αξιοσημείωτος είναι ο χάρτης που αποτυπώνει τις διαδρομές που ακολούθησαν οι πρόγονοι των μαθητών, μαθητριών του σχολείου για να καταλήξουν στη Νέα Ιωνία.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου.

“Το δικό μου 1922” – Τι έψαξαν τα παιδιά στη Νέα Ιωνία

Στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι η βιωματική προσέγγιση της ιστορίας, η συνειδητοποίηση από τους μαθητές ότι η ιστορία υπάρχει στην καθημερινότητά τους όχι ως γνωστικό αντικείμενο στο σχολείο αλλά ως διαμορφωμένη πραγματικότητα.

Οι μαθητές σημειώνουν: Ιδιαίτερα για το σχολείο μας, το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός της Μικρασιατικής καταστροφής είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ύπαρξή του, καθώς η πόλη μας δημιουργήθηκε ως απότοκο του γεγονότος αυτού.

Συνεπώς, η αναζήτηση τεκμηρίων από το περιβάλλον τους (οικογενειακό, φιλικό, εκπαιδευτικό, οικιστικό, κλπ) και γενικότερα από την καθημερινότητά τους θα συμβάλει στη διαμόρφωση της ιστορικής τους σκέψης.

Σε αυτό το πλαίσιο και ως συνέχεια του Αφιερώματος για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή που διοργανώσαμε την προηγούμενη σχολική χρονιά, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας καλούνται σε έναν πιο ενεργητικό ρόλο να παρουσιάσουν τη δική τους προσωπική σχέση με το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός, να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τους δημιουργούνται και να τα μοιραστούν όχι μόνο με τους συμμαθητές τους αλλά και με την ευρύτερη σχολική κοινότητα.

είσοδος ελεύθερη 
Διάρκεια έκθεσης: 13-21 Μαΐου 2023

Διεύθυνση:      Ένωση Σπάρτης Νέας Ιωνίας, Αλατσάτων 27, Νέα Ιωνία, Αττική
Τηλέφωνο επικοινωνίας:     6984 704248