Μίνι lockdown λόγω καύσωνα – Τι ισχύει για εργαζόμενους σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα

Επιμένει και σήμερα το κύμα καύσωνα που σαρώνει τη χώρα, με θερμοκρασίες που θα φτάσουν έως και τους 43 βαθμούς Κελσίου, με τις Αρχές να συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή στους πολίτες με οδηγίες και μέτρα για την προφύλαξη από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Λόγω του καύσωνα κλειστά θα μείνουν και σήμερα τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, αλλά οι Πανελλήνιες εξετάσεις θα συνεχιστούν κανονικά.

Σε ισχύ θα είναι και τα έκτακτα μέτρα προστασίας για εργαζόμενους και ευπαθείς ομάδες, ενώ στο Δημόσιο προβλέπεται τηλεργασία. .

Καύσωνας: Μέτρα προστασίας για εργαζόμενους
Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με εγκύκλιο που εξέδωσε για το κύμα καύσωνα, απηύθυνε αυστηρή σύσταση στους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12:00-17:00), όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο, για την αποφυγή των φαινομένων θερμικής καταπόνησης, υπό συνθήκες καύσωνα.

Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων της διάταξης επιβάλλεται στην επιχείρηση από την Επιθεώρηση Εργασίας χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την από 3 Ιουνίου του 2024 (αριθ. πρωτ. 34666) σχετική εγκύκλιο «πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με τη νέα εγκύκλιο, που δημοσιεύθηκε, προβλέπονται τα εξής:

Υποχρεωτική παύση εργασίας
α) Για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που βρίσκονται κυρίως στην Αττική, την Ανατολική Στερεά, την Ανατολική Πελοπόννησο και την Θεσσαλία, που, σύμφωνα με το από 10.06.2024 Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ), αναμένεται να επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, καθίσταται υποχρεωτική η παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα 12:00-17:00, τις ημέρες Τρίτη 11/6/2024, Τετάρτη 12/06/2024 και Πέμπτη 13/06/2024, σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο. Ενδεικτικά, αναφερόμενες εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα (delivery) κ.λπ., όταν η θερμοκρασία είναι ίση ή ανώτερη των 40 βαθμών Κελσίου.

β) Ειδικά, για εργασίες σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη η υποχρέωση του ανωτέρω εδαφίου ισχύει για θερμοκρασία που να διαμορφώνεται σε τιμή άνω των 38 βαθμών.

γ) Εφόσον εφαρμοστεί το μέτρο της παύσης εργασιών διανομής, μπορεί να διατηρείται ενεργή η επιλογή της παραγγελιοληψίας με παραλαβή του χρήστη απευθείας από το κατάστημα (takeaway), καθώς και ενδεχόμενη δυνατότητα να εκτελείται διανομή με οχήματα ιδιωτικής χρήσης, εκτός των δικύκλων και λοιπών μέσων του προηγούμενου εδαφίου, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 2 του Ν. 2696/1999, υπό ειδικότερους όρους ή προϋποθέσεις, εφόσον διαθέτουν κλιματισμό.

δ) Η παύση εργασιών δεν εφαρμόζεται σε οικονομικές δραστηριότητες που αφορούν σημαντικές και κοινωνικά κρίσιμες υποδομές στους τομείς της υγείας, των μεταφορών και της κοινής ωφέλειας (υγειονομικές μονάδες, ύδρευση, ηλεκτρισμός, αεροπορικές μεταφορές, handling, θαλάσσιες, χερσαίες και σιδηροδρομικές μεταφορές), υπό την προϋπόθεση της λήψης των λοιπών τεχνικών και οργανωτικών μέτρων της υπ’ αριθμ. 34666/03/06/2024 εγκυκλίου «πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων», συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης του χρόνου εργασίας.

ε) Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων της παρούσας διάταξης επιβάλλεται από την Επιθεώρηση Εργασίας χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο της επιχείρησης.

Τί ισχύει με την τηλεργασία
Για εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ειδικά δε στις περιπτώσεις έκθεσής τους σε επιβαρυντικές συνθήκες στις περιοχές που, σύμφωνα με το από 10/06/2024 Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ), αναμένεται να επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, δίνεται η δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας, εφόσον είναι εφικτό από τη φύση της εργασίας τους.

Τα σχολεία που θα είναι σήμερα κλειστά λόγω καύσωνα
Πολλά δημοτικά και νηπιαγωγεία θα μείνουν και σήμερα κλειστά, όπως αποφάσισε ο Δήμος Αθηναίων. Στους δήμους Βριλησσίων, Φιλοθέης-Ψυχικού και Αγίου Δημητρίου θα κλείσουν και οι παιδικοί σταθμοί.

Τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα είναι σήμερα κλειστά σε Πάτρα και Λάρισα, καθώς και σε Βόρεια Ελλάδα, Σπάρτη, Άργος, Κόρινθο και Λουτράκι.

Κλειστά επίσης θα είναι τα ολοήμερα στους Δήμους Σερρών και Ηράκλειας, οι σχολικές μονάδες Α/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χανίων.

Στον Δήμο Αλμυρού κλειστά λόγω καύσωνα θα μείνουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και στη Χαλκίδα και τον Δήμο Καρδίτσας και Μουζακίου.

Καύσωνας: Έκτακτα μέτρα του Δήμου Αθηναίων
Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σταθμού του Μετρό Συντάγματος θα παραμείνει και σήμερα σε χρήση για τους πολίτες που θα θέλουν μια ανάσα δροσιάς, ενώ και η ΣΤΑ.ΣΥ διαθέτει την κλιματιζόμενη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, που βρίσκεται στο ανώτερο επίπεδο του κεντρικού σταθμού, ενώ θα προσφέρονται σε όσους το επιθυμούν και μπουκάλια νερού. Η αίθουσα θα είναι ανοιχτή για τους πολίτες από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα.

Οι πολίτες και ιδιαίτερα όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες μπορούν να επικοινωνούν με την 24ωρη Γραμμή Εξυπηρέτησης του Δημότη 1595 ή με τη «Γραμμή Καύσωνα» των Δημοτικών Ιατρείων (210 3638049), καθημερινά από τις 8.30 π.μ. έως τις 7.30 μ.μ., για να λάβουν συμβουλές και οδηγίες σχετικά με την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας εξαιτίας του καύσωνα.

Επτά Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων θα λειτουργούν ως κλιματιζόμενοι χώροι από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται.

Οδηγίες στα νοσοκομεία για τον καύσωνα
Ήδη σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας έχουν αποσταλεί οδηγίες ώστε οι υπεύθυνοι να είναι προετοιμασμένοι και να εξασφαλίσουν όλες εκείνες τις συνθήκες που θα διευκολύνουν τη νοσηλεία των πασχόντων.

Ειδικότερα οι Διοικητές των νοσοκομείων θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει τον κλιματισμό στους χώρους νοσηλείας των ασθενών στους διαδρόμους αλλά και σε όλους τους θαλάμους, ώστε να μην προκύψουν προβλήματα.

Υπό το πρίσμα αυτό θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει και καύσιμα για τις γεννήτριες, καθώς σχεδόν πάντα με τις υψηλές θερμοκρασίες είναι πιθανό να παρατηρηθεί πτώση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Για τους θαλάμους που δεν διαθέτουν κλιματιστικά, οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα πρέπει να έχουν προμηθευτεί ανεμιστήρες ώστε να μην κινδυνεύσουν οι ασθενείς. Άλλωστε στο παρελθόν έχουν υπάρξει περιστατικά όπου οι νοσηλευόμενοι έβρασαν μέσα στις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν στους θαλάμους επειδή οι διοικητές δεν είχαν φροντίσει να εξασφαλίσουν όλα τα μέσα για την προστασία τους.

Σε ετοιμότητα Επείγοντα και παθολογικές κλινικές
Ταυτόχρονα όμως και όλα τα τμήματα όπως τα Επείγοντα αλλά και οι παθολογικές κλινικές, θα πρέπει να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών αλλά και τα περιστατικά που μπορεί να προκύψουν από τον καύσωνα.

Παράλληλα από το υπουργείο Υγείας συνιστάται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, οι αρχές εφιστούν την προσοχή ιδιαίτερα στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας του υδράργυρου.

Πηγή: iefimerida.gr