Μάγεψε η Πανσέληνος του Ιουλίου -Η πρώτη από τις 4 λαμπρές εμφανίσεις της σελήνης του 2023

“Πρεμιέρα” έκανε τη νύχτα της Δευτέρας το «Φεγγάρι του Ελαφιού», όπως συνηθίζεται να ονομάζεται η Πανσέληνος του Ιουλίου.

Η σεληνιακή εμφάνιση του Ιουλίου, η πρώτη από τις τέσσερις υπερσελήνες που ανατείλουν το 2023, φάνηκε πιο φωτεινή στον νυχτερινό ουρανό από οποιαδήποτε άλλη πανσέληνο που έχει συμβεί φέτος, σύμφωνα με το CNN.

«Υπερπανσέληνος είναι όταν το φεγγάρι εμφανίζεται λίγο μεγαλύτερο στον ουρανό μας», δήλωσε ο Dr. Shannon Schmoll, διευθυντής του Πλανηταρίου Abrams στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. «Καθώς το φεγγάρι κινείται γύρω από τη Γη, δεν είναι ένας τέλειος κύκλος. Έτσι, υπάρχουν σημεία στην τροχιά του όπου βρίσκεται λίγο πιο κοντά ή λίγο πιο μακριά από τη Γη».

Όταν η σφαίρα φτάσει στη φάση της πανσελήνου σε ένα σημείο της τροχιάς της, όπου βρίσκεται πιο κοντά στη Γη, φαίνεται να είναι ελαφρώς μεγαλύτερη και εμφανίζεται μια υπερπανσέληνος, εξήγησε ο Schmoll.

Αν και η διαφορά μεγέθους μεταξύ μιας υπερπανσελήνου και μιας τυπικής πανσελήνου μπορεί να μην είναι άμεσα εμφανής με γυμνό μάτι, το «The Old Farmer’s Almanac» λέει ότι η πρώτη πανσέληνος του καλοκαιριού θα είναι πιο φωτεινή και θα απέχει 224.895,4 μίλια (361.934 χιλιόμετρα) από τη Γη.

Η επόμενη πανσέληνος θα είναι την 1η Αυγούστου.