Λουτρό αίματος σε Νοσοκομείο στη Γάζα – Εξοργισμένος δηλώνει ο Τζο Μπάιντεν

Λουτρό αίματος στη Γάζα. Έκρηξη σε νοσοκομείο της πόλης προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων πολιτών. Οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα να κάνουν λόγο για 200 με 300 νεκρούς, ενώ τα τοπικά Μέσα ανεβάζουν τον απολογισμό στους 500. Η Χαμάς απέδωσε την έκρηξη σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, αλλά ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι δεν εμπλέκεται και ότι η έκρηξη προκλήθηκε από λάθος πυροδότηση παλαιστινιακής ρουκέτας.

Στη Γάζα επικράτησαν σκηνές χάους καθώς οι νεκροί και οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε κοντινά ιατρικά κέντρα. Στο νοσοκομείο Al-Shifa, δεκάδες πτώματα τοποθετήθηκαν στα δάπεδα. Σοκαρισμένοι συγγενείς προσπάθησαν να εντοπίσουν αγαπημένα πρόσωπα. “Χειρουργούσαμε στο νοσοκομείο. Έγινε μια ισχυρή έκρηξη και το ταβάνι έπεσε στο χειρουργείο“, είπε ο Γκασάν Αμπού Σιτάχ, γιατρός της ιατρικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ). “Τα νοσοκομεία δεν είναι στόχος. Αυτή η αιματοχυσία πρέπει να σταματήσει. Φτάνει πια” τόνισε.

Οι ΗΠΑ ήλπιζαν να βγουν από το αδιέξοδο με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να κατευθύνεται στην περιοχή, αλλά η προγραμματισμένη σύνοδος κορυφής στην Ιορδανία αναβλήθηκε. Συγκεκριμένα, η Ιορδανία ακύρωσε μια προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι και τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’, επειδή “δεν θα ήταν σε θέση να σταματήσουν τον πόλεμο τώρα“, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας. Η σύνοδος κορυφής, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για αργότερα την Τετάρτη, ακυρώθηκε μετά την έκρηξη σε νοσοκομείο της πόλης της Γάζας, από την οποία σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι.

Παγκόσμιο σοκ για το χτύπημα σε νοσοκομείο στη Γάζα – Ραγδαίες οι εξελίξεις σε διπλωματικό επίπεδο

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι είναι εξοργισμένος και βαθιά θλιμμένος από την έκρηξη στο νοσοκομείο. Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι μίλησε “αμέσως” μετά το άκουσμα της είδησης με τον βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου και “έδωσε εντολή στην ομάδα εθνικής ασφαλείας να συνεχίσει να συγκεντρώνει πληροφορίες για το τι ακριβώς συνέβη“. “Οι Ηνωμένες Πολιτείες τάσσονται απερίφραστα υπέρ της προστασίας της ζωής των αμάχων κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων και θρηνούμε τους ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό και άλλους αθώους που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε αυτή την τραγωδία“, ανέφερε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την αναχώρησή του για τη Μέση Ανατολή.