“Λουκέτο” στο ΟΑΚΑ – Προβλήματα στατικότητας στο στέγαστρο – Επ’ αόριστον κλείνει ο χώρος

Η μελέτη από την επιθεώρηση στο στέγαστρο Καλατράβα του κεντρικού σταδίου στο ΟΑΚΑ, αλλά και στο ποδηλατοδρόμιο, προκάλεσε συναγερμό τόσο στη διοίκηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, όσο και στο αρμόδιο υπουργείο.

Χθες το βράδυ έγιναν συσκέψεις επί συσκέψεων και αποφασίστηκε από την διοίκηση του ΟΑΚΑ να μπει προσωρινό «λουκέτο», καθώς από την στιγμή που υπάρχει ζήτημα στατικότητας του στεγάστρου, τίθεται και θέμα ασφάλειας όσων κάνουν χρήση του γηπέδου.

Τι λέει ο διευθυντής του ΟΑΚΑ για το «λουκέτο»
Η διοίκηση αποφάσισε το κλείσιμο του ποδηλατοδρομίου και του κεντρικού σταδίου, με τον διευθυντή του ΟΑΚΑ, Κωνσταντίνο Χαλιορή, να εξηγεί στο iefimerida.gr, το πώς φτάσαμε σε αυτή την απόφαση.

«Από το 2004, όταν και τοποθετήθηκε το στέγαστρο για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν έχει γίνει ούτε ένα έργο συντήρησης. Η σημερινή κυβέρνηση έδωσε σημασία στην ανακαίνιση και στη συντήρηση του σταδίου και η μελέτη έγινε για να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες συντήρησης. Είναι σημαντικό ότι για πρώτη φορά γίνεται αυτό.

Θα περιμένουμε και τη δεύτερη μελέτη για να έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος. Δεν είμαι ειδικός να πω για πόσο καιρό θα χρειαστεί να μείνουν κλειστά τα δύο στάδια, αλλά σίγουρα από εβδομάδα θα έχουμε νεότερα», είπε ο κ. Χαλιορής, ο οποίος διευκρίνισε πως το κλείσιμο στο κεντρικό στάδιο «περιλαμβάνει όλους τους αθλητικούς χώρους, όχι όμως τα γραφεία και τις υπηρεσίες».

Η ανακοίνωση για το «λουκέτο» στο ΟΑΚΑ
«Στο πλαίσιο σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Αθλητισμού, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΪΠΕΔ για το έργο “Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών”, παρελήφθη Μελέτη για την εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών των Στεγάστρων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ.

Στη Μελέτη αναφέρεται ότι οι μεταλλικές κατασκευές του Στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας. Με βάση τα παραπάνω και με αίσθημα ευθύνης, αναστέλλεται από σήμερα (σσ χθες) κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο.

Θα ακολουθήσει τάχιστα και δεύτερη Μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της σημερινής Μελέτης .Συμμεριζόμαστε την αναστάτωση στην αθλητική οικογένεια, όμως είναι κατανοητό ότι πρέπει να λειτουργήσουμε με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων».

Ανακοινώθηκε κλείσιμο με 1.000 άτομα στο ποδηλατοδρόμιο
Ωστόσο, η ανακοίνωση της διοίκησης του ΟΑΚΑ για κλείσιμο του γηπέδου και του ποδηλατοδρομίου επ’ αόριστον λόγω προβλημάτων στατικότητας στις στέγες Καλατράβα, που διαπίστωσε μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ προκάλεσε απίστευτο αλαλούμ.

Και αυτό γιατί η ανακοίνωση βρήκε… περίπου 1.000-1.200 παίκτες μπριτζ μέσα στο ποδηλατοδρόμιο, καθώς διεξάγονταν χθες διασυλλογικοί αγώνες με παίκτες από όλη την Ελλάδα.

Μάλιστα, οι αγώνες απόψε θα ολοκληρωθούν περίπου στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, ενώ έχουν προγραμματιστεί και για ολόκληρο το Σαββατοκύριακο. Παίκτες μπριτζ επικοινώνησαν με το iefimerida.gr, δηλώνοντας έκπληκτοι και ανήσυχοι με την απόφαση αυτή χωρίς να έχουν ενημερωθεί.

Δεν συντηρήθηκε σχεδόν ποτέ
Εφέτος, πριν από τις εκλογές, ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει μεταξύ άλλων τις εργασίες συντήρησης, ωστόσο η μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ έδειξε πρόβλημα στατικότητας και το ΟΑΚΑ κλείνει προσωρινά.

Στο στέγαστρο του ΟΑΚΑ δεν είχαν γίνει, από το 2004 που τοποθετήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο, ούτε μία φορά εργασίες συντήρησης, κάτι για το οποίο η ΕΟΕ (στην οποία ανήκει το οικόπεδο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων) είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από το 2019, με δήλωση του προέδρου της, Σπύρου Καπράλου.

Το στέγαστρο στο κεντρικό γήπεδο του ΟΑΚΑ, όπως και του ποδηλατοδρομίου (αλλά και της αγοράς) ήταν σχέδια του διάσημου Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα, τα οποία δημιουργήθηκαν με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το 2014, χρειάστηκε η κατακραυγή από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα εν μέσω της κρίσης, για να ενεργοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός και να αναγγελθούν εργασίες συντήρησης στο στέγαστρο.

Πηγή: iefimerida.gr